У Житомирі відкрили дошку Якову Зайку. Фото

У Житомирі відкрили дошку Якову Зайку. Фото
На фасаді школи № 8 у Житомирі 18 лютого відкрили дошку Герою «Небесної сотні», випускнику цього навчального закладу – Якову Зайку.

Чоловік помер від інфаркту на барикадах Майдану під час Революції Гідності два роки тому саме 18 лютого, а 21 лютого з ним прощалися житомиряни на майдані Корольова.

Вже наступного дня з ініціативи нардепа Геннадія Зубка засідання ВРУ розпочинали із вшанування Якова Зайка, який був депутатом першого скликання. За свої 74 роки він пройшов усі три Майдани, боровся за незалежність і свободу України, хоча сам народився за її межами.

«Він був білорусом, але в душі – завжди українцем, - відзначив під час відкриття дошки у Житомирі син Героя. – Я вдячний усім, що в цей день ви згадуєте мого батька і вірю, що завжди пам’ятатимете подвиг усіх тих, хто загинув на Майдані у ці дні два роки тому. Ця дошка слугуватиме нагадуванням для учнів  школи про те, що в ній навчалася така по-справжньому велика людина.

Відео дня

Яків Зайко  - народний депутат України першого скликання, журналіст, редактор, творець мирної «житомирської революції» 1989 - 1990-го років. Він народився 4 квітня 1940 року у Білорусі, в селі Делятичі Новогрудського району Гродненської області. Життя присвятив журналістиці. З 1984 року редагував інформаційний вісник «Новини Житомирщини», був секретарем правління обласної організації Спілки журналістів України. З 1989 року - голова журналістського кооперативу «Посередник», головний редактор газети «Трудова Волинь», головний редактор газет «Стенограма», «Фермер - вільний селянин» (м. Київ). Як народний депутат України першого скликання (1990-1994) входив до складу Комісії з питань гласності та засобів масової інформації, був одним із засновників Народної ради.

Про життя Якова Зайка розповів його близький друг Віталій Мельничук. Каже, що Зайка можна назвати літописцем Незалежності, адже той не лише брав участь у державотворчих процесах, але й  активно згодом досліджував їх, збирав різні думки, видавав книги, які вже стали надбанням української історії.

"Яків Зайко завжди стояв на чолі антирадянських процесів у Житомирі і заслуговує, аби його ім’я носила одна із вулиць міста, а в самій школі створили спеціальну кімнату його пам’яті", - впевнений Мельничук, який передав школі кілька книг Зайка.

На заході представники влади області, активісти, волонтери, викладачі, історики, учні та вчителі школи хвилиною мовчання вшанували усіх Героїв «Небесної сотні».

Заступник голови Житомирської ОДА Ярослав Лагута висловив сподівання, що жертва майданівців та усіх тих бійців, що загинули на Сході країни, буде недаремною, а Революція Гідності поклала початок будівництва країни гідності.

Його колега із обласної ради – Володимир Ширма у своїй промові нагадав, що з 2014 року правоохоронці так і не назвали чи не захотіли назвати імена тих, хто винен у масових вбивствах на Майдані, тож завдання суспільства не лише шанувати померлих, але й контролювати, щоб вбивці були покарані.

Зазначимо, що серед  сотні загиблих на Майдані були й інші  жителі Житомирщини: Кемський Сергій Олександрович, Прохорчук Віктор Олександрович, Балюк Олександр Олександрович.

Усім їм  Порошенко минулоріч присвоїв звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка” (посмертно).

Юлія Демусь

За матеріалами Першого житомирського

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up