«Свою першу книгу я видала за власні кошти та при допомозі друзів», - письменниця Марія Хімич

«Свою першу книгу я видала за власні кошти та при допомозі друзів», - письменниця Марія Хімич
У вівторок, 24 лютого, члени обласної координаційної ради з питань молодіжної політики обрали кандидатів серед восьми претендентів на здобуття у 2015 році Премії Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України.

До переліку обраних кандидатів у номінації «За творчі досягнення», потрапила відома житомирська письменниця і журналістка Марія Хімич.

Про роль та значення таких премій для розвитку культури, а також про існуючи проблеми у сфері книговидання, письменниця поділилася з журналістом газети «20 хвилин».

«20»: Як Ви оцінюєте роль та значення такого роду державних грантів та премій?

Відео дня

Такі преміювання дуже потрібні для розвитку спорту, культури й мистецтва. Адже тут справа не стільки в грошах, скільки у престижі, який отримує номінант. На жаль, у наш час дуже мало подібних преміювань і це негативно позначається на рівні мотивації молоді досягати висот в обраній спортивній, культурній чи науковій сфері.

Для мене велика честь, бути серед претендентів.

«20»:  Чи легко молодим і талановитим письменника та поетам видати книжку зі своїми творами?

Що стосується особливостей книговидання власних творів, то з цим у нас сьогодні дуже складно. На жаль, навіть переможцям престижних літературних конкурсів книговидавці не поспішають іти на зустріч.

Якщо є гроші, то всі видавництва широко відкриють вам свої двері. Однак, для того, щоб видати книгу безкоштовно, потрібно знайти спонсорів або ж перемогти у конкурсі, що передбачає друкування творів переможця. Для того, аби люди не боялися вкладати у вас свої кошти, ви повинні бути відомими.

«20»: Як Вам вдалося видати власну книгу?

Особисто я першу свою книгу видала за власні кошти та допомоги друзів. Це був наклад всього у 100 примірників. Мій перший маленький, але дуже важливий крок. Не варто сидіти і чекати, що хтось до тебе прийде і скаже: «Ой, який ти класний! Давай видамо твою книжку».

У Житомирі небагато нових видань на рік, але вони є. У цьому році видали книгу Григорія Цимбалюка «Сага про камінь» та поезії Михайла Клименка «Сад мого життя», підготовлених Михайлом Пасічником.

Не слід забувати, що наклади книг всього по 300 екземплярів. Вони розходяться по школах і бібліотеках, але чи доходять вони до нас? На жаль, ні.

Хотілося б, щоб справа покращилася, бо якщо не буде книговидання українською мовою, то власне й культури не буде. 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:42 У міськраді головам правлінь ОСББ роз'яснили, як застосовувати законодавчі зміни на практиці photo_camera 15:23 Відкрито реєстрацію на вступні випробування до магістратури та аспірантури 15:00 Житомирські вибухотехніки поліції розміновують деокуповану частину Харківщини play_circle_filled photo_camera 14:41 На фронті героїчно загинув житомирянин Віталій Святненко Від читача 17:28 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 14:21 Житомир потребує донорської крові всіх груп з негативним резусом 14:00 У поминальну неділю організують спецпідвіз до міського цвинтаря, – міськрада 12:41 У Звягелі в ДТП з автобусом постраждав хлопчик-пішохід 12:20 Лікар, якого викрили на хабарі за фальсифікацію діагнозу військовозобов’язаному, не має жодного відношення до ТЦК та СП - заява ТЦК 12:00 Прохолодні ночі і теплі дні - погода у Житомирі 11:40 У Бердичеві екологи виявили факт забруднення річки Гнилоп’ять каналізаційними стоками 11:40 У Житомирі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму (Новини компаній) play_circle_filled 11:00 25 травня у Житомирі відбудеться фестиваль дитячих таборів «Літо разом» 10:41 Спрощено отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого захисника і захисниці 10:19 Житловий комплекс, який збудують для ВПО в Житомирі, матиме надсучасне укриття 10:00 Інцидент на Бердичівській: чоловік погрожував водійці ножем та пошкодив автомобіль 09:40 Втрати ворога на 7 травня: 25 танків, 1160 осіб 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 7 травня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 7 травня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:00 Нелегальне переправлення призовників через кордон – викрито керівника благодійної організації з Житомира і двох його спільників photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up