Як влада нашого міста економитиме в період військової кризи?

Як влада нашого міста економитиме в період військової кризи?
У четвер, 29-го січня, відбудеться бюджетна сесія міськради, на якій мають ухвалити головний документ Житомира – бюджет на 2015 рік.

До цієї дати депутати працюють у профільних комісіях, громадські активісти та члени виконкому прискіпливо вивчають документи, куди і в яких обсягах ітимуть кошти, а житомиряни продовжують бути байдужими до суспільно-політичних справ у місті. А чи не даремно?

Як планує економити влада?

Днями з’явилася інформація, що в.о. міського голови Любов Цимбалюк дала доручення знайти гроші на харчування учнів 1-4 класів, бо їх, відповідно до Держбюджету, не передбачено в міському бюджеті.

Відео дня

Ще пізніше на сайті мерії написали, що з метою економії Любов Цимбалюк ініціює скорочення видатків на 50% щодо висвітлення діяльності міської ради.

За словами ж начальника департаменту бюджету і фінансів Житомирської міської ради Сергія Гаращука є кілька інших серйозних перспектив економії коштів, зокрема мова йде про скорочення видатків на районні ради:

«Є пропозиції оптимізувати їх в міському бюджеті (тобто ліквідувати ради), і зекономити як на робочому апараті, так і на утриманні цих приміщень».

У міському бюджеті є дефіцит на утримання шкіл і лікарень. Так, не вистачає майже 34 мільйони гривень на  освіту і 18 мільйонів гривень на охорону здоров’я:

«Якщо покрити ці витрати з тих грошей, які є зараз, то не вистачатиме ресурсів на інфраструктурні питання – це і прибирання, і освітлення, і т.п.. Тому ми будемо звертатися і до Верховної Ради, і до Кабінету Міністрів України, і до профільного Міністерства».

У той же час Сергій Гаращук просить у всіх, хто аналізує бюджет, не розглядати цифри поверхнево, а вникати в суть питання. Так, начальник каже, що більше як 4 мільйони гривень на кладовища -  це необхідна сума, адже не можна жартувати з не доглянутістю цих місць. Також, пан Сергій просить не спекулювати на питанні «вічного вогню», бо це наша спадщина і шана до людей, які боронили землю.

Що про бюджет думають громадські активісти?

Член виконавчого комітету, громадський активіст Владислав Пучич каже, що нинішній проект бюджету ніяк не відповідає військовій ситуації в країні:

«Це не бюджет війни. В пріоритетах абсолютно не помітна підтримка Збройних сил або волонтерських рухів. У бюджеті є необґрунтовані статті витрат. Наприклад, на висвітлення діяльності міськради».

За словами Владислава, 180 тисяч гривень йде на програму по нагородженню громадян, і його обурює, що це відбувається в  той час, як у нас військова ситуація:

«Є речі другорядні, тому потрібно затягувати пояси. Банальне бомбосховище в занедбаному стані, а ми витрачаємо 21 мільйон гривень на школи естетичного виховання».

Колеги Владислава говорять і про те, що настав час закладати інвестиційні витрати, а не забезпечувати існування.

Бюджет ухвалюватимуть 29 січня

Хто до кого дослухається, і чи прокинеться в нас з вами відповідальність за стан справ у місті покаже не тільки сесія міськради, а й 2015 рік. З десятка опитаних нами житомирян, про опублікований проект бюджету на сайті міськради нічого не знають, та й діла, особливого, до нього вони не мають.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:23 У Житомирі під час весняного загальноміського прибирання вивезено 866 м3 сміття, було залучено 288 працівників комунальних підприємств 17:00 Житомир попрощався із двома Захисниками - Олександром Рудюком і Дмитром Пінчуком 16:41 Найближчими днями у Житомирі потепліє до +25, очікується висока пожежна небезпека 16:20 Чемпіоном України з триатлону на суперспринтерській дистанції став представник Житомирської школи вищої майстерності Ілля Гончарук Від читача 16:43 Проєкт "БРАМА" об'єднує громадян державного та приватного сектору 16:05 Найкращі виробники міжкімнатних дверей в Україні (Новини компаній) 16:00 Виконком Житомирської міськради закупить на фронт 15 комплектів супутникового звʼязку і 50 дронів 15:40 17-річний житомирянин поїхав на роботу у Дніпро, а 17-річна дівчина з Радомишля гостювала у подруги - ювенальні поліцейські за тиждень повернули додому 16 дітей 15:21 Мешканців будинків по вул. Грушевського, 97 б та вул. Грушевського, 101 попереджають про призупинення водопостачання з 1 по 3 травня 15:00 На одній із вулиць Звягеля правоохоронці затримали чоловіка під час продажу боєприпасів за 4000 гривень 14:40 Ветеран з Житомирщини переміг у конкурсі "Варто почати власну справу" 14:20 Водія, який 13 квітня у Житомирі рухався смугою зустрічного руху, патрульні притягнули до відповідальності 14:00 Фокус передачі: які види шахрайства розповсюджені на Житомирщині і як не стати жертвою шахраїв 12:47 У Звягелі в ДТП травмувався 19-річний мотоцикліст: наразі він у лікарні у тяжкому стані 12:23 Житомир та область потребують донорської крові всіх груп з негативним резусом 12:02 У Хорошівській територіальній громаді надзвичайники ліквідували пожежу в господарчій будівлі, врятувавши від вогню гараж і будинок 11:40 Семеро чоловіків, серед яких - мешканці Житомирщини, намагалися перетнути кордон з Румунією на старій "буханці", їх затримали прикордонники 11:20 Рятувальники Житомирщини нагадали правила безпеки на Великдень 11:00 Гороскоп на 29 квітня - 5 травня 10:40 95-а окрема десантно-штурмова Поліська бригада ДШВ проводить набір добровольців
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up