У Рівному житомирським журналістам розповіли про ефективність нової тарифної реформи

У Рівному житомирським журналістам розповіли про ефективність нової тарифної реформи
«Прес-клуб реформ» 5 лютого зініціював поїздку групи житомирських журналістів у Рівне на тренінг, присвячений політиці енергоефективності. До учасників тренінгу приєдналися представники медіа-індустрії з Рівненської та Волинської областей.

Розповідали про нову тарифну реформу та досягнення енергетичної незалежності України доктор економіки, консультант із питань енергетики Міжнародного Банку Реконструкції та розвитку Борис Додонов, начальник соцвиплат Рівненської  ОДА Олександр Кожевніков та спеціаліст цього ж соцвідділу Наталя Момотох.

Борис Додонов зазначив, що населення, яке отримує газ за низькими цінами, не має стимулів для утеплення будинків і не дотримується заходів з енергоефективності. При девальвації гривні у 4,3 %, дефіцит Нафтогазу становить 1,9 % від ВВП. Увесь дефіцит бюджету за рахунок цього, станом на 2013 рік, склав  6,8 % від ВВП, а у 2014 році – 10,1 %.

Олексій Кожевніков розповів  про реформи у сфері соціального захисту населення. Раніше, коли у родині була непрацююча особа, субсидії по сплаті за природне паливо таким родинам не надавались. Також компенсації не отримували ті, чий середній дохід на особу був нижче прожиткового мінімуму, тобто 1 176 грн. Наразі ці прогалини заповнено.

Відео дня

Нагадаємо, що у 2014 році уряд встановив нові соціальні нормативи на житло. Раніше громадяни сплачували 10 % (сім`ї з дітьми або інвалідами) та  15 %  середньомісячного доходу. Зараз підхід змінився – відсоток нараховуватиметься від середньомісячного доходу на душу населення (від 1 до 40 %).

У другій частині тренінгу своїм досвідом з висвітлення тарифної реформи у ЗМІ ділився Сергій Губін, керівник Національного прес-клубу «Українська перспектива». Зокрема, він зазначив, що, згідно статистики, реформи у цій галузі цікавлять молодшу категорію населення (до 35 років), адже вони ще вірять у можливість змін.

Категорія осіб середнього віку цікавиться, які пільги їм принесуть реформи та на чому вони зможуть зекономити. Люди пенсійного віку звикли жити ще за радянськими принципами, тому їх узагалі лякають будь-які зміни.

Також Сергій Губін  порадив посилатися на досвід інших країн, які змогли сформулювати дієву політику енергоефективності. Особливо це стосується досвіду країн постсоціалістичних, яким це далось нелегко.

«Ці країни свого часу зробили шокову терапію. Ми ж пішли шляхом поступового поліпшення ситуації. У цьому і була наша помилка. Тепер нас врятує тільки шокова хірургія», – наголосив  спікер.

 

«Найбільше серед європейських країн за газ платять Німеччина й Австрія. У свою чергу, українці витрачають удвічі більше на метр опалювальної техніки, ніж країни зі схожим кліматом».

Борис Додонов, консультант із питань енергетики Міжнародного Банку Реконструкції та розвитку

 

Згідно статистики, тарифні реформи цікавлять молодшу категорію населення (до 35 років), адже вони ще вірять у можливість змін.

Категорія осіб середнього віку цікавиться, які пільги їм принесуть реформи та на чому вони зможуть зекономити.

Люди пенсійного віку звикли жити ще за радянськими принципами, тому їх узагалі лякають будь-які зміни.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая 10:20 Допоможемо молодій дівчині зібрати кошти на акумулятори для електровізка! 10:00 Поки овручанин спав, сусід винес з його будинку побутову техніку та інші речі photo_camera 09:40 Втрати ворога: 9 танків, 21 артсистема і 870 осіб ліквідовано минулої доби 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 19 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:01 19 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up