Премія в міграційній службі видається не за заслуги, а за скандали?

Премія в міграційній службі видається не за заслуги, а за скандали?
За скандал із прийняттям документів для виготовлення закордонного паспорту у інспектора Конончук та начальника Корольовського РВ у м. Житомирі УДМС України в Житомирській області Клочко зняли премію. То премія – це вже не одна з одна з форм заохочення успіхів, а міра покарання?

Журналісту, до речі, у відповідь на скаргу сказали, що в його словах є доля правди, а отже виходить, що журналіст бреше?

Що сталося?

Працівники житомирської державної міграційної служби перейшли усі межі: хлопають дверима, кричать, принижують відвідувачів і журналістів.

Відео дня

30 липня в одному з відділів міграційної служби в Житомирській області, що по провулку Львівському, 5, порушуючи Закон про в’їзд та виїзд, не прийняла документи у житомирянки, яка хотіла отримати паспорт за 170 гривень. Відмову про неприйняття документів також писати не захотіли: ні інспектор, ні начальник. В процесі переговорів відбулися досить палкі дискусії між державними службовцями та представниками преси.

Так, інспектор Конончук взагалі вигнала зі свого кабінету, а начальник  Станіслав Клочко перейшов до прямих принижень журналіста «20 хвилин».

Як покарали?

Зрештою, 31 липня в обласному управлінні перший заступник начальника Анатолій Федорчук  пообіцяв з інцидентом розібратися та дати відповідь на написану журналістами скаргу.

Через довгий місяць до нас прийшла відповідь, що «в ході перевірки інформація, викладена в заяві, знайшла ЧАСТКОВЕ (при тому, що є відео та диктофонний запис – авт.) підтвердження».

Спільнота обурена

Про інцидент було добре відомо житомирським громадським активістам. На таку відповідь з управління житомиряни висловилися обурливо.

Так, депутат Житомирської міської ради Сергій Оніщук порадив зробити запит щодо отриманих цими особами премій. Принаймні в поточному році. Депутат обласної ради Василь Русак згадав події Майдану: «Якщо чиновник думає що він має право на такі речі... То він сам собі підписує вирок. Люди не за це стояли на Майдані і не за таких гинуть на сході. Це слід пам'ятати кожному».

Юрист Олександр взагалі був обурений, що премія – це засіб заохочення, який ще заслужити потрібно. А працівник банку Василь Павлюк звернув увагу, що в умовах нинішньої ситуації говорити про позбавлення премії як покарання є взагалі абсурдно: «Що, вже всі чиновники забули про державний секвестр та економію у 70 %? Скоріше за все, в черговий раз постанови КМУ носять популістський та передвиборчий характер, і про реальну економію ніхто й не думає».

Нова влада НЕ мете по-новому?

У вересні в управлінні Державної міграційної служби в Україні в Житомирській області призначили нового начальника – міліціонера у відставці, депутата Житомирської міської ради від “ВО“Батьківщина” Олександра Радька.

Ми запитали у нового начальника, чи можна все ж отримати паспорт за 170 гривень, і як він оцінює поведінку його нових колег?

Посилаючись на слова та коментарі Голова Служби Сергія Радутного, Олександр Радько пояснив, що при оформленні паспорта громадянина України для виїзду за кордон у звичайному режимі (протягом місяця) громадяни оплачують державне мито (170 грн), а також вартість адміністративної послуги (87 грн 15 коп.) та вартість документу (120 грн). Загальна сума платежів складає 377 гривень 15 коп.

При цьому державне мито громадяни оплачують безпосередньо до загального фонду державного бюджету, і міграційна служба жодним чином не може розпоряджатися цими коштами. Кошти від сплати вартості адміністративних послуг (87 грн 15 коп.) оплачуються на казначейські рахунки територіальних органів ДМС, які щоденно із зазначених рахунків перераховують ці кошти до загального фонду державного бюджету України.

Міграційна служба за ці кошти (120 грн) здійснює закупівлю бланків  закордонного паспорта на Державному підприємстві «Поліграфкомбінат «Україна» (ціна бланку складає 82 грн 80 коп.) та оплачує послуги  персоналізації бланку, а саме нанесення персональних даних громадянина на полікарбонатну сторінку паспорта на спеціальному обладнанні (вартість послуг складає 37 грн 20 коп., персоналізація здійснюється на Державному підприємстві  «Державний центр персоналізації документів».

Начальник наголосив, що кошти, які надходять та витрачаються зі спеціального казначейського рахунку ДМС, є абсолютно підконтрольними державі та не можуть витрачатися на будь-які інші цілі.

У державному бюджеті на 2014 рік не передбачено фінансування для міграційної служби на придбання бланків закордонних паспортів та їх персоналізацію. Таким чином, у випадку припинення оплати вартості бланка громадянами, міграційна служба не зможе закупити бланки та оплатити послуги з їх персоналізації та змушена буде припинити видачу закордонних паспортів до виділення відповідного фінансування з державного бюджету України.

Міграційна служба направила до МВС пропозиції щодо невідкладного нормативно-правового урегулювання ситуації із врахуванням рішень Верховного Суду України, ухваленими у грудні 2013 року, але виходячи з поточної економічної ситуації в державі, зниження загальної суми платежів (377 грн 15 коп.) при оформленні паспорта для виїзду за кордон навряд чи є можливим, оскільки оформлення закордонного паспорта зі сплатою лише держмита у розмірі 170 гривень призведе до втрати державним бюджетом понад 400 мільйонів гривень вже у 2014 році, і ця цифра щороку зростатиме разом з кількістю оформлених документів.

Остаточно питання платежів при оформленні паспорта для виїзду за кордон буде урегульовано з прийняттям Верховною Радою України відповідного закону, яким буде визначено перелік та вартість адміністративних послуг, які надаються органами влади в Україні.

А активісти політичної партії Демократичний Альянс тим часом наполягають, що поки немає нових законів, внутрішні постанови не можуть суперечити існуючим Законам України.

Тим не менш, паспорту за 170 гривень не бачити, як своїх вух.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up