На Житомирщині діє 36 музеїв

На Житомирщині діє 36 музеїв
Використання інноваційних технологій у функціонуванні музеїв області, поглиблення їх комунікаційного потенціалу, привернення уваги широкого кола громадськості до проблем краєзнавства обговорювали учасники Всеукраїнської науково-краєзнавчої експедиції «Музейне краєзнавство Житомирщини: суспільно-інтеграційні тенденції та комунікаційні інновації», яка відбулася 22-23 квітня у Житомирі.

У рамках виїзної експедиції провідні українські експерти, краєзнавці, історики, археологи, фахівці музейної справи відвідали провідні музеї області, застрілися з активістами наукової та краєзнавчої еліти краю, представниками органів влади та органів місцевого самоврядування.

До обговорень музейної тематики долучився перший заступник голови обласної ради Володимир Арешонков. Під час презентації краєзнавчих видань Національної спілки краєзнавців України в літературно-меморіальному музеї Володимира Короленка відділу обласного краєзнавчого музею, він, зокрема, сказав: «Житомирщина може пишатися багатьма унікальними в Україні музеями, які містять універсальні експонати, ототожнюють особливість нашого краю та самобутню старожитню етнокультуру древлян-поліщуків. Гості Житомира вважають за честь відвідати музей космонавтики та експозицію «Космос» - єдині такого типу в нашій країні музейні комплекси. Цікавою та змістовною є музейна мережа Бердичева,  Житомирського, Попільнянського та інших районів області». Володимир Арешонков також зазначив, що обласна рада фінансово підтримує музейні заклади комунальної сфери. Зокрема, 1,2 млн. грн. з обласного бюджету спрямовано на спорудження нового приміщення обласного краєзнавчого музею, надаються кошти на розвиток музею космонавтики, Музею Володимира Короленка та інших. Заплановані видатки на подальший період. Депутати обласної ради підтримують краєзнавчий рух. З цією метою в області запроваджено обласну краєзнавчу премію. З обласного бюджету виділяються кошти на видання книг краєзнавчої тематики.        

У ході обговорень під час огляду музейних експозицій, «круглих столів», тематичних нарад учасники експедиції говорили про необхідність збереження та примноження культурної, духовної та рекреаційної спадщини України та Житомирщини, оновлення підходів до функціонування музею як соціокультурного інституту, можливості меморіальних музеїв у контексті сучасних тенденцій соціалізації їх змісту.

Відео дня
style="text-align: justify;"> Серед учасників Всеукраїнської науково-краєзнавчої експедиції до Житомира були голова національної спілки краєзнавців України, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт, заступник голови Національної спілки краєзнавців Руслана Маньковська, перший заступник головного редактора журналу «Краєзнавство» Олег Бажан, голова правління Вінницької обласної організації НСКУ Сергій Гальчак, голова правління Житомирської обласної організації НССКУ Лариса Грузька та інші.

Довідкова інформація. Діючу мережу музеїв Житомирської області представляють 36 музеїв. Серед них – Державний музей коштовного та декоративного каміння в смт Володарськ-Волинського, 4 обласних музеї з відділами, 2 муніципальні музеї (Бердичів, Новоград-Волинський), 19 музеїв районного підпорядкування, 2 корпоративних музеї та 1 приватний  музей.

Сьогодні у фондах музеїв державного, обласного та комунального підпорядкування зберігається більше 152 тисяч предметів основного фонду та майже 34 тисячі науково-допоміжного. Загалом основний фонд цих музеїв протягом останнього року поповнився на 1 723 предмети.

Основний фонд народних музеїв нараховує 50 тисяч музейних експонатів (450 із них унікальні).  

За повідомленням прес-служби Житомирської обласної ради.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up