«Батарейки, здавайтесь!»: де у Житомирі можна здати батарейки

«Батарейки, здавайтесь!»: де у Житомирі можна здати батарейки
За різними даними, щороку в Україну завозиться близько 300 мільйонів штук елементів живлення. Простіше кажучи - батарейок та акумуляторів. Якщо після використання всі вони потраплятимуть на звичайний смітник, це може призвести до екологічної катастрофи у майбутньому. Адже одна «пальчикова» батарейка, викинута просто на землю, здатна забруднити 400 літрів води або 20 квадратних метрів ґрунту.

Про які батарейках йдеться?

У першу чергу, маються на увазі акумулятори. Саме вони містять найбільше шкідливих речовин. Але в список «батарейок» входять також звичайні «пальчикові», «мізинчикові», середні та великі батарейки, якими ми дуже часто користуємося в побуті, наприклад, для пульта від телевізора або дитячих іграшок. Також в небезпечний список можна віднести і маленькі плоскі батарейки, схожі за формою на монети, і використовувані для невеликих пристроїв, таких як, наприклад, калькулятор.

Чому вони так шкідливі для екології?

Відео дня

Ртуть, літій, цинк, кадмій, свинець, марганець та інші метали - ось невеликий перелік матеріалів, з яких виготовляють батарейки. Вони завдають невичерпної шкоди природі та людині у вигляді захворювань, або, наприклад, отруєної води. Коли батарейки відвозять на полігони твердих побутових відходів, всі їх згубні складові потрапляють у грунт і заражають землю отрутами на багато квадратних кілометри навколо.

 Потім, слідуючи елементарному еколанцюжку, шкідливі хімічні елементи потрапляють у повітря, в їжу до тварин, і потім розносяться на куди більш широкі території. Люди п'ють, їдять, вдихають їх і потім втрачають зір, слух, імунітет, відчувають себе погано.

Свинець, наприклад, надовго затримується в організмі і шкодить ниркам і мозку. Кадмій, ще один складовий елемент батарейки, негативно впливає на кістки і щитовидну залозу, викликає захворювання канцерогенез.

Виходить, за своєї ж прямої або непрямої вини, ми винні у своїх хворобах. Плюс, ці отруйні забруднювачі часто переносяться від матері до дитини під час вагітності, тому в таких випадках метали небезпечні подвійно.

Куди можна віднести батарейки?

Також, в Житомирі батарейки можна здати за такими адресами:

  • вул. Театральна 17/20
  • вул. Щорса, 48, автоцентр «Букка»
  • провулок Львівський, 2, магазин «Вольт»
  •  Новий бульвар, 4, Житомирська обласна бібліотека ім. О.Ольжича
  • Новий бульвар, 9, гарантійно-сервісний центр по ремонту медтехніки
  • вул. Пушкінська, 28, Житомирське музичне училище ім. І.Косенко
  •  вул. Вітрука, 45
  • вул. Київська, 37 - ЦУМ
  • вул. Небесної сотні, 14 - поруч з Житнім ринком
  • проспект Миру, 15-a
  • вул. Кафедральна, 4-а, «ЕКО Захист-Україна»
  • пл. Соборна, 3/2
  • вул. Київська, 64
  • пл. Перемоги, 10
  • мережі магазинів «Watsons »

Не полінуйтеся зберігати використані батарейки, а потім відвозити або передавати їх в пункти прийому. Пам'ятайте, що здоров'я планети - це справа рук кожного, кожного з нас. Давайте разом робити маленькі заходи для виконання великих планів.

 

 

Шановні житомиряни!

Якщо ми хочемо жити в якісно новій країні, ми вже сьогодні можемо почати позитивні зміни в нашому житті. Нам і нашим дітям жити на цій землі і пити воду з її глибин, збережемо їх чистоту, це в наших силах!

Нагадуємо, що одна батарейка викинута на смітник забруднює 400 літрів води і землю.  Якщо у Вас вдома є відпрацьовані пальчикові батарейки, не викидайте їх у сміття. Приносьте їх в скриньку редакції газети «20 хвилин» за адресою вул. Рильського 9, каб. 407, вміст якої по мірі наповнюваності буде пересилатися по «Новій пошті» на єдиний в Україні (один з трьох в Європі) завод з утилізації батарейок - Львівське державне підприємство «Аргентум».

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
  • Sergiy Zaschipas

    Ще б знайти хто приймає люмінісцентні лампи...

    Алина Наконечная reply Sergiy Zaschipas

    ТОВ Екозахист Україна
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up