Обов’язкова реабілітація: як в Україні планують вдосконалити психологічну допомогу учасникам АТО

Обов’язкова реабілітація: як в Україні планують вдосконалити психологічну допомогу учасникам АТО
На початку листопада поточного року депутати Верховної Ради України ухвалили закон, котрий зобов’язує військовослужбовців, що брали участь у бойових діях на сході країни, проходити обов’язкову професійну психологічну реабілітацію, яка допоможе їм адаптуватися до мирного життя. Журналісти газети «20 хвилин» дізнавались, де і як зможуть отримати психологічну допомогу ті, хто захищає нашу державу.

Війна в Україні, яку політики й досі сором’язливо називають антитерористичною операцією, продовжує забирати життя військових і мирних мешканців. Та вибухи і постріли несуть не тільки смерть і каліцтво, вони не менше ранять і душі людей. Ці рани, на перший погляд непомітні, без вчасної допомоги психологів можуть серйозно зашкодити здоров’ю не тільки вояків, але й їх близьких.

Незважаючи на всі обіцянки, системно психологічною реабілітацією учасників АТО в Україні досі ніхто не займався. Частково психологічну допомогу надавали волонтери, неурядові організації, подекуди до важливої роботи долучалась місцева влада. Та глобально покращити ситуацію всі вони не могли. Нарешті на рівні держави прийнято важливе рішення про обов’язкову психологічну реабілітацію учасників АТО. Окрім допомоги в реабілітаційних центрах бійцям, згідно закону, повинні відшкодовувати і вартість проїзду до цих установ.

За інформацією, яку оприлюднив міністр оборони України Степан Півторак, безкоштовні реабілітаційні центри для бійців АТО планується відкрити по всій Україні. «Такі центри будуть створені на базі: Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь», Військово-медичного клінічного центру Західного регіону, Військово-медичного клінічного центру Північного регіону, Військово-медичного клінічного центру Південного регіону, Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону, Дніпропетровського військового госпіталю, Центрального військового санаторію «Хмільник», Центру медичної реабілітації та санаторного лікування «Пуща Водиця», а також Центру медичної реабілітації та санаторного лікування «Трускавецький»», – зазначив Степан Півторак.

Відео дня

Щоправда, терміни створення таких центрів поки що виглядають не зовсім реалістично, орієнтовно вони повинні з’явитись до кінця 2015 року.

За словами житомирського психолога Олени Масик повноцінна психологічна реабілітація триває від 12 до 14 занять.

- В Україні немає власних реабілітаційних програм, а користуватись закордонними розробками чомусь ніхто не поспішає, – розповідає Олена Масик. – Створювати центри психологічної реабілітації необхідно, та на моє глибоке переконання, вони мають бути незалежними. Аби за допомогою могли звернутись не тільки демобілізовані військові, а їх дружини, діти, батьки.

Викликає сумнів у фахівців обов’язковість такої реабілітації.

- Сьогодні поки що не зрозуміло, як буде організована ця психологічна реабілітація, – продовжує психолог Олена Масик. – Остерігаємось, що хороша ідея може перетворитись на формальність.

Дар’я Гончарова 

Матеріал створено за підтримки міжнародного фонду "Відродження"

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up