Культура чи свинство: як житомиряни прийняли буккросинг

Культура чи свинство: як житомиряни прийняли буккросинг

Буккросинг – одне з популярних сучасних хобі, яким кілька десятків років тому заразились в Україні. Не так давно буккросинг з'явився й у Житомирі, але потерпів фіаско.

24 вересня благодійна організація «Планета для дітей» в рамках проекту «Майстерня міста» створила буккросинг-зону, де житомиряни мають змогу почитати будь-яку книгу, яка їм до смаку. Щоб з’ясувати, чи знайшов буккросинг у нас достатньо своїх прихильників, і яке він посідає місце у житті сучасних житомирських книголюбів, ми вирішили провідати Старий бульвар.

Буккросинг, або українською книгооберт, – це громадський рух (наближений до флешмобу), що має на меті звільняти прочитані книги з полиць і дати їм можливість подорожувати і залишатись корисними для інших людей.

Як це працює?

Відео дня

Людина, прочитавши книгу, залишає ("звільняє") її на полиці для того, щоб інший, випадковий потенційний читач міг цю книгу знайти та прочитати. Останній своєю чергою повинен продовжити процес, а не залишити книжку на полиці припадати пилом. Таким чином з вашим улюбленим твором зможе ознайомитись якомога більше людей.

Такий своєрідний обмін книгами започаткував американець у 2002 році і з того часу він активно працює у всіх куточках світу. Для прикладу, в Італії у буккросингу беруть участь навіть серйозні організації, що закуповують для руху тисячі книжок. А за океаном ледь не кожне місто намагається облаштувати екстравагантні та оригінальні книжкові шафи, щоб не тільки привернути увагу жителів, а й зацікавити туристів.

В Україні, а власне у Житомирі, на жаль, книгооберт наразі, здається,не прижився, хоч ідея була благородна. Відтак, люди, які гуляють по парку могли знайти і почитати цікаві книжки та з користю витратити час. А якщо книга їх зацікавила, навіть мали можливість взяти її з собою додому, при цьому залишити в обмін свою. Принаймні, так це роблять люди в більшості країнах світу. Та у Житомирі така культурна ініціатива не виправдала сподівань.

«Я гуляю на Бульварі кожного дня. Люди спочатку радо сприйняли ідею та спочатку приносили книги. Деякі боялись брати книжки, бо думали, що за ними слідкують і змусять повернути все на місце. Та згодом, коли вони дізнались, що це за шафа і яка її мета – розмели геть всі книжки», - розповів житомирянин Богдан.

Де ділись книги - невідомо, але є думка, що хтось свою "здобич" здав на макулатуру, хтось залишив таки собі, геть звівши буккросинг нанівець. Як результат, шафа стоїть порожня і більше ніхто не наважується їх поповнювати. Варварство зробило свою справу і буккросинг у Житомирі закінчився, так і не розпочавшись.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up