Такі НЕкорисні овочі

Такі НЕкорисні овочі
Традиційно вважається, що чим більше овочів ми вживаємо в їжу – тим краще. Але чи завжди улюблені помідори чи огірки принесуть очікувану користь? На жаль, позитивну відповідь на це питання дати не можна. Виною цьому – нітрати.

Нітрати – це солі азотної кислоти, найбільш поширена речовина у природі. Нітрати містяться в ґрунті, воді, є хімічною складовою частиною рослин, продуктами обміну речовин в організмі людини і тварин. Люди зазнають впливу нітратів протягом усього свого існування. Однак, у разі перевищення ступеня навантаження цих речовин на організм, вони можуть несприятливо позначатися на здоров’ї.

Навантаження нітратів на організм людини стало помітно зростати останнім часом. Ця проблема з’явилася внаслідок хімізації сільського господарства, застосування мінеральних добрив з вмістом азоту для підвищення врожаїв сільськогосподарських культур. Таким чином, нітрати, потрапивши в продукти харчування, далі потрапляють в організм людини.

У зв’язку з цим виникає питання: де ж краще (а головне – безпечніше!) купувати овочі? Тут думки споживачів розходяться. Хтось вважає, що краще це робити в супермаркетах, де товар перевіряється і проходить спеціальну сертифікацію. Інші ж надають перевагу класиці, а саме – ринку, де усміхнені бабусі продають «все своє, свіженьке й без всілякої хімії».

Відео дня

Експеримент від «20 хвилин»

Щоб не губитися у здогадах і з’ясувати, де ж краще робити покупки, редакція газети «20 хвилин» провела експеримент. Було здійснено контрольну закупку овочів на ринку й у місцевих супермаркетах. Для того, щоб виміряти рівень нітратів, використовують спеціальний пристрій – нітратомір. Саме за допомогою нього робилися всі заміри.

Сказати однозначно, що рівень вмісту нітратів в овочах з однієї «точки» вищий, ніж з іншої, було б неправильно. У різних овочах по-різному. Що стосується ринку, то у таких овочах, як баклажани, капуста, ґрунтові огірки та помідори, болгарський перець, рівень нітратів невисокий. З іншого боку, в «ринкових» кабачках, картоплі, цибулі, моркві, буряках та тепличних огірках і помідорах рівень нітратів був вищим, ніж в аналогічних видах овочів із супермаркетів. Нагадаємо, що нітрати містилися в усіх овочах без винятку, але в одних екземплярах вміст був вищим, в інших – нижчим.

Картопля, морква та цибуля з нітратами!

Та все ж, не всі овочі виявилися безпечними для здоров’я людини. У трьох зразках був виявлений рівень нітратів, який перевищував допустиму норму. Це картопля, морква й цибуля.

 Що стосується моркви й картоплі, то ми купили по два зразки цих овочів на ринку.

Картопля. Допустима норма – 250 мг/кг. Один зразок відповідав стандарту, рівень нітратів – 210 мг/кг. А от результати вимірювань рівня нітратів у другій картоплині, придбаній в іншій «точці», неприємно здивував – 340 мг/кг – значне перевищення норми.

Морква. Допустима норма – 250 мг/кг. Та ж ситуація, що й з картоплею: якщо один зразок повністю відповідав нормі (85 мг/кг), то показники іншого не суттєво, та все ж перевищували норму – 256 мг/кг.

Та найбільше шокувала ситуація з ріпчастою цибулею. Жоден зі зразків, які ми перевіряли, не відповідав стандарту. Норма нітратів у цибулі ріпчастій – 80 мг/кг. Рівень нітратів у зразку, купленому в супермаркеті, склав 93 мг/кг (незначне перевищення норми) у маленькій цибулині й 108 мг/кг (значне перевищення норми) у великій цибулині. Ще гірша ситуація склалася зі зразками, купленими на ринку – 156 мг/кг, що свідчить про небезпечну концентрацію нітратів. Таким чином, можна зробити висновок, що цілком «безпечну» ріпчасту цибулю купити не так просто, як здавалося на перший погляд.

Обираємо якісне

Як бачимо, немає принципової різниці – робити покупки на ринку чи в супермаркеті, котрий знаходиться біля вашого будинку. А для того, щоб обрати якісні овочі, можна скористатися деякими порадами.

Морква. Обираючи моркву, зверніть увагу на те, щоб коренеплоди були гладкими і твердими. Колір повинен бути помаранчевим, без жовтих або зелених вкраплень – тоді можна бути впевненим, що в ній немає нітратів.

 Буряк. Намагайтеся вибирати твердий буряк, щоб у його основи, де починається листя, були маленькі зелені пагони – це є гарантією того, що буряк молодий. Колір буряків варіюється від темно-бордового до червоного.

Огірки. Головне, на що варто звернути увагу при виборі огірків – це щоб вони не були в’ялими та занадто великими. У великих огірках зазвичай великі насінини й товста шкірка. Проведіть рукою по огірку. Якщо шипи на ньому м’які й тонкі, стираються рукою – значить, огірок можна купувати. Якщо ж шипи грубі, а шкірка темно-зеленого кольору – можливо, такий огірок вирощений із застосуванням невідомих хімікатів.

Капуста. Багато хто думає, що темні крапки і плями на овочах говорять про те, що їх вирощували без хімії, але це не так. Темні плями на капусті – це грибок. Найшвидше він вражає саме нітратні овочі. Качани капусти повинні бути пружними.

Цибуля. При виборі ріпчастої цибулі приділіть увагу тому, щоб головки були твердими, без плям. Цибуля повинна бути сухою, з цільним золотистим лушпинням.

Картопля. Натисніть нігтем на картоплину. Якщо почуєте характерний хрускіт, – значить, у ній немає пестицидів. Якщо ніготь безшумно входить у бульбу – це говорить про те, що картоплю обробляли пестицидами (на азотних і мінеральних добривах).

Помідори. Обирайте помідори яскраво-червоного кольору, без зовнішніх пошкоджень. Оскільки свіжі томати не особливо добре зберігаються, необхідно це враховувати при покупці. А в зимовий період хороших томатів практично немає, тому що більшість з них вирощені в теплиці.

Болгарський перець. Плоди перцю повинні бути цілими, яскравих кольорів. Щільні на дотик. Шкірка має бути м’ясистою та м’якою. Якщо перець цілий – він буде зберігатися довше.

Керуючись цими простими правилами, кожен із нас зможе не лише максимально вбезпечити себе та свою родину від вживання неякісних овочів, а й отримати максимум користі та задоволення від страв. Бережіть себе!

Анастасія Кузьмич

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up