Чи відкрита міська влада до співпраці з громадськими організаціями?

Чи відкрита міська влада до співпраці з громадськими організаціями?
Ще років десять тому питання співпраці громадських організацій та влади не виникало, оскільки громадських організацій майже не було. Зараз питання об’єднання спільних зусиль влади із суспільством дуже актуальне і звучить майже на всіх нарадах, конференціях, семінарах та у засобах масової інформації.

Але чи є воно дієвим – це вже інше питання. У чому ж проблема? Влада сама приймає рішення, державний чиновник завжди вважає, що він мудріший за простих людей і «краще знає», як громадянам жити.

Кожна державна влада, навіть у цивілізованих країнах, прагнучи до розширення сфери свого впливу на життєдіяльність людей, зменшує свободу їхнього вибору. Щоб якось боротися з цією несправедливістю, і утворилися громадські організації, які відстоюють свої інтереси, тобто інтереси суспільства.

Якраз тут і виникає проблема: як двом потужним силам із різним напрямком руху будувати державу та громадянське суспільство і діяти в рамках одних законів, однієї території? На яких принципах, які форми та механізми використовувати при побудові взаємовідносин? Обрати протистояння чи співпрацю?

Відео дня

Як же відбувається зв’язок Житомирських ГО та влади Житомирщини, журналісти «20 хвилин» поцікавилися у місцевих ГО та представників місцевої влади.

Володимир Піньковський, регіональний представник громадського руху «Чесно» в Житомирі:

Стосовно співпраці руху «Чесно» із владою, то, по суті, її немає. Ми працюємо по дослідженні народних депутатів ВР України, хоча, звісна річ, цікавимося і місцевими політиками.

Наша організація досліджує роботу депутатів ВР та слідкує за їхнім персональним голосуванням, активністю, помічниками, доходами тощо. Відносно міської ради, то зі спільних проектів можу відмітити один – це надання приміщення прес-клубу міської ради для дебатів між кандидатами в депутати ВР у жовтні 2014 року. Коштів від органів державної влади та місцевого самоврядування наш громадський рух не отримував.

Голова Житомирської обласної молодіжної громадської організації «ХХІ покоління» Віталій Сівко:

Житомирська обласна молодіжна громадська організація «ХХІ покоління» здійснює свою діяльність відповідно до щорічних планів роботи, які затверджуються вищим органом управління – Радою організації. За п’ять років громадської роботи сформовано команду із 27 найбільш соціально активних молодих осіб, впроваджено більш як 20 власних проектів, ще близько 50 осіб претендують на входження до команди Молодіжного Активу Розвитку. За результатами співбесід на початок лютого 2015 року уже включено до Активу 22 особи, які представляють райони та міста нашої області. Наразі ми працюємо над декількома проектами, які передбачають залучення значної кількості молоді – «Молодіжна Музична Студія», «День української вишиванки», «Разом у щасливе майбутнє» та інші. У березні 2015 року буде зареєстрований Громадський рух «Молодіжний Актив Розвитку Житомирської області».

Питання співробітництва з владою, як свідчить практика, у більшості громадських організацій завжди викликає не риторичну відповідь. За період з 2009 по 2014 рік команда «ХХІ покоління» працювала над тим, щоб здобувати прихильність та позитивні відгуки від громади. Вважаю, що це кращий показник для органів влади того, що ми маємо соціальне призначення і як громадські діячі виступаємо своєрідним містком між владою та населенням. Тому з упевненістю можу сказати, що співпраця є і вона відкрита як з обласною державною адміністрацією та обласною радою, так і з Житомирською міською радою, галузевими управліннями. Поглиблюємо співпрацю з міськими радами та районними державними адміністраціями. З ними працюємо в напрямку надання допомоги у написанні і супроводі грантових проектів.

На основі власних планів постійно інформуємо місцеву владу про чергові заходи. Враховуючи налагоджену ефективну співпрацю, владні структури виступають партнерами і, виходячи із наявних можливостей, фінансово підтримують. Тут потрібно розмежувати сприяння органів влади та виділення фінансування. Процес фінансової підтримки, на мій погляд, завжди є складним, багато бюрократії, узгоджень, підписів… Тому із реалізованих нами соціальних проектів основна частина профінансована власними ресурсами «ХХІ покоління», постійних партнерів. Проектами, які впроваджені за часткової підтримки з обласного бюджету, є: «Міст добра заради життя», «Молода Генерація», «Разом у щасливе майбутнє». Із бюджету міста Житомира ми ще не одержували фінансування. Тому цьогоріч знову будемо розраховувати переважно на командне фінансування і підтримку від партнерів. Обсяг фінансування, що передбачений нашій організації в обласному бюджеті департаментом сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, на цей рік становить трохи більше 10 тис. грн.

Неля Ковалюк, голова громадської організації «Молодь. Жінка. Сім’я»:

Громадська організація «Молодь. Жінка. Сім’я» направлена на інтеграцію людей з інвалідністю у суспільстві. Зокрема, на безперешкодний доступ до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, також на створення вільного доступу до помешкань людей з інвалідністю, упровадження інклюзивності в освіті для молоді та дітей з інвалідністю, також це стосується і працевлаштування людей з інвалідністю. Десь роки два тому ми долучилися до репродуктивного надання послуг (отримання якісних медичних послуг).

У червні нашій громадській організації буде 10 років. Ще десь років чотири з половиною тому, до свого депутатства, було навіть більше напрацювань і з обласною радою, і з міською, аніж на сьогоднішній день. Особливо плідною діяльність була з часів помаранчевої революції до 2010 року. Також вдалою була співпраця з управлінням у справах сім’ї, молоді і спорту, департаментом праці та соціального захисту, яка присутня і на сьогоднішній день.

Я вважаю, що якщо ми виступаємо гідними партнерами і фахівцями, то до нас дослуховуються. Але ми маємо бути професійними, це номер один завдання. Тому якщо я чую непрофесійність у словах колег, то мені стає дуже гірко, бо все повинно відповідати професіоналізму і сучасним поглядам. Я вважаю, що ми багато чого зробили для життєдіяльності людей з інвалідністю.

Завдяки підтримці управління у справах сім’ї, молоді та спорту наша організація видає журнал «Світле спілкування», у якому друкуються видатні люди Житомирщини. Це один зі спільних і потужних проектів, на мою думку.

Протягом п’яти-шести років ми отримуємо 5 тис. грн на видавництво нашого журналу. Якщо за нинішніми цінами примірників сто вийде, то це дуже добре. Моя діяльність – це не тільки соціальний захист, а й інтеграція. І можливо, громадська організація, яку я очолюю, не була б на такому рівні, якщо б ми не проводили спільні заходи з управлінням у справах сім’ї, молоді і спорту. Тобто завдяки їхній підтримці наша ГО має такий рівень, який є на сьогоднішній день. Ми маємо співпрацювати з владою і використовувати ті кошти, які закладені в бюджет даних управлінь для проведення заходів. Також я дотримуюсь тієї думки, що на сьогоднішній день потрібно владі активно підтримувати молоді організації, адже вони ініціативні і в них багато цікавих ідей.

Як же співпрацює наша міська влада з ГО, журналістам «20 хвилин» розповіла начальник управління по зв’язках з громадськістю Світлана Прокоф’єва.

В області зареєстровано понад 800 об’єднань громадян, які беруть активну участь у житті міста, проводять публічні заходи, самі ініціюють проведення громадських обговорень та слухань. Так, у 2014 році за участю громади міста Житомира проведено 27 громадських обговорень та слухань.

«Громадські організації сьогодні – головний і найбільш активний контролер будь-яких владних дій, – розповідає Світлана Прокоф’єва. – Житомир набув гарної слави міста, де найактивніше допомагають воїнам АТО, у першу чергу, завдяки волонтерам, активній громадянській позиції житомирян. Сьогодні саме небайдужі житомиряни – хто добрим словом, а хто добрим ділом – допомагають армії. Житомирська громада щохвилини доводить, що ми – єдина родина. Волонтерський рух є найкращим прикладом самоврядування громади.

Громадянське суспільство починається там, де громадські організації беруть на себе вирішення більшості соціально значущих проблем. На жаль, сьогодні територіальна громада Житомира не має Статуту, де передбачені процедури проведення громадських слухань, загальних зборів або місцевих ініціатив, а відтак немає і правових процедур впливати на рішення.

Налагоджена постійна співпраця міської влади з громадськими організаціями, різні виконавчі органи міської ради використовують різні форми співпраці з громадськими організаціями. Але окремої загальної міської програми взаємодії з громадськими організаціями немає. Так, управління соціального захисту працює з громадськими організаціями ветеранів та інвалідів. У міському бюджеті передбачені кошти – фінансова підтримка таких організацій. Управління сім’ї, молоді та спорту працює з молодіжними громадськими формуваннями. Зараз створюється Молодіжна громадська рада», – підсумувала начальник управління по зв’язках з громадськістю.

Тільки в партнерстві можна знайти таке рішення, яке буде ефективне та дієве для громади в цілому. Започаткування співпраці між місцевими органами влади та недержавними громадськими організаціями вимагає подолання певних перешкод. Це тривалий болючий процес, який будується на довірі один до одного.

У багатьох громадських організацій є бажання щось втілювати, але вони не можуть зрозуміти, яким чином знайти фінансові ресурси, як узгоджувати свої дії з планами міської влади. Багато активних громадян не хочуть створювати громадські організації і тому діють на волонтерських засадах.

Робота в громадських організаціях – це експеримент, у якому важко перевірити успішність. Але саме цей експеримент має право на існування. Адже лише за умов відкритості та доступності влади, за умов діалогу на одному рівні з ГО можуть відбутися позитивні зміни для нашого суспільства.

 

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up