Кейс “Виховання власних сертифікованих спеціалістів шляхом заснування ІТ-Академії”

Кейс “Виховання власних сертифікованих спеціалістів шляхом заснування ІТ-Академії”
Сьогодні ми розкажемо про навчальну ініціативу засновника “Ignite” Авірама Айзенберга та результати, до яких вона призвела.

Мова піде про створення та розвиток IT-Академії “Ignite”. Потреба у власній навчальній інституції виникла невипадково – динамічне розширення компанії і стабільно зростаюча кількість нових проектів – потребували залучення висококваліфікованих кадрів. Проблему з досвідченими кадрами можна вирішити декількома способами. Перший, шукати на ринку “готових” спеціалістів; другий, підготувати таких спеціалістів власноруч. У кожного з цих шляхів є свої переваги, але чи може бути щось краще за працівників, які “виросли” у своїй компанії з нуля? Тоді у керівництва компанії й виникла ідея заснування школи, яка, по-перше, мала відповідати наявним вимогам компанії до навчального процесу і програми, а, по-друге, надавала можливість талановитій молоді реалізуватися у якості програмістів та тестувальників (QA). Хоча думка про її створення з’явилася давно, необхідна довга та кропітка підготовка внесла свої корективи у терміни реалізації ідеї.

Місце, статус і викладач

У навчальному процесі все починається з предмету навчання. Ключові розробники та технічне керівництво Ignite погодило програму курсу, спираючись на поточні тенденції індустрії. Після чого, було необхідно вирішувати питання з викладацьким складом. Чудово розуміючи, що класний спеціаліст (за поодинокими виключеннями) не часто стає добрим викладачем, було вирішено залучити до цієї справи справжніх профі. Так як центральний офіс компанії в Україні (і найбільша кількість працівників) знаходиться у Житомирі, логічним кроком було починати втілювати ідею у першу чергу тут. Тому ми звернулися до ключового постачальника ІТ фахівців у регіоні – ЖДТУ.

Відео дня

Довідка: Житомирський Державний Технологічний Університет

Найбільший (більше 6 тисяч студентів) цивільний навчальний заклад інженерно-технологічного профілю у регіоні. Засновано у 1960 році. Факультет інформаційно-комп’ютерних технологій було засновано у 1977 році.

 

Звернення до університету виявилося правильним і найкращим рішенням, тому що офіційна співпраця з учбовим закладом дозволила не лише знайти найкращого викладача, але й визнати курс академії офіційно – програма отримала статус “курси підвищення кваліфікації” з державною сертифікацією встановленого зразка.

Назва курсу: “Веб програмування за спеціальністю “Програмне забезпечення систем”

Кількість годин: 114

На практиці для випускників академії це означає гарантію якості отриманих знань та навичок, більш прихильний погляд роботодавців і можливість працювати на проектах, що реалізуються у державних установах. Для викладання курсу був запрошений кандидат технічних наук, доцент, завідувач кафедри інформатики та комп’ютерного моделювання ЖДТУ – Морозов Андрій Васильович.

Довідка: Морозов А.В.

Викладач: кандидат технічних наук, доцент, завідувач кафедри інформатики та комп’ютерного моделювання Житомирського державного технологічного університету. Будучи студентом першого курсу, у співавторстві з викладачем, к.т.н., доц. Войтенко Володимиром Володимировичем, видав навчально-методичний посібник «С/С++: Теорія та практика». В 2005 році став переможцем обласного конкурсу «Студент року-2005» в номінації «Прометей науки» (диплом І-ого рівня). Автор комп’ютерної програми «Енциклопедія зварювання», яка зайняла 2-е місце на Всеукраїнському конкурсі Міністерства освіти та науки України на найкращий програмно-педагогічний засіб для професійно-технічних учбових закладів. Стипендіат Верховної Ради України 2006/2007 навчального року. Захистив дисертацію за темою “Методи і моделі в задачах оптимізації замкнутих маршрутів на транспортних мережах.”

Старт, програма і процес

Відкриття та початок роботи ІТ-Академії відбулося у березні 2013 року на базі Житомирського офісу Ignite.

На відкритті були присутні всі працівники та керівництво компанії, а також представлена програма курсу. Студентами академії стали ті працівники Ignite, які виявили бажання спробувати отримати додаткову кваліфікацію.

Програма курсу складалася з двох частин – короткої загальної та розгорнутої, направленої на вивчення та засвоєння основ веб-програмування. Перша частина складалася з 5 теоретичних та 5 практичних завдань. На лекціях розповідали про індустрію та ринок IT послуг загалом, цикли розробки програмного забезпечення і апаратну частину сучасних комп’ютерів. Остання лекція, якої і стосувалися подальші практичні заняття, була з логіки. Протягом цієї частини були розглянуті математична логіка та різні методи розв’язування задач, такі як логічні судження, таблиці, кола Ейлера та інше.

Практичні заняття супроводжувалися домашніми завданнями, які з величезним ентузіазмом та завзяттям вирішувалися слухачами курсу. Наприкінці першого семестру на «студентів» чекав тест, який включав теоретичні та практичні завдання на основі усіх лекцій.

Метою першої частини була оцінка готовності студентів. До оцінки бралися наступні показники: результати фінального тестування, регулярність відвідування занять, рівень активності та зацікавленості, регулярність та правильність виконання домашніх завдань. На основі цих результатів і відбиралися кандидаті для подальшого навчання. Більшість слухачів успішно пройшли перший етап та продовжили навчання. Перший семестр закінчився у червні 2013 р.

Найцікавіше ж Академія приготувала для другого етапу:

    1.Теорія та практика технологій верстки (HTML, CSS);

    2.Теорія та практика клієнтських технологій програмування (JavaScript, jQuery);

    3.Теорія та практика серверних технологій програмування (PHP, MySQL, AJAX та JSON);

    4.Вибір теми, розробка та презентація курсової роботи;

    5.Отримання дипломів;

Другий семестр почався у вересні 2013. Окрім лекцій також проводилися практичні заняття, які були найулюбленішою частиною, оскільки можна було застосувати свої знання та побачити, що робить кожна стрічка коду.

Авторська методика викладання не залишила байдужим жодного слухача.

Заняття не були схожими на більшість курсів програмування, на яких суха теорія зазвичай чергується з незрозумілими та важкими завданнями, що тільки затягують навчальний процес. Навпаки, на заняттях Академії панувала атмосфера взаємодопомоги та ентузіазму.

Наставниками та помічниками у практичних заняттях виступали розробники Ignite.

Часто бувало, що слухачі, захоплені процесом, навіть не помічали закінчення занять.

А захоплюватись було чим, адже після прозоро викладеної теорії, руки так і свербіли швидше набрати код та з нетерпінням очікувати результатів компілювання.

Цитата викладача, Андрія Морозова, говорить сама за себе: «Я абсолютно щиро можу сказати, що прочитав цей курс із великим задоволенням! Було видно, що люди хочуть отримувати знання та розвиватися. Звичайно, кожному викладачу приємне таке ставлення. Звісно, не всім все давалося легко; головне, що люди старалися.»

Наприкінці семестру студенти обрали теми курсових робіт, які потім успішно представили і захистили.

Коментар слухачки Ані Кукси: “Курси мені дуже сподобались. У всьому: від ідеї їх проведення до випуску). Керівництву вдалося знайти, імовірно, найкращого викладача, який зміг у достатньо стислі строки ефективно викласти такий об’єм матеріалу, який раніше не приходилося вивчати більшості студентів. При всій складності, лекції завжди були сплановані таким чином, щоби завжди вистачало часу надати максимальну кількість матеріалу, який можна було б засвоїти. Проста, конструктивна подача, відсутність зайвого бюрократизму, характерного для учбових закладів, і абсолютна компетентність Андрія Васильовича, за моєю думкою, зробили свою справу, і ми змогли показати чудовий результат на захисті.”

Резюме

Випуск і отримання дипломів відбулися у липні 2014 року.

12 чоловік успішно пройшли курс і отримали додаткову сертифіковану кваліфікацію.

Кращі випускники Академії вже зараз працюють над реальними комерційними проектами компанії, де мають можливість не тільки реалізовувати отримані знання і навички, але й здобувати нові. Для них це означає нові пункти у резюме та портфоліо, можлива повна зміна профілю роботи на розробку у майбутньому і вищі доходи, які є супутником будь-якого класного програміста.

Натхненна успіхом, Ignite планує розширити програму ІТ-Академії, тож незабаром її двері будуть відкриті для усіх бажаючих. Якщо вам цікаво отримати нову добре оплачувану професію або ви плануєте розширити ваші знання у розробці додатків, напишіть нам які саме курси для вас були б цікаві на [email protected]. Заняття наступного потоку почнуться одразу після формування групи.

Автор: координатор академії Кіра Чваркова

Тімлід у проекті “Waze”. Кар’єру в IT почала у компанії “Ignite”. Закінчила Житомирський державний університет ім. Івана Франка за напрямком “Переклад з англійської мови”. Успішно пройшла курси підвищення кваліфікації за спеціальністю “Програмне забезпечення систем” з курсу “Веб-програмування”.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up