У Житомирі продовжують боротися зі стихійною торгівлею, але результату немає

У Житомирі продовжують боротися зі стихійною торгівлею, але результату немає
Вулична торгівля – одна з найбільших проблем місцевої влади. Щиросердні бабусі та дідусі, які везуть із сіл городину, молочні продукти і м’ясо, стають їхніми запеклими ворогами. У Житомирі вуличний торг, особливо поблизу ринків, набув досить великих масштабів. Чому так? Чи то місця на ринках бракує, чи то надто великі побори за те, аби продавати легально?

Фахівці Держсанепідслужби рекомендують не купувати продукти з рук

Фахівці Держсанепідслужби застерігають: продукти, які продають в антисанітарних умовах, купувати не варто. І суть не лише в різних дозволах, ліцензіях або законі. Передусім йде мова про загрозу здоров’ю. Продавці не завжди дотримуються правил особистої гігієни (торгують із брудними руками, бо помити їх ніде), не мають санітарного одягу.

Крім того, порушують і правила транспортування, зберігання й терміни реалізації продуктів. Торгівля швидкопсувними товарами здійснюється не в холодних умовах, що сприяє швидкому розмноженню та накопиченню мікроорганізмів у них.
Особливо небезпечно купувати на стихійних ринках молоко та молочні продукти, м’ясо і м’ясні продукти (фарш, кров’яні, домашні ковбаси, зельц), адже вони можуть бути від тварин, хворих на лейкоз, бруцельоз, туберкульоз чи інші небезпечні хвороби. Тим часом купівля м’ясної тушонки, консервованих грибів і в’яленої риби може обернутися отруєнням чи захворюванням на ботулізм. Зовні такі продукти виглядають цілком нормально, але насправді можуть містити небезпечні збудники. Якщо своєчасно не звернутися по медичну допомогу, можна померти. Звісно, не всі консервовані в домашніх умовах продукти містять токсини ботулізму, але про це варто пам’ятати.
 

Відео дня

Умови створені, але люди на них не погоджуються

Заступник Житомирського міського голови Євгеній Демчик розповідає, що цього року стихійна торгівля поширилась як ніколи. І це неправильно, коли при температурі до 30 градусів торгують молочною продукцією, м’ясом з тротуару. Адже, в першу чергу, безпека жителів Житомира. Також він розповів, що  у Житомирі створені всі умови для впорядкованої торгівлі продукцією фермерських господарств, до того ж на пільгових умовах. Але не всі хочуть йти на зустріч міській владі.

Представник відділу торгівлі зазначає, що для того, щоб отримати місце для продажу потрібно лише звернутися до адміністрації ринку.

«Є рішення сесії міської ради 725 про впорядкування торгівлі на вулицях міста. Муніципальна міліція, інспекція з благоустрою є виконавцями даного рішення. Але ми собі не ставимо за мету припинити торгівлю будь – яким шляхом. Ми шукаємо альтернативу і пропонуємо місця на наших ринках, однак не всі люди хочуть туди йти. Також проводиться робота по створенню соціальних місць. Це місця по пільговій платі для тих, хто приїхав із сіл, щоб реалізувати свою продукцію», - розповідає провідний спеціаліст відділу торгівлі Олександр Шаринський.

Альтернативне рішення, що стосується стихійної торгівлі хочуть запропонувати і житомирські активісти та ініціювати комісію при міські раді за участі представників міської ради та відділу торгівлю.
«Я пропоную поставити питання наступним чином, що ми повинні прийти до певних цивілізованих умов. Щоб люди мали право працювати у відповідних умовах, мати свою постійну  торгову точку, щоб надавати споживачам якісну продукцію по прийнятній ціні», - зазначив  голова ГО «Самооборона Житомирщини» Сергій Ткачук. 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up