На Житомирщині знімали документальний фільм «Присмерк»

На Житомирщині знімали документальний фільм «Присмерк»
— Іди пасися, бо буду бить, — каже 82-річна Марія корові e документальній стрічці "Присмерк" Валентина Васяновича.

Фільм переміг у національному конкурсі Одеського кінофестивалю. Режисер рік знімав свою тітку та її сліпого сина Сашка у селі на Житомирщині.

— Тітка Марія все життя на велосипеді проїздила. Працювала поштаркою. Він був тугенький, важко їздив. То Сашко поремонтував, із двох склав один. Їй 82 роки, сіла й поїхала на поганому велосипеді і привезла додому курчат, — каже режисер Валентин Васянович, 43 роки. Участь у конкурсі бере втретє. Торік здобув приз від кінопреси за ігрове кіно "Креденс". — Мене заворожує, які вони потужні й незламні всередині. Живуть серед природи. Мають інше ставлення до смерті. Марія раз на тиждень брала курку й відрубувала їй голову. Кіно почалося з того, коли розказала, як вона зарубала корову. Скотина не могла розродитися й помирала. Це сталося вночі на Різдвяні свята, коли не було поруч ветеринара. Бачить, мучиться — і корова помре, і теля. Взяла сокиру й відрубала корові голову. Вони війну і голод пережили. Кожен рух у селі — це боротьба за виживання. Але навіть якщо їм важко, не втрачають гідності. Бо є сильні традиції. Тітка постійно співає побутові пісні що стосуються справи, яку робиш. Якщо пасе корову, тільки про це співає.

62-річний Сашко — двоюрідний брат Валентина Васяновича. Закінчив музичне училище, грав на багатьох інструментах. Викладав біологію, фізику й математику. Все життя перероблював техніку. Через три місяці після зйомок помер. 15 років хворів на діабет, п'ять із них — нічого не бачив. Зараз тітка Марія лежить у лікарні.

Відео дня

За стрічку "Присмерк" Валентин Васянович отримав 50 тис. грн. У національній конкурсній програмі брали участь сім художніх і документальних стрічок.

15 тис. глядачів на Потьомкінських сходах і 10 тис. на Грецькій площі зібрав показ фільму "Шантаж" Альфреда Хічкока. Кількість установили за допомогою дронів — літаючих камер.

За матеріалами Gazeta.ua

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up