Бібліотеки міста пропонують

Бібліотеки міста пропонують
Якщо раніше бібліотеки були місцем, де просто можна було почитати книжку, яка «припала до смаку», або ж знайти потрібний підручник, то тепер характеристика послуг, які надає бібліотека, значно розширилась. Заняття знайдеться для кожного, незалежно від вікової групи, захоплень та вподобань – читацькі клуби, тренінги, семінари, навчальні поїздки, цікаві проекти. Усе, чого душа бажає. Головне знайти те, що підходить саме вам.

Житомирська обласна універсальна бібліотека ім. Олега Ольжича

Відкрийте «Вікно в Америку»

При відділі літератури іноземними мовами ЖОУНБ ім. О. Ольжича функціонує інформаційно-ресурсний центр «Вікно в Америку». Проект відкрито за рахунок підтримки Посольства США в Україні. Відкриття відбулось у вересні 2004 року, з тих пір поповнення фондів бібліотеки англомовними виданнями відбувається постійно.

Відео дня

Основна місія Центру полягає у сприянні взаєморозумінню між США й Україною та забезпеченні рівноправного доступу до інформації через книги, програми та інші ресурси усім громадянам незалежно від їхнього соціального стану, політичних переконань, національності та фізичних можливостей.

В Інформаційно-ресурсному центрі «Вікно в Америку» проводяться різноманітні заходи, які сприяють спілкуванню між українцями та американцями.  Він відкритий для широкого загалу та містить інформаційні матеріали про США – уряд, культуру, літературу, історію, університети та бізнес. Також ви можете переглядати документальні відео та художні DVD-фільми англійською мовою, брати участь у проведенні лекцій, семінарів, круглих столів, дискусій, вікторин, презентацій з участю американських фахівців.

З усіма бажаючими займаються вивченням та удосконаленням англійської розмовної мови, граматики та ін. Заняття відбуваються щочетверга о 17.00 за адресою Новий бульвар, 4, м. Житомир. Телефон для довідок: 37-34-65.

Карта поляка чекає на тебе

Якщо ви маєте мрію досконало  вивчити польську мову, отримати «Карту поляка» та в майбутньому поїхати на навчання до Польщі, то Клуб «Спілки поляків України» – це саме те місце, куди вам потрібно завітати. Під час курсів вивчення польської мови 3 навчальні групи, які набирають щороку у другій половині вересня, досконало знайомляться з культурою, історією, національними особливостями Польщі, адже лише таким чином можна скласти екзамен та отримати «Карту поляка».

Власник «Карти поляка» має право:

безкоштовно отримати візу на перебування, що дає право на багаторазовий перетин кордону Республіки Польща;

легально працювати на території Республіки Польща без необхідності отримувати дозвіл на роботу;

займатися в Польщі підприємницькою діяльністю на таких же підставах, що і польські громадяни;

користуватися в Польщі безкоштовною системою освіти на початковому, середньому і вищому рівнях на таких самих засадах, як польські громадяни, і одночасно звертатися за фінансовою допомогою та стипендіями, призначеними для іноземців, які навчаються у Польщі;

користуватися 37-відсотковою знижкою на залізничний проїзд на території Польщі;

безкоштовно відвідувати державні музеї у Польщі.

Збори клубу відбуваються щонеділі об 11.00 у приміщенні бібліотеки. Щоб стати членом клубу, достатньо мати читацький квиток та бажання долучитися до вивчення польської культури.

Клуб із вивчення німецької культури та мови «DieQuelle»

У січні 2009 року відділ літератури іноземними мовами приєднався до проекту «Заочний абонемент (Україна)» Інформаційного центру (бібліотека Гете-Інституту в Києві, німецький культурний центр).

Проект «Заочний абонемент (Україна)» Гете-Інституту спрямований на забезпечення українських регіонів сучасними й актуальними матеріалами з Німеччини та про Німеччину.  

Бібліотека Гете-Інституту в Києві надає свої фонди (200-300 примірників) у тимчасове користування читачам бібліотеки строком на 6 місяців. На абонемент видаються книги, компакт-диски, CD-ROMи, відеокасети, окремі DVD та настільні ігри.

Саме на базі проекту і функціонує клуб, учасники якого можуть вибрати цікаві для них матеріали та замовити до 350 одиниць літератури на термін 5-6 місяців.

Будь-хто може завітати до кім. 16 ЖОУБ ім. Ольжича та стати безпосереднім учасником клубу. Засідання клубу проходять два рази на тиждень – у вівторок та четвер.

Дитячий німецькомовний клуб «Die Sternchen» («Зірочки»)

На заняттях клубу малята мають можливість ознайомитися з основами німецької мови, з ними залюбки займаються волонтери з Інституту іноземних мов ЖДУ ім. Івана Франка. Також з дітками проводять заняття з прикладного мистецтва. Чудові витвори дитячої уяви стають окрасою відділу літератури іноземними мовами обласної бібліотеки.

З особливою радістю діти разом з волонтером постійно вивчають та повторюють новий вокабуляр за допомогою навчальних відео, кросвордів, загадок, тематичних пісень. Діти співають пісні та виконували рухи, розучують веселі вірш.

На кшталт дорослому клубу, заняття з малятами також проводять два рази на тиждень. Записують дітей батьки, отримуючи при цьому читацький білет для себе.

Житомирська обласна бібліотека для юнацтва

Проект «Книжковий часопростір»

Проект створено за рахунок об`єднання в одне ціле цільової програми «Турбота має адресу», яка функціонує на базі бібліотеки з 2007-го року та  таких комплексних цільових програм, як «Читаюча молодь – щасливе майбутнє» (укладена з агротехнологічним коледжем) та «Час читати» – з Вищим професійним училищем Житомирського державного технологічного університету.

Цільова програма «Турбота має адресу» дає унікальну можливість юнакам та дівчатам з обмеженими фізичними можливостями взяти участь у вікторинах, конкурсах, зустрітися з цікавими людьми міста, художниками, поетами, правознавцями, тощо. А також важливим є те, що при інтернаті діє пункт видачі документів, де учні мають можливість отримати різногалузеву літературу та періодичні видання обласної бібліотеки для юнацтва

Свої заходи для молоді з обмеженими фізичними можливостями працівники бібліотеки для юнацтва намагаються проводити на різноманітні теми, які є актуальними і в наш час. Так, протягом 2013 року у стінах ЖВПУ-інтернату було проведено такі заходи:

·        Палітра класики «Ідеал гармонії та довершеності», присвячена 530-й річниці з дня народження Рафаеля Санті, великого італійського живописця;

·         Ретро-погляд «Крути – наша слава, наша історія» (до Дня пам’яті героїв Крут)

·     Історично-довідкове бюро «Звитяжцем – через віки» (до 140-річчя від дня народження П. Скоропадського, українського державного та політичного діяча).

Задоволенню особистих потреб молоді у дозвіллі, пізнанні та творчості сприяє діяльність клубів та об’єднань за інтересами.

Школа правових знань «Підліток»

При бібліотеці діє школа правових знань «Підліток» як важливий елемент допомоги орієнтації молоді в сучасному світі. Робота школи спрямована на розуміння молоддю морально-правових норм, розвиток почуття правової відповідальності, широку популяризацію правових знань.

Засідання школи – це не тільки дискусії, лекції, бесіди, бібліографічні огляди літератури, вечори запитань і відповідей, круглі столи. Тут читачі одержують індивідуальні консультації, беруть участь у конкурсах і турнірах знавців права, зустрічаються з цікавими людьми – юристами, психологами, лікарями, спеціалістами міського центру зайнятості.

У цьому напрямку бібліотека постійно співпрацює з головним управлінням юстиції в Житомирській області, управлінням Міністерства внутрішніх справ України в Житомирській області, обласним центром соціальних служб для сім‘ї, дітей та молоді, службою у справах неповнолітніх Житомирської міської ради, закладами освіти та охорони здоров’я.

Клуб «Юний краєзнавець»

Однією з найвищих цінностей людства є мистецтво. Цей феномен є основою культури, її еволюційним чинником. Мистецтво об’єднує, вчить, виховує. Задовольняючи духовні потреби, мистецтво переносить людину в особливий світ емоцій, переживань і почуттів. З цією метою було розроблено програму літературно-музичної вітальні «Від серця до серця».

Яскравими краплинами естетичного виховання молоді стали літературно-мистецькі заходи вітальні:

·     Музично-поетична акварель «Той, хто рятує красу» (по сторінках книги «Сім днів» Леоніда Волинського)

·      Слайд-вернісаж «Скульптурна галерея: мармурова плоть, бронзова пристрасть»

·    Арт-етюд «Рай і пекло світу майстра Поля Гогена» (до 165-річчя від дня народження французького живописця, графіка, скульптора, гравера, письменника, журналіста)

·        Мистецько-біографічний етюд «Будівничий, втілюючий мрії в життя» (до 150-річчя від дня народження В. Городецького, українського і польського архітектора; до 100-річчя створення «будинку з химерами»)

·         Арт-мікс «Сім чудес України… + скарби України»

Влітку, коли шкільні заняття далеко позаду і про них згадувати нікому не хочеться, бібліотека широко популяризує літературу з різних галузей знань. Працівниками бібліотеки здійснювався бібліотечний десант «Юність – пора золота» в дитячому оздоровчому центрі «Супутник». Заходи для відпочиваючих несли розважально-пізнавальний характер. Найбільш яскравим та пам’ятним  заходом став майстер-клас «Мехенді – мистецтво розпису хною». Майстер мехенді Олена Сільченко розповіла про історію виникнення, символіку та захисні властивості натільних малюнків хною. Деякі дівчата отримали свій неповторний малюнок у подарунок від майстрині.

Центральна дитяча бібліотека, філіал № 1

Дитяче об’єднання «Дзеркало»

Читацьке об’єднання з етики, естетики, моралі і права «Дзеркало» існує з січня 2002 року. Постійно об’єднання відвідують приблизно 25 дітей, але, звичайно ж, кількість постійно змінюється.

Основними напрямами діяльності є утвердження принципів загальнолюдської моралі, виховання уміння міжособистісного спілкування у дітей, розвиток індивідуальних здібностей і талантів. Девіз читацького об’єднання запозичили у Фредеріка Стендаля: «Спілкування з людьми відкриває нам часто очі на самих себе – це моральне дзеркало, від якого не слід відвертатися».

Читацьке об’єднання «Дзеркало» покликане організовувати змістовне дозвілля юних читачів, розвивати естетичний смак і етичний кругозір дітей.

Членом читацького об’єднання може стати кожний читач бібліотеки віком від 7 до 14 років.

Керівний орган – рада читацького об’єднання, яка складається з 4-х чоловік.

Засідання читацького об’єднання проводяться за окремим планом:

- проведення роботи поетапно за принципом наступності та безперервності;

- організація масових заходів, зустрічей з цікавими людьми;

- створення умов для спілкування дітей з батьками;

- сприяння мистецькій, творчій діяльності дітей;

- поглиблена індивідуальна робота з членами читацького об’єднання за допомогою тестів, спостережень, бесід, рольових ігор;

- розвиток організаторських умінь і навичок у дітей, здатних до самоаналізу і самооцінки.

Відвідати читацьке об`єднання можна раз на місяць в період навчального року.

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину 09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up