Упродовж 2016 року в Житомирській області захворіло на ботулізм 5 осіб, одна людина з тяжким перебігом захворювання померла.
Як правило, випадки ботулізму пов’язані з вживанням консервованих продуктів харчування, які виготовлялися з порушенням основних правил стерилізації та зберігання.
Враховуючи сезон масового домашнього консервування, нагадуємо головні правила, яких треба дотримуватись, щоб убезпечити себе і своїх близьких від ботулізму.
Найчастіше ботулізм викликається споживанням недостатньо стерилізованих домашніх консервів, як правило тих, що містять мало кислот. Це консерви з грибів, буряків, зеленого горошку, м’ясні тушонки тощо. Останнім часом в домашніх умовах набувають популярності такі методи консервації, як копчення, в’ялення, соління риби. Така продукція теж являє небезпеку зараження токсином ботулізму, особливо непатрана риба.
Консервовані продукти харчування промислового виробництва є цілком безпечними, оскільки в промислових умовах завжди дотримуються технології їх приготування.
Для правильного і безпечного консервування домашніх продуктів необхідно:
Розпізнати заражений продукт доволі складно. Адже заражена токсином продукція не має видимих ознак. Однак існують правила профілактики ботулізму, якими не варто нехтувати:
-із здутих банок, банок з нещільно закритою, або ввігнутою кришкою;
-з банок, вміст яких має підозрілий або неприємний запах;
-з банок, які зберігаються понад один рік.
Зараження людини ботулізмом відбувається внаслідок вживання харчових продуктів, котрі містять токсини бактерій ботулізму. Варто наголосити, що зараження від людини до людини не відбувається. Симптоми захворювання проявляються впродовж 12-36 годин після споживання продукту, що містить токсин. При цьому спостерігається підвищення температури тіла, стомлюваність, головокружіння, нудота, порушення зорових функцій, сухість в роті, утруднення ковтання та параліч м’язів. Параліч може призвести до утруднення дихання і, як наслідок, смерті хворого.
Тому при появі перших ознак захворювання потрібно негайно звертатися до лікаря. Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 15 від 17 квітня 2024
Читати номер