Що чекає на нелегальних захисників вітчизни: тюрми чи почесті?

Крім легальних вояків в АТО, у воєнізованих формуваннях, не підпорядкованих жодній державній структурі, проливають кров сотні вінничан. Що буде з ними після війни - судитимуть чи нададуть статус учасників бойових дій, розслідували журналісти RIA
Що чекає на нелегальних захисників вітчизни: тюрми чи почесті?

Українські правозахисники уже сьогодні піднімають питання про легалізацію добровольчих воєнізованих формувань на державному рівні. Кажуть, що доки у всіх є спільний ворог, це питання нівелюється, а після закінчення воєнних дій можуть початись «розбори». Бійців легальних підрозділів, підпорядкованих державним збройним формуванням, визнають учасниками бойових дій, нададуть пільги, а інші стануть дезертирами, кримінальними елементами чи важелями тиску в політичних іграх.

Добровольці дезертири?

Дев'ятнацятирічний Дмитро Стороженко не оминув військкомат, але там він дізнався, що його можуть відправити не в зону АТО, а в будь-яку іншу військову частину. Він знехтував повісткою і поїхав воювати.

Відео дня

- Мені все одно, що буде потім, зараз треба захистити Україну, - каже Дмитро. – Я зараз лікуюсь, бо контузило, але як тільки зможу, повернусь назад в «Айдар». Мені пропонували підписати контракт. Я відмовився, адже тоді вже буду не вільний обирати, де мені служити. Потрібно буде виконувати накази, а деякі з них самовбивчі та безглузді. Так як наші хлопці чекали наказу в Криму чи під обстрілом «Градів». А потім їх кинули.

А тим часом військкомат вже готує повідомлення до правоохоронних органів, для відкриття кримінальних проваджень за ознаками злочину, передбаченими статтею 336 Кримінального кодексу України (ухилення від мобілізації). Вона передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п'яти років. На даний час, за словами помічника військового комісара з правої роботи Ангеліни Кушнір, відкрито декілька кримінальних проваджень відносно осіб, які не бажають захищати нашу Батьківщину і будь-яким шляхом намагаються уникнути служби в зоні АТО.

- Військовослужбовці, призвані за мобілізацією, соціально захищені державою. На них розповсюджуються всі гарантії та пільги, передбачені діючим законодавством,  - каже Ангеліна Кушнір. – Крім того, дана категорія військовослужбовців, у разі перебування в зоні АТО, до грошового забезпечення відповідно до посади та звання отримує надбавку в розмірі 100% місячного грошового забезпечення, але не менше 3000 грн. Також слід зазначити, що за даними військовослужбовцями зберігається протягом року робоче місце, незалежно від форми власності підприємства та середномісячний заробіток.

Компенсація - під питанням
24 липня в Гайсині поховали 20-річного студента Вінницького технічного університету Володимира Муху, який загинув у бою під Луганськом. Хлопець воював в “Айдарі”. Його поховали зі всіма військовими почестями. Чи отримає 609 тисяч гривень його родина, залежить від доброї волі державних мужів. За законом, компенсацію за загиблих отримують лише родини тих, хто воював в легальних військових формуваннях. “Айдар” сьогодні під питанням.

- Зараз існує проблема з пораненими і вбитими, яких держава не визнає поки що учасниками АТО. Зате всі пільги потім отримають ті ж таки міліцейські і інші підрозділи, які, м'яко кажучи, нічого особливого тут не роблять, - каже громадський активіст, що воює в “Айдарі” Юрій Хорт. - При цьому, більшість бійців “Айдару” розміром зарплатні навіть не цікавиться. Добровольці воюють не за гроші, а за Батьківщину. "Специ" спершу запитують: "Скільки платять?" Ми б не зрушили ситуацію на Сході, якби російським найманцям протиставляли таких же найманців зі свого боку. «Айдар» - єдиний добровольчий батальйон, який формально знаходиться у підпорядкуванні Міноборони, хоча і тут існує проблема з оформленням добровольців. Значна частина не могла оформитися, а воюють по два-три місяці.

Добровольці бандити?
За словами Юрія Хорта, влада не довіряє солдатам-революціонерам, оскільки побоюється, аби ця зброя не обернулася проти них самих. Скупо видається зброя і техніка. Він каже, що добровольчі батальйони - феномен цієї війни і фактично вони і є підрозділами сил АТО на Донбасі.

- Війну з сепаратистами і російськими найманцями виграє не державна корумпована машина, а озброєні чоловіки з народу, підтримувані волонтерами з тилу, - говорить Юрій. -. Я думаю, ми побачимо, хто є хто наприкінці АТО. Швидше за все, що новими "терористами" влада оголосить добровольців. Кампанія з дискредитаціі уже розпочалася. Поряд зі спробами ліквідувати «Айдар», проти бійців порушують кримінальні провадження: пограбування, згвалтування та ін.

За те, що вояки нелегально взяли в руки зброю, деякі з них можуть сісти на багато років. Статей в Кримінальному кодексі вистачає - від незаконного використання зброї до бандитизму. Потрапити за грати можуть і волонтери, які допомагають цим бійцям.

- Дійсно сьогодні є проблема, пов’язана з тим, що частина добровольців беруть участь у звільненні сходу України напівлегально, - каже головний міліціонер Вінниччини Олег Школьний. - Попри те, що ці люди йдуть воювати заради українського народу, їх дії жодним чином не координуються з підрозділами МВС та Збройних сил України і в цьому є небезпека. Аби подолати ворога, потрібно об’єднати зусилля усіх патріотично налаштованих громадян. Тому Міністерство внутрішніх справ звертається до усіх громадян, які виявили бажання захищати Україну, робити це у складі законних формувань. Зараз достатньо підрозділів МВС, Міноборони, територіальної оборони, де можна проявити свій патріотизм і зі зброєю захищати територіальну цілісність країни.

Щодо пільг, то усі учасники підрозділів МВС, Міноборони, добровільних загонів територіальної оборони, які виконують завдання в зоні АТО, матимуть статус учасників бойових дій та відповідні пільги, перелік яких визначатиметься Кабміном України. На Вінниччині, приміром, учасники АТО зможуть отримати земельні ділянки. Моніторинг і облік невикористаних земельних ділянок наразі здійснюється.

Політичні ігри
За словами керівника міського осередку «Правого сектору» Наталії Пульнікової, деякі владні діячі іще намагаються використовувати старі схеми та методи, і вперто не розуміючи, що так більше не вийде.

- Більш ніж на 70% упевнена в тому, що ситуацію, в якій люди взяли зброю, щоб захищати Батьківщину, пізніше можуть спробувати використати, як важіль тиску на найбільш активну масу патріотів, - каже Наталія. – Але, якщо вони спробують хоч у ту сторону дмухати, то їх же просто повбивають. Люди зі зброєю в руках, на очах яких кожного дня гинули їхні побратими, уже не підуть на компроміси з совістю. Нинішній владі вигідніше та й безпечніше для себе буде спробувати піддобритися до бійців, тому, на мою думку, питання щодо надання офіційних статусів та виплат компенсацій вирішуватиметься швидко.

“Ті, хто зараз захищає інтереси України, можуть зіткнутися з негативними наслідками”
Ксенія Проконова, правозахисник, адвокат

-  Учасники незліченних батальйонів, які ростуть, як гриби, часто не мають офіційного статусу і повноважень. Виникає безліч питань: від набивших оскому пільг і виплат, до легітимності застосування сили і зброї. Ніхто не застрахований від появи кримінального провадження по закінченні війни, яку і війною-то не визнали. Учасники батальйонів можуть зіткнутися з тим, що їх звинуватять в ухиленні від військової служби, оскільки вони за паперами продовжують числитися як призовники. Документів, підтверджуючих їх місцезнаходження, їм, природно, не видають. Кабмін не розробив порядок надання їм статусу учасника бойових дій. Це загрожує тим, що на папері поранення учасника АТО дорівнюють учаснику поножовщини після надмірного вживання алкоголю. Є ризик також і того, що армія може звалити тягар відповідальності за провал якоїсь операції на таких добровільних помічників. Ті, хто вступає на службу в подібні батальйони, не проходить курс підготовки молодого бійця, психологічне тестування. Таке тестування обов'язково повинні проходити люди, чия служба пов'язана із застосуванням зброї і сили. Критерії, за якими потрапляють люди в батальйони, покриті мороком. Поки не легалізована діяльність батальйонів, їх учасників та творців завжди можна звинуватити в організації організованого злочинного угруповання. Оскільки немає субординації підпорядкування, незрозуміло, хто і як їм оголосить про закінчення війни. Застосовувати силу і зброю навряд чи так просто від нього відмовиться.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Житомира за сьогодні

16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up