Ярослав Лагута: на Житомирщині не буде проблем з фінансуванням ДЮСШ

Ярослав Лагута: на Житомирщині не буде проблем з фінансуванням ДЮСШ
У вівторок, 20-го січня, в Кабінеті Міністрів України за ініціативи Міністра молоді та спорту Ігоря Жданова відбулася селекторна нарада із керівниками профільних підрозділів обласних державних адміністрацій. Основна тема наради - стан з фінансуванням ДЮСШ фізкультурно-спортивних товариств.

Багато років частина ДЮСШ, підпорядкованих ФСТ, повністю або частково фінансувалися за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, як і самі ФСТ. Однак з 2015 року, у рамках децентралізації, Верховна рада України перекинула фінансування всіх дитячо-юнацьких спортивних шкіл (ДЮСШ) на обласні, районі та місцеві бюджети. А Фонд соціального страхування, який фінансував 13% ДЮСШ по Україні, більше не виділятиме на це жодної копійки. Гроші мають знайти на місцях. Враховуючи економічну ситуацію в країні, знайти додаткові гроші в бюджеті не просто. Стан справ по областях і з'ясовували на селекторі.

У нараді від Житомирщини взяли участь заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації Ярослав Лагута, директор департаменту сім'ї, молоді та спорту Світлана Гресь, заступник директора департаменту фінансів та представники ФСТ області.

Ярослав Лагута запевнив міністра, що на Житомирщині не буде серйозних проблем із переведенням ДЮСШ, які раніше утримувалися на кошти Фонду соціального страхування, на фінансування з місцевого бюджету:

Відео дня

- На Житомирщині існує 49 дитячо-юнацьких шкіл. З них лише шість утримувалися за рахунок Фонду соціального страхування. Дві школи обласного підпорядкування ми вже взяли на фінансування з обласного бюджету. Відповідна робота з місцевими бюджетами проведена. Ситуація загалом непогана. Я сподіваюся, що при прийнятті місцевих бюджетів питання з фінансуванням шкіл ми закриємо. Великих проблем ми не бачимо, бо певна зацікавленість на місцях по збереженню цих шкіл є і ми зі свого боку надаватимемо підтримку, - повідомив на селекторі Ярослав Лагута.

Бюджет Житомирської області було прийнято. В ньому закладено майже 1,5 млн гривень отримують ДЮСШ, підпорядковані громадським організаціям фізкультурно-спортивної спрямованості. Ще 991 тисячу гривень передбачено на утримання апарату управління ФСТ і 559 тисяч - для ФСТ на проведення змагань. Доля ще чотирьох ДЮСШ мають вирішити під час формування місцевих бюджетів.

Що цікаво, за словами Ігоря Жданова Мінфін виділив 100 млн. грн. на перехідний період під фінансування шкіл спортивних товариств. Але жодна з областей цих грошей не отримала. Питання про ці кошти представники адміністрацій задавали неодноразово. Але всім радили ще раз уважніше почитати роз'яснення міністерства. Мовляв ці кошти області отримують від перерозподілу податків, а не напряму як дотацію.

Міністр молоді та спорту України наголосив на основних питаннях, які потребують невідкладного вирішення, а саме:

1. Фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл, яке раніше здійснювалося із Фонду соцстраху - повинно відбуватися диференційовано і збалансовано, а саме покладатися не тільки на обласний бюджет, а й на районі та міські бюджети.

2. Питання фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл має перебувати під особистим контролем та є персональною відповідальністю керівництва кожного управління області.

3. Керівництву на місцях необхідно оперативно провести зустрічі із директорами і колективами ДЮСШ і роз’яснити ситуацію та план дій з їх подальшого фінансового забезпечення.

4. Будь-яка оптимізація та укрупнення ДЮСШ має здійснюватися виключно за погодженням із Міністерством молоді та спорту. При цьому, мають бути збережені, як вихованці так й тренерсько-викладацький склад шкіл.

5. До 23 січня 2014 р. управління молоді та спорту ОДА мають подати Міністерству детальний звіт про те, скільки ДЮСШ вже було переведено на фінансування із місцевих бюджетів, скільки планується та яким чином відбувається цей процес.

«Там де профільне управління облдержадміністрацій працює, то одразу відчувається, що проблеми вирішуються оперативно, і вони думають про здоров’я нації та збереження системи масового спорту. А там, де хтось досі не усвідомив, що в країні відбувається децентралізація та «по старинці» чекає команди і листів із Києва - справа серйозно гальмується», - відзначив Ігор Жданов.

Він також закликав керівництво регіонів обов’язково взяти участь в сесіях органів самоврядування під час прийняття місцевих бюджетів. «Роз’ясніть депутатам, що від їх рішень про фінансування ДЮСШ – залежить, чи буде у нас спортивна нація, чи ми будемо витрачати кошти на ліки», - підсумував Міністр.

За матеріалами Спортивний Житомир

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up