Корупційна схема житомирських ЖЕКів відроджується?

Корупційна схема житомирських ЖЕКів відроджується?
Газета «20 хвилин» у вересні минулого року випустила журналістське розслідування «Мер Дебой планував дерибан житомирських ЖЕКів», де описувалася корупційна схема «приватизації» всіх комунальних грошових потоків у місті.

Нагадаємо, було створено 11 приватних підприємств, які клонували назви існуючих у місті КВЖРЕПів: ПП «КВЖРЕП № 1»… «КВЖРЕП № 3» і так до ПП «КВЖРЕП № 16». Співзасновниками та керівниками новостворених ПП були люди, наближені до екс-мера Володимира Дебоя, екс-заступника мера Володимира Кропивницького та екс-начальниці житлового управління міськради Світлани Пивоварової.

Розслідування мало ефект бомби для мерії.  Через значний суспільний резонанс від схеми відмовились.

Здавалося б, влада у місті змінилася, і старі схеми повинні канути в небуття. Але, як виявилося, вони отримали друге дихання.

Відео дня

Співавтор журналістського розслідування, а нині член виконкому міської ради Владислав Пучич не приховує обурення: «У проектах рішень на минулому засіданні виконкому я побачив… погодження тарифів ПП «КВЖРЕП № 8».  Моєму здивуванню не було меж. Я вийшов до трибуни й прямо назвав це корупційною схемою часів Дебоя. Я не розумію, чому «нова влада» міста закриває очі на ті схеми, з якими ще вчора сама боролась, будучи в опозиції. Я не розумію колег з «народного виконкому», які, попри всі аргументи, підтримали дерибан міста.

Зрештою, я не розумію, чому важливі для міста питання знову вирішуються спідтиха. Жодної інформації про конкурс, де «переміг» ПП «КВЖРЕП № 8», не було. І найголовніше – хто забезпечує безбідну старість Дебоя та Пивоварової?»

Газета «20 хвилин» звернулася до заступника міського голови Житомира з житлово-комунальних питань Едуарда Кругляка. Відбувся наступний діалог:

«20»: Як прокоментуєте ситуацію з КВЖРЕП № 8?

– Запитуйте у членів виконкому.

«20»: Усе ж, хотіла би почути відповідь безпосередньо від Вас.

– Зверніться до в.о. начальника управління житлового господарства міськради Ірини Ярош. Я можу сказати, що там все прозоро. Ті, хто постійно піднімає це питання, на обговорення не прийшли. На розгляді  конкурсних пропозицій не було тих, хто питання піднімав.

Як пізніше стало відомо, повідомлення про громадське обговорення було надруковано 21 серпня лише в газеті «Місто». Нічого не маємо проти вищеназваної газети, але зрозуміло, що смаки в громадян різні, і повідомлення в одній газеті могли просто не побачити.

В.о. начальника житлового господарства Ірина Ярош розповіла, що конкурс по утриманню прибудинкових територій було оголошено за чотирма «лотами» – КВЖРЕП № 1, КВЖРЕП № 3, КВЖРЕП № 5 та КВЖРЕП № 8.

Як пояснює Ірина Ярош, КП «КВЖРЕП № 8»  мало велику заборгованість по заробітній платі, а «рятувальники й спасителі» приватного підприємства з продубльованою назвою були згодні сплатити заборгованість, вкласти інвестиції та забрати працівників комунального підприємства на роботу. Тобто, комунальне підприємство фактично ліквідується.

Як пояснює начальниця, тарифи приватного підприємства були подані давно. Тобто, відлуння корупційної схеми готували відновити давно.

До слова, тарифи приватного підприємства значно нижчі від середньостатистичних тарифів по місту. Інші КВЖРЕПи міста мають тариф на надання послуг понад дві гривні, а новозатверджені тарифи для ПП «КВЖРЕП» не перевищують 1,88 грн. Ця економія пояснюється системою накладання податків. Адже в Україні діють різні тарифи для фізичних та юридичних осіб. Із фізичної особи за кубометр води та газу беруть менше, ніж із юридичної. Тобто, комунальники укладають угоди з приватними КВЖРЕПами як з юридичними особами, а платять мешканці вже як особи фізичні. Приватний КВЖРЕП  може стати доволі прибутковим бізнесом. Питання: скільки ще таких КВЖРЕПів з’явиться в місті?

Якщо ж повернутися до конкурсу, то дивним здається факт, що по трьох інших КВЖРЕПах конкурсантів було по 5–6, тоді як по восьмому – лише КП «КВЖРЕП» та ПП «КВЖРЕП». Чи не є це спробою прибрати конкурентів зятя Світлани Півоварової Євгена Дікова, який є начальником ПП «КВЖРЕП № 8»?

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (3)
  • Анонім

    Та на Кропивницкого много чего говорили. И всё клевета. Ведь никаких доказательств нет. А Пивоварова та ещё штучка....
  • Женя

    Я слышала что она и на Кропивницкого бочку котила.Что мол Жеки его рук дело. Хотя все знают что массовиком затейником является Пивоварова.
  • Анонім

    прибрати жеки до рук получилось лиш у Півоварової, але всі чомусь вперто обходять це питання стороною і згадують тих хто цього не зробив.

    Пані Півоварова багатьох виваляла в гавні, особливо в останній рік роботи. Не гребувала і брехати на Цимбалюк і Сухомлина. Погубить вона і цих двох, як погубила Шелудченко і Дебоя.

    Хто знається на політиці в міськвиконкомі той знає про що я пишу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину 09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up