Обережно – фрукти!

Обережно – фрукти!
У літній період ми щосили намагаємось поповнити власні вітамінні запаси за рахунок фруктів та овочів, якими просто переповнені ринки та прилавки магазинів і супермаркетів. До того ж, це прекрасний спосіб втамувати спрагу, адже більшість овочів та фруктів на 80 % складаються з води. Та не слід забувати, що неякісні фрукти та овочі,можуть серйозно зашкодити здоров`ю.

Ситуацію, що склалась, коментує заступник начальника міського районного управління Дерсанепідемслужби у Житомирській області Галина Шарапа:

«За 6 місяців 2014 року, у порівнянні з аналогічним періодом минулого 2013 року, серед населення м. Житомира реєструється ріст захворюваності кишковими інфекціями.

Зареєстровано 428 випадків кишкових інфекцій проти 360 у 2013 році – ріст на 68 випадків (+16,6%).

Відео дня

Спільне у всіх кишкових інфекціях одне – вони вражають шлунково-кишковий тракт та у них однаковий спосіб передачі від хворої людини до здорової. До здорової людини збудники цих хвороб потрапляють через рот та активно розмножуються в кишечнику.

У продуктах харчування збудники кишкових інфекцій не тільки зберігаються, а й розмножуються. Наприклад, збудник холери – холерний вібріон у овочах та фруктах зберігається 2-5 днів. У більшості випадків збудники цих захворювань знаходяться саме на брудних руках, і хоч санепідеміологічний пункт  на кожному ринку перевіряє продукти харчування та бере проби на наявність збудників інфекційних захворювань два рази в тиждень, проте, це не може гарантувати повної безпеки, адже, якщо ще вчора фрукти та овочі продавала людина, яка не була носієм, наприклад, сальмонели, що спричиняє таке інфекційне захворювання, як сальмонельоз, то вже сьогодні вона запросто може переносити та поширювати дану інфекцію. Тим більше, інфекційні хвороби не завжди проявляються у вигляді захворювання, часто буває так, що інфікована людина переходить “на ногах” без будь-яких ознак хвороби (особливо це характерно при такому захворюванні, як дизентерія, де у 30% випадків хвороба перебігає у прихованих формах або у вигляді здорового бактеріоносійства), такий перебіг хвороби особливо небезпечний для оточуючих, адже до лікарів такі хворі не звертаються і лікування не приймають. Тому, не слід купувати овочі та фрукти при дорозі або у місцях несанкціонованого збуту власно вирощеної продукції, вона хоч і нібито «своя», проте ніяких перевірок санітарними службами не проходить.

Будь-яка точка роздрібної торговельної мережі зобов’язана мати копію спеціального дозволу на право здійснення торговельної діяльності, а також копію сертифіката якості на кожну партію товару із зазначенням вмісту нітратів та відповідності реалізованої продукції нормам ДСТУ.

Незалежно від того де ви купуєте фрукти та овочі обов`язковою є процедура обробки перед вживанням. Для знищення більшості шкідливих бактерій достатньо промити овочі та фрукти теплою водою та зняти шкірочку – це елементарні правила, які допоможуть вам та вашим рідним уникнути уражень кишковими інфекціями».

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 У квітня на Житомирщині сталось 27 ДТП з потерпілими, двоє людей загинули 17:00 Мінреінтеграції: Українцям, які виїхали з ТОТ, на період оформлення документів надається комплексна допомога 16:40 Захисники України можуть безкоштовно отримати евакуаційні візки «Brammer» 16:20 На Звягельщині поліцейські врятували 30-річного чоловіка від самогубства Від читача 17:28 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 16:00 У Житомирі покажуть норвезький документальний фільм про змагання Norseman 15:42 У міськраді головам правлінь ОСББ роз'яснили, як застосовувати законодавчі зміни на практиці photo_camera 15:23 Відкрито реєстрацію на вступні випробування до магістратури та аспірантури 15:00 Житомирські вибухотехніки поліції розміновують деокуповану частину Харківщини play_circle_filled photo_camera 14:41 На фронті героїчно загинув житомирянин Віталій Святненко 14:21 Житомир потребує донорської крові всіх груп з негативним резусом 14:00 У поминальну неділю організують спецпідвіз до міського цвинтаря, – міськрада 12:41 У Звягелі в ДТП з автобусом постраждав хлопчик-пішохід 12:20 Лікар, якого викрили на хабарі за фальсифікацію діагнозу військовозобов’язаному, не має жодного відношення до ТЦК та СП - заява ТЦК 12:00 Прохолодні ночі і теплі дні - погода у Житомирі 11:40 У Бердичеві екологи виявили факт забруднення річки Гнилоп’ять каналізаційними стоками 11:40 У Житомирі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму (Новини компаній) play_circle_filled 11:00 25 травня у Житомирі відбудеться фестиваль дитячих таборів «Літо разом» 10:41 Спрощено отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого захисника і захисниці 10:19 Житловий комплекс, який збудують для ВПО в Житомирі, матиме надсучасне укриття
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up