Уряду необхідно вживати екстрених заходів - навчальний рік на Донбасі під загрозою

Уряду необхідно вживати екстрених заходів - навчальний рік на Донбасі під загрозою
У Києві пройшов Координаційний Форум «Забезпечення прав дітей на освіту у регіонах, постраждалих від кризи в Україні", у якому взяли участь представники Європарламенту, недержавних фондів й органів влади.

- Це перший захід, на якому говорили не про війну, а обговорювали конкретні питання вирішення гуманітарної катастрофи, як відновлювати інфраструктуру, жити після війни, як зшивати країну, - сказав Глава Фонду «Українська перспектива» Олександр Вілкул.

Учасники Форуму відзначили, що необхідно вживати екстрені заходи - навчальний рік у Донецькій і Луганській областях під загрозою. Зруйновано школи, з регіонів виїхали десятки тисяч школярів і вчителів. Уряд зобов'язаний забезпечити право кожної дитини на освіту.

- Сьогоднішня нарада ще раз показала необхідність створення Національного гуманітарного штабу для координації надання допомоги мирним жителям і відновленню Донбасу, - сказав Глава Фонду «Українська перспектива» Олександр Вілкул.

Відео дня

У Національний гуманітарний штаб повинні увійти, у тому числі, представники Державної служби з надзвичайних ситуацій, Мінсоцполітики, Міносвіти, МОЗ, а також українські та міжнародні громадські організації. Координація на рівні уряду забезпечить адресність наданої допомоги.

Під час виступу на Форумі Вілкул назвав ряд необхідних дій уряду в умовах гуманітарної катастрофи на Донбасі.

Перш за все - це відновлення соціальних виплат матерям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, пенсій й інших виплат мирним жителям із зони конфлікту, де зараз ці виплати заблоковані.

Друге питання: уряд має визначитися з соціальним статусом біженців і переселенців.

«Не повинно бути такого, щоб через якихось папірців дитина не зможе піти до школи, а похила людина отримати пенсію. Коли людина змушена була покинути рідний дім, віна повинна бути поселена, її дитина повинна піти у дитячий садок, людина без прописки повинна мати право звернутися у поліклініку. Для цього необхідно підготувати рішення на рівні закону або на рівні постанови Кабміну», - сказав Вілкул.

На сьогоднішній день із зони конфлікту виїхала велика кількість людей - до півмільйона, а можливо і до мільйона. Тому, на думку Вілкула, алгоритм життя цих людей на інших територіях повинен бути прописаний.

Третє питання, що вимагає оперативного державного рішення - це питання розселення дітей із зони конфлікту.

- В 99% місць розселення біженців і їхніх дітей немає опалення - це літні табори. Над цим питанням треба працювати вже зараз. Для його вирішення необхідна комплексна державна програма, - підкреслив Вілкул.

Ще один варіант, пропонований до негайного здійснення - це поселення біженців, насамперед дітей, - у приміщення дитячих будинків й інтернатів. На сьогоднішній момент їх наповнюваність по Україні становить близько 25%. Такого показника вдалося досягти у попередні роки за рахунок програм «Родина для дитини», «Дитячі форми виховання» й інших, завдяки яким діти-сироти влаштовувалися у сім'ї, - але при цьому дитячі будинки не закривалися.

В Україні зараз є приблизно 50 тисяч вільних місць у дитячих будинках й інтернатах. У цьому питанні Міністерство освіти має взяти лідерство, незважаючи на те, що це комунальна власність. Для цього потрібно внести зміни у систему фінансування дитячих будинків. Тобто кошти на проживання дитини із зони конфлікту повинні перекидатися Мінфіном з бюджету Донецької або Луганської областей (звідки родом дитина) до бюджету того регіону, де зараз знаходиться дитина. Це дозволить забезпечити проживання у тому числі дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування.

Можливо також використовувати у цих цілях гуртожитки ПТУ, технікумів і ВУЗів. Середня наповнюваність гуртожитків становить від 30 до 70% - особливо У технікумах і ПТУ. Це теж вертикаль Міністерства освіти, але роки 2 тому передана на баланс областей.

«Але якщо оперативно відпрацювати це питання, то, перше - можна знайти достатньо велику кількість опалюваних гуртожитків, друге - закрити питання освіти дітей чотирнадцяти років і старше із зони конфлікту у ПТУ, технікумах й у ВУЗах в інших регіонах», - сказав Вілкул.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:49 Тисячі пасок передали військовим на передову 17:26 Рятувальники відкачують воду із підтоплених приватних домоволодінь 17:00 Роботодавці можуть отримати понад 100 тисяч гривень для облаштування робочого місця одному з працівників 16:40 50-річному жителю Андрушівки повідомлено про підозру у вбивстві матері - подробиці справи Від читача 17:06 Розкажи бабусі про очищення судин 16:18 У Житомирі пограбували громадянина США: забрали 40 тисяч гривень 16:01 У Житомирі відбувся чемпіонат області з боротьби самбо 15:40 Мінсоцполітики оголосило фінальний у 2024 році відбір громад на участь у проєкті з формування життєстійкості 15:20 Житомирських десантників нагородив командувач Десантно-штурмових військ бригадний генерал Ігор Скибюк photo_camera 14:50 Біля Зарічан - ДТП з потерпілими, рух ускладнено photo_camera 14:40 За нічну зміну патрульні задокументували 10 фактів керування транспортними засобами з ознаками сп'яніння 14:21 Романівський «VIVAD» став чемпіоном відкритого міського турніру з футболу імені Миколи Сюсюри photo_camera 14:00 Житомирський обласний краєзнавчий музей запрошує на відкриття фотовиставки «Полк Азов — Янголи Маріуполя» 12:41 В Україні з 1 травня набувають чинності важливі зміни до правил дорожнього руху 12:20 В Андрушівці син зарубав мати, а рештки намагався спалити в печі. ВІДЕО play_circle_filled photo_camera 12:00 У Житомирі в перші дні травня буде по-літньому тепло 11:40 У ніч на 1 травня небо над Україною освітили блакитні спалахи: можливо, це був метеорит 11:20 Овруцькі рятувальники допомогли працівникам екстреної медичної допомоги транспортувати хвору людину до лікарні 11:00 Вже цього тижня змінюються правила для "обмежено придатних" 10:40 Пакунок малюка: як його отримати та що до нього входить? ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up