Оформлюємо дозволи на зброю: деталі та умови процесу

Оформлюємо дозволи на зброю: деталі та умови процесу
На сьогоднішній день тема придбання зброї, а звідси – захисту себе та своєї родини, постала як ніколи гостро.

Але для того, аби повноправно та повноцінно використовувати вогнепал, треба пройти немало процедур, отримати різного роду довідки і, що важливо, скласти іспит. Оскільки нашу країну накрила хвиля реформації, не дивно, що зміни відбулись і в дозвільних органах.

Аби дізнатись усі деталі та нюанси отримання зброї, ми звернулися до Олександра Господарчука – начальника сектора дозвільної системи управління превентивної діяльності ГУ НП в Житомирській області:

З огляду на набрання чинності Закону України «Про Національну поліцію», виникла правова колізія, і ми майже два з половиною місяці не працювали через відсутність правових підстав.

Відео дня

Подаємо документи

Отримати дозвіл на придбання мисливської гладкоствольної та нарізної зброї, згідно Наказу МВС України від 21 серпня 1998 р. № 622, можна при наявності наступних документів:

заяви щодо видачі дозволу на придбання зброї на ім’я керівника органа внутрішніх справ за місцем проживання заявника;

заповненої картки-заяви;

медичної довідки форми 127/о;

платіжного документа (платіжного доручення, квитанції) з відміткою банку, відділення поштового зв’язку або коду проведеної операції про внесення коштів за надання відповідної платної послуги;

ксерокопії паспорта;

довідки про інформацію наявності або відсутності судимості;

довідки про вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та її застосування.

Для отримання дозволу на придбання мисливської гладкоствольної вам має виповнитися 21 рік, на придбання мисливської нарізної 25 років.

Вартість послуг

«Коли людина приходить на прийом, ми надаємо їй рахунки за адмінпослуги, що регламентовані Постановою Кабінету Міністрів України від 4 червня 2007 р. № 795 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися органами та підрозділами Міністерства внутрішніх справ»: який платіж скільки вартує і які послуги ми надаємо.

Тобто зараз людина платить за послуги дозвільної системи: 9 грн – за виписку дозволу на право носіння та зберігання; 18 грн – за виписку на право придбання зброї.

Також за бланкову продукцію дозвільної системи: 36,90 грн – на право придбання зброї; 77, 40 грн – на право носіння та зберігання. На сьогодні це так, але вартість бланкової продукції може варіюватися плюс / мінус 5-10 грн», – каже Олександр Господарчук.

Сейф головна умова зберігання

Пан Олександр зазначив, що, якщо людина хоче отримати дозвіл на гладкоствольну зброю, їй треба звернутися до територіального відділу за місцем проживання:

А якщо на мисливську нарізну, то бажаючий звертається до нас. Він пише відповідну заяву, і його попереджають про те, що треба встановити сейф для збереження зброї. Власник назначає дату встановлення сейфу. Після чого до нього приходить працівник нашої служби і перевіряє його наявність. Далі працівник пише відповідний документ – і в місячний термін виготовляється дозвіл на право придбання зброї, – каже Олександр Володимирович.

Дозвіл діє три місяці для того, аби придбати зброю. Через цей термін, у разі якщо дозвіл не використано (зброя не куплена), людина має здати дозвіл і наступного разу знову оформлювати всі документи та проводити повторну оплату.

Після придбання зброї, у 10-денний термін її треба поставити в нас на облік. Отримання дозволу залежить від надходження матеріалів. Зазвичай це займає місяць. Ми не маємо права відмовити тим, хто хоче отримати дозвіл, заяви приймаємо в усіх. Якщо ж чогось не вистачає, пишемо письмову відмову, де вказуємо, чого саме не вистачає.

Бувають випадки, коли люди, начитавшись Інтернет-чуток, вимагають видати дозвіл без деяких документів. У таких випадках, знову ж таки, ми пишемо відмову, посилаючись на законодавчі акти, і все детально аргументуємо. За весь час моєї практики необґрунтованих відмов не було, – каже Олександр Господарчук.

Вчимося та складаємо іспит

Одним з головних правил отримання зброї є отримання довідки про проходження вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та застосування.

«Цю довідку ви можете отримати в будь-якому місті. У Житомирі є лише одна юридична особа, яка забезпечує такі послуги, – ПП «Фобос», що знаходиться за адресами: вул. Черняхівського, 113, та вулиця Велика Бердичівська, 13. Ви приходите туди, пишете заяву, де можете обрати тип навчання, наприклад, екстерном. Пишете тестові завдання, проплачуєте їхні послуги. Обовязково під час іспиту присутній або я, або хтось із моїх колег. Ми перевіряємо і теорію, і практику. Якщо ж людина в чомусь не компетентна, ми розповідаємо всю потрібну інформацію і допускаємо на перескладання, кількість яких не обмежена. Ми звертаємо увагу і на практичну частину, і на ставлення людини до самої зброї – чи немає остраху», – каже пан Олександр.

Отримати дозвіл на зберігання мисливської гладкоствольної та нарізної зброї можна, подавши наступні документи:

заява щодо видачі дозволу на зберігання та носіння зброї на ім’я керівника органа внутрішніх справ за місцем проживання заявника;

дві фотокартки розміром 3х4;

дублікат дозволу з відміткою магазину;

платіжний документ – у разі переоформлення з одного власника на іншого;

договір страхування або страховий поліс, який вартує в межах 51 грн (обовязкова умова) у будь-якій страховій компанії.

до нарізної зброї додається довідка щодо поставлення зброї на балістичний огляд.

Отже, отримати дозволи на придбання та зберігання зброї не так важко. Головне – вчасно і грамотно подати всі потрібні документи та здати іспит на знання матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та застосування.



 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (4)
  • Дмитрий Семенович

    Порадьте краще де купити сейф?

    Dasha Sergeevna reply Дмитрий Семенович

  • Vik Sam

    – довідка про інформацію наявності або відсутності судимості - не передбачено Наказом №622.

    Skizi reply Vik Sam

    Да, эти олени аргументируют тем, что в другой главе этого наказа написано, что она должна быть в деле. Но вместо того, чтобы самим её заказать в другом департаменте, они требуют от граждан. Такой вот абсурд - брать справку у мусоров и нести её другим мусорам. Что интересно, они в этом плане пробивают дно - с меня требуют эту справку для выдачи разрешения на приобретение, хотя у меня есть действующее разрешение на хранение и ношение другого ствола.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up