У Житомирі річку Кам’янка забруднюють нечистотами

У Житомирі річку Кам’янка забруднюють нечистотами
Постійні зливи, сміття і талий сніг переповнюють Кам’янку, внаслідок чого навкруги стоїть неймовірний сморід. Ані екології, ані витриманих санітарних норм, ані найменшої зацікавленості з боку влади. Роками б’ючи на сполох, мешканці прибережних зон чують від влади одні лише відмовки і відписки. Місцеві чиновники відмовляються визнавати наявність цієї проблеми.

Міська влада не реагує на листи екологічної інспекції

Як зазначили в екологічній інспекції, у ході проведення рейдових заходів на річці Кам’янка було виявлено 13 фактів порушення водного та земельного законодавства. Серед них були скиди стічних вод, скиди господарсько-побутових стічних вод, вигрібні ями та сміттєзвалища. У 2015 році в міську раду екологічна інспекція направила листа щодо вжиття заходів по усуненню виявлених порушень, однак значного реагування з боку міської влади не було.

Станом на кінець 2015 року ситуація щодо забруднення річки погіршилася. Оскільки внаслідок незадовільної роботи по обслуговуванню каналізаційної мережі КП «Житомирводоканал» до річок Кам’янка й Тетерів потрапило 1,82 тонни забруднюючих речовин.

Відео дня

Щоб урятувати Кам’янку, потрібно її очистити

Екологи ж вважають: щоб повернути Кам’янку до нормального стану, потрібно очищувати її від сміття і не допускати злив відходів.  

«Для того, щоб урятувати Кам’янку, необхідно не тільки забезпечити ретельний контроль за її станом, але й постійно вживати заходи щодо очищення її берегів від сміття, недопущення зливання помиїв та води після прання, ліквідації сміттєзвалищ тощо. І все це слід виконувати аж до того часу, поки річка не отримає належного вигляду. Одночасно з тим, доцільно нарешті встановити прибережні смуги по обидва береги, які в період межені (найбільш низького рівня води) повинні досягати не менше 25 метрів, а при крутизні схилів більше ніж 3° мінімальна ширина захисної смуги має подвоюватися.

Займатися цим повинні, у першу чергу, контролюючі та відповідальні органи виконавчої влади, а також екологічні організації. Можна підключити до здійснення цих заходів учнів шкіл, студенів та волонтерів. Проте в даному випадку це буде лише певна частка допомоги річці, хоча і вкрай необхідна, без якої обійтися просто неможливо. Справа в тому, що основний внесок забруднень у річку відбувається за рахунок атмосферних опадів, які чого тільки не змивають з вулиць міста, формуючи надзвичайно небезпечний схиловий стік. Дощ та сніг, щодо того ж, і самі іноді бувають токсичними, несуть у собі шкоду, яка у декілька разів перевищує ту, що спостерігається від засмічення Кам’янки.  

Якщо за еколого-санітарними критеріями років 15-20 тому якість води в Кам’янці відповідала ІІ класу, то протягом останніх п’яти років якість погіршилася до рівня ІІІ класу. Причому, було з’ясовано, що основне забруднення річки відбувається після її надходження на територію міста. Тому підтримка чистоти міських вулиць, своєчасне їхнє прибирання, особливо від опалого листя та залежалого «старого» снігу, допоможе суттєво зменшити забруднення не тільки Кам’янки, але й Тетерева та інших річок», – розповідає доцент кафедри екологічної безпеки та економіки природокористування ЖНАЕУ Елла Аристархова.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
  • Анонім

    То не ручей, а речка Крошенка, и экологии по ходу пофиг на неё, действительно есть уникум моющий постоянно там бусы с химией
  • Анонім

    Пффф вон на восходе моют тачки у ручья, один штришок даже мойку себе там сварганил, иничего, никто его не трогает и новости не пишет о нём, хотя и нужно уже
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:00 Два заклади охорони здоров’я Житомирщини отримають електромобілі первинної меддопомоги 13:00 Житомир в Instagram: День вишиванки і не тільки 12:41 Регулярне нагадування: як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії 12:21 Сьогодні - День народження Інтернету Від читача 12:20 «Ми живемо, вони виживають». У Житомирі проведуть тренінг з правового захисту військовополонених 12:02 Виконуючий обов’язки сільського голови організував схему збагачення при закупівлі генераторів - учасники збагатилися на майже 2 млн грн photo_camera 11:40 Надходження доходів до обласного бюджету за 4 місяці склали 567 мільйонів гривень 11:21 До уваги випускників 2024 року та молоді! Вищі військові навчальні заклади Міністерства оборони України запрошують до навчання! 11:00 У Народицькій громаді чоловік обікрав сусіда, коли був у гостях 10:41 Зникло в Києві – знайшли в Бердичеві: у сервісному центрі МВС виявили розшукуване авто 10:22 Alice - amazing circus show (Новини компаній) 10:20 Шахрайство з продажем автівки та вимагання 5 тис доларів США за відмову її придбання – у Житомирі двом «довічникам» повідомили про підозру 10:00 Житомирян запрошують на фінальну презентацію архітектурної концепції скверу на Замковій горі 09:40 Втрати ворога зросли на 1410 осіб 09:20 Оперативна інформація станом на 23.30 16 травня щодо російського вторгнення 09:00 17 травня: все про цей день, яке свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:50 СБУ затримала агентку рф, яка наводила російські ракети на Житомирщину 17:30 Дефіцит в енергосистемі буде зберігатись упродовж двох років, - Харченко 17:00 З 18 травня у чоловіків при перетині кордону перевірятимуть наявність військово-облікових документів 16:19 У Житомирі відзначили Всесвітній день вишиванки photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up