Потрапили у ДТП: як захистити себе від беззаконня?

Потрапили у ДТП: як  захистити  себе від беззаконня?
Застрахувати себе від аварії на дорозі не можна. А ось грамотна поведінка разом зі знанням правил дорожнього руху і деяких юридичних норм допоможуть отримати компенсацію збитку та добитися справедливості.

Тому журналісти «20 хвилин» звернулися до команди Юридичного об’єднання AGCG, де спеціалісти розповіли, як поводити себе автолюбителям у разі дорожньо-транспортної пригоди. Ці поради допоможуть уникнути зайвих витрат та небажаних наслідків, сприяючи якнайшвидшому вирішенню питань, пов`язаних із ДТП.

Спокій, тільки спокій

Як зазначила адвокат Наталія Ковальова, у випадку аварії водії усіх залучених транспортних засобів зобов’язані здійснити певні дії. Спочатку потрібно остаточно зупинити транспортний засіб, увімкнути аварійну сигналізацію,  переконатися у відсутності будь-яких пошкоджень чи травм у всіх учасників руху. Після цього, за потреби, негайно викликати «швидку» та надати першу медичну допомогу постраждалим. Потім встановити знак аварійної зупинки для збереження всіх слідів транспортної пригоди до приїзду поліції та переписати анкетні дані свідків, державні номери транспортних засобів учасників ДТП, з`ясувати наявність відеореєстраторів та відеокамер у цій місцевості.

Відео дня

Важливо! Переміщувати автомобілі з місця пригоди та пов’язані з цим предмети до прибуття поліції не можна. Необхідно, щоб усе залишалося на своїх місцях.

Також потрібно зафіксувати на фото чи відео місце ДТП, розташування транспортних засобів, слідів гальмування, заподіяного збитку, номерні знаки винуватця, первісне місце розташування всіх предметів на місці ДТП. Обов’язково сфотографуйте або перепишіть дані полісу «цивілки» винуватця, за можливості сфотографуйте техпаспорт на автомобіль та права водія винуватця, а також отримайте  інформацію про його особу та місце проживання.

Винуватець, а при спірності винності кожен з учасників ДТП, повинен зателефонувати на «гарячу лінію» страхової компанії, де купив поліс обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних засобів та повідомити про страховий випадок.

Важливо! Умови для складення «європротоколу»: ДТП трапилося тільки за участю забезпечених транспортних засобів; відсутні загиблі (травмовані) люди; є згода водіїв щодо обставин скоєння ДТП; відсутні ознаки перебування водіїв у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, відшкодування до 25 тис. грн збитку, мінус франшиза. У разі складання «європротоколу» винного водія не буде притягнено до адміністративної відповідальності.

За домовленістю учасників ДТП компенсувати збиток можна прямо на місці, без виклику поліції, на підтвердження чого необхідно одержати розписку про отримання грошових коштів у результаті ДТП. У разі, якщо домовитися не вдалося, необхідно викликати представників поліції для складання протоколу. До проведення медичного огляду не вживати без призначення медичного працівника алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі.

А ось і поліція

Запишіть дані співробітників правоохоронних органів, котрі прибули на місце події, та повідомте їх про всі обставини пригоди.

Важливо! У жодному разі не покидати місце ДТП до приїзду поліції, або до повного відшкодування шкоди винуватцем на місці ДТП!

Представники поліції повинні обов’язково зафіксувати все, що стосується аварії. Слідкуйте за складанням схеми ДТП та допомагайте зробити необхідні заміри – це дозволить вам простежити, чи дотримується точність. Напишіть детальні пояснення, відобразивши всі деталі аварії. У жодному разі не давайте розгорнутих пояснень щодо ДТП – перебуваючи у схвильованому стані одразу після пригоди, ви не завжди зможете правильно оцінити ситуацію, а розуміння винних осіб прийде до вас згодом, у більш спокійній обстановці. У своїх поясненнях відтворіть, як сталась аварія. У випадку вашої невинуватості наведіть факти, які б це підтверджували: ви рухалися з допустимою швидкістю, на дозволений сигнал світлофора тощо, вкажіть, в якому ряду знаходилися, який маневр збиралися вчинити та ін. Якщо ви усвідомлюєте, що ДТП сталося з вашої вини, зазначте обставини, які пом'якшують покарання, адже вони впливають на суму штрафу. Можете посилатися на поганий стан дороги, невідповідність знаків та світлофорів вимогам ДСТУ. Можливо, на розвиток подій вплинула туманна погода, обмежена видимість проїзної частини тощо. Обов'язково вкажіть, що ДТП сталося ненавмисно. Не відмовляйтеся пройти тест на алкогольне чи наркотичне сп’яніння. Якщо хтось з учасників ДТП відмовляється від проходження такої перевірки, вимагайте, щоб цей факт був зазначений у протоколі. Обов’язково уважно перечитайте всі складені співробітниками поліції документи. Якщо вас щось не влаштовує, напишіть свої зауваження.

Важливо!Співробітники поліції вже не видають довідки про ДТП на місці події учасникам пригоди. Інформація про ДТП заноситься в реєстр і видається за запитом страхової компанії або моторного (транспортного) бюро  України.

Протягом трьох робочих днів після ДТП винуватцю, а при спірності винності кожному  учаснику ДТП слід звернутись у свою страхову компанію з повідомленням про настання страхового випадку. Далі – надати їм транспортний засіб для огляду або інформацію про його місцеперебування та місцеперебування пошкодженого майна, контактний телефон та свою адресу.

Відповідно до ЗУ «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», представники страховика самостійно повинні організувати огляд пошкодженого транспорту, адже у ваші обов'язки доставка автомобіля для оцінки збитку не входить. Збережіть автомобіль у тому стані, в якому він опинився в результаті аварії.  Якщо протягом 10 днів після одержання страховиком повідомлення про ДТП його представник не з'явився у визначений строк, потерпілий має право самостійно  обрати  аварійного  комісара  або експерта для визначення розміру шкоди. У такому разі страховик зобов'язаний   відшкодувати витрати  на  проведення  експертизи.

Важливо! У разі прострочення терміну повідомлення страхової компанії, всі наслідки ДТП компенсуватиме винна сторона пригоди. Радимо також пересвідчитися, чи був чинний страховий поліс на момент пригоди у винуватця ДТП. Цю інформацію можна отримати  на сайті моторного (транспортного) бюро  України (http://www.mtsbu.ua).

Рекомендується також запросити незалежного експерта та провести автотоварознавчу експертизу для визначення вартості завданого матеріального збитку та втрати товарної вартості для підтвердження матеріальної шкоди, якщо сума страхового відшкодування, визначена страховою компанією, вас не влаштує. До цього часу не здійснюйте ремонт транспортного засобу.

Для отримання відшкодування від страхової компанії після ДТП необхідно:

  • протягом трьох днів звернутися у страхову компанію винуватця ДТП із повідомленням про настання страхового випадку та надати їм транспортний засіб для огляду;
  • подати страховику заяву про страхове відшкодування до якої, як правило, додається: копія паспорта заявника та ідентифікаційного коду; техпаспорт на автомобіль та/або довіреність на автомобіль із правом отримання страхового відшкодування; інформація про банківські реквізити заявника (за наявності); постанова суду про притягнення винуватця до відповідальності;
  • - у випадку непроведення страхового відшкодування або в разі наявності різниці між фактичним розміром шкоди й страховою виплатою потерпілий повинен звернутися із відповідним позовом до суду для стягнення суми збитків із винуватця ДТП та/або страхової компанії.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up