Як в Житомирі нагріваються на теплопостачанні

Як в Житомирі нагріваються на теплопостачанні

Масове переведення у 2015-2016 роках котелень в бюджетних установах на опалення з використанням альтернативних видів палива було викликало необхідністю зниження споживання природного газу та, відповідно, зменшення залежності від його постачання з Росії.

З 2017 року, коли з’явилися альтернативні шляхи транспортування блакитного палива до України, першочерговою ціллю стала економія бюджетних коштів.

- Механізм встановлення тарифоутворення передбачає зниження вартості теплової енергії, що використовується для опалення житлового фонду та об’єктів бюджетної сфери, - коментував тоді Віцепрем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Для цього закон «Про теплопостачання» доповнили окремим розділом, за яким вартість опалення на альтернативних джерелах повинна складати 90 % чинного у даному населеному пункті тарифу на теплову енергію, що виробляється з використанням газу. У разі відсутності такого тарифу – на рівні 90 відсотків від середньозваженого тарифу по регіону.

- Таким чином, пропонується стимулювати виробництво тепла з використанням альтернативних джерел енергії, - зауважував він.

Проте впроваджена реформа дала зворотний ефект. І з наданням повноважень виконком Житомирської міськради тариф приватним постачальникам тепла на альтернативному паливі, всупереч закону, встановив вищий за передбачений для КП «Житомиртеплокомуненерго».  В результаті: державні та бюджетні установи – переплачують,  централізована система теплопостачання Житомира – розбалансовується, що означає додаткові витрати для  комунального підприємства, які покриватимуться з міської казни чи з кишень житомирян через підвищення в майбутньому тарифу.

 

Теплові схеми військових

З останніх показових прикладів різкої зміни постачальника тепла в місті з комунального на приватний є військове містечко № 80 на Кербутівці, де наразі розташований підрозділ 95-ого навчального центру аеромобільних військ України.

На початку 1990-х рр. на цьому місці в Житомирі розташовувався  242-го навчальний танковий полк. У 1995 р. формують 95-ту окрему десантно-штурмову бригаду, 11-ї, 12-ї і 13-ї батальйони якої брали активну участь в миротворчих операціях у Сьєрра-Ліоні, Югославії та Іраку. У 2000 р бригада передається в підпорядкування 8-му Армійському корпусу (Північне оперативне командування).

Після подій на сході України на базі військового містечка №80 “Корбутівка” по вул. Чуднівській, 114 створюють 199 навчальний центр Високомобільних десантних військ. Водночас зросла потреба в належному обігріві будівель містечка. Побутовими питання покладаються на квартирно-експлуатаційний відділ КЕВ м. Житомир.

Військове містечко №80 “Корбутівка” по вул. Чуднівській, 114. Фото: Google карта

Військові консервують стару котельню і укладають угоду на теплопостачання з КП «Житомиртеплокомуненерго». Керуючись вимогами законодавства про державні закупівлі, починаючи з 2017 року угоду укладають через переговорну процедуру. Відкриті торги не проводять, оскільки комунальне підприємство займає монопольне становище на ринку теплопостачання і включене Антимонопольним комітетом у відповідний список так званих природних монополій.

З початком зими, у 2018 році та в січні 2019 року КЕВ з КП «Житомиртеплокомуненерго» також підписує прямі договори. Однак влітку минулого року з’являється нове оголошення про постачання теплової енергії для опалення цих же приміщень. За переговорною процедурою запланували витратити понад 1 млн 950 тис. грн., але отримувати кошти має вже інший постачальник.

В поясненні вказано, що 3 липня 2019 року ТОВ «Тепло Україна» отримало терміном на 10 років частину земельної ділянки через договір особистого сервітуту. Земля передана для надання послуг теплопостачання для потреб військового містечка № 80 і інші угоди на використання даної ділянки не укладалися.

В земельному кадастрі сервітут відсутній. Фото: 

Наступного дня, 4 липня інженер КЕВ видає довідку, що «на території військового містечка № 80, за адресою місто м. Житомир, вул. Чуднівська, 114 відсутні альтернативні варіанти надання послуг з теплопостачання». Правда як обігравалося всі роки до цього будівлі містечка в довідці не вказано.

Також жодної згадки в обґрунтуванні про необхідний для постачальника статут монополіста. Наводиться лише розпорядження про видачу Житомирською ОДА в листопаді 2018 року ліцензії ТОВ «Тепло Україна» з теплопостачання на необмежений термін. Цікаво, в той самий час за КЕВ реєструється право користування земельною ділянкою, яку згодом передали під сервітут приватній структурі.

В останній день оскарження закупівлі регіональне відділення Держаудитслужби в Житомирській області повідомляє про наявні порушення. Впираючись, але КЕВ все ж таки розриває укладену в липні угоду. Та в серпні знову на тих самих умовах і без відкритих торгів підписує з ТОВ «Тепло Україна» нову угоду.

 

Приватний лобізм

В першому варіанті договору ціна Гкал теплової енергії становить 1625 грн. 64 коп. Оскільки потребу в теплі військові оцінили в 1200 Гкал загальна сума угоди становить 1 млн 950 тис. 738 грн. Проте даний тариф виконком Житомирської міськради не затверджувала. За єдиним прийнятим в лютому 2019 року рішенням для ТОВ «Тепло Україна» з опалення житлових будинків ставку встановили 1185 грн 35 коп. за 1 Гкал.

Згадавши про це, товариство подало документи і за їх зверненням у жовтні виконком таки ухвалив ставку в 1542 грн за 1 Гкал. В договір з КЕВ вносяться зміни з новою нижчою ціною, не змінюючи загальну вартість договору.

Всі кошти за тепло оплатили у листопаді 2019 року. Джерело: Портал публічних фінансів.

Завершальним етапом стала повна 100 % оплата за надані послуги з теплопостачання … на початку листопада! Опалювальний період лише розпочався, але КЕВ підписує з ТОВ «Тепло Україна» акт про надані послуги та перераховує приватній структурі понад 1 млн 950 тис. грн.

  • Можна дійти висновку, що замовник безпідставно провів переговорну процедуру. ТОВ "Тепло Україна" не включено до офіційного переліку природних монополій і жодною довідкою від інженера чи будь-якого іншого працівника підприємства дану вимогу не замінити, - констатує експертка в сфері публічних закупівель Ольга Нос.

До того ж виходячи з відсутності довільної документації на початок будівельних робіт по вул. Чуднівській, 114, можна припустити, що нової котельні товариство не побудувало, а використовує колишню законсервовану котельню. При цьому передалася земельна ділянка військовими без жодних відкритих торгів. Майно чи будь-яку іншу частину будівлі на території військового містечка ТОВ «Тепло Україна» не орендує. В реєстрі договорів оренди державного майна за адресою земельної ділянки інформація про фірму відсутня.

До того ж, зважаючи на прийнятий в грудні 2019 року оновлений тариф для «Житомиртеплокомуненерго», вартість власних послуг з теплопостачання значно накручена приватною структурою.

Скріншот з рішення про зменшення тарифів на опалення Житомиртеплокомуненерго. Джерело: сайт Житомирської міської ради

Звернувшись за коментарем до КЕВ, нам повідомили про необхідність погодження спілкування через Міністерство оборони. Не вдалося нам додзвонитися і до ТОВ «Тепло Україна». Охоче висловило свою позицію лише керівництво «Житомиртеплокомуненерго», яке завірило у готовності надані забезпечувати послугами з теплопостачання. Продовження подібного відключення великих споживачів від центральних міських мереж означає зростання витрат на забезпечення теплом інших споживачів та подальша залежність від мільйонних дотацій з бюджету міста.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up