ТАЄМНИЦІ ДЕКЛАРАЦІЙ ДЕПУТАТІВ МІСЬКРАДИ

ТАЄМНИЦІ ДЕКЛАРАЦІЙ ДЕПУТАТІВ МІСЬКРАДИ
Понад половини депутатів Житомирської міськради в супереч антикорупційного законодавства не оприлюднили свої статки. Проте обранців, хто не декларує отримані доходи, рівно з тими, хто з них наводить в декларації відверту брехню, притягнути до відповідальності нікому.

Після вивчення декларацій посадовців Житомирської міської ради, прийшов час дослідити наскільки дотримуються закону та відвертими перед громадою є наші місцеві депутати. Незважаючи, що залишився менше місяця до завершення їх повноважень, вимога задекларувати доходи поширюється на весь без виключення діючий склад ради, наділеного відповідними владними повноваженнями.

Саме на це вказує ст. 16 Закону України «Про засади запобігання та протидію корупції», яка зобов’язує депутатів сільських, селищних, міських та обласних рад щорічно до 1 квітня декларувати не тільки про власні, але й належні членам родини майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру. У разі коли місцевий обранець пенсіонер, безробітний чи посадовець місцевого самоврядування, заповнені бланки декларацій до відповідної ради. Решта депутатського корпусу, не залежно від того де вони працюють, таку ж декларацію подають за місцем основної роботи.

Проігнорувати виконання цього обов’язку не можливе, оскільки згідно ч.1 ст.4 Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції", депутати місцевих рад належать до суб’єктів відповідальності за корупційні правопорушення. Тобто, на них діють такі ж самі вимоги як і державних службовців. Остаточно всю повноту відповідальності закріплює ч.3 ст.8 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", за якою на депутатів місцевих рад поширюються вимоги  та обмеження, встановлені антикорупційним законодавством.

Відео дня

Здавалося, що такі наведені численні норми, мали беззаперечно діяти на практиці. Проте, як це часто буває в Україні, зовсім не так. У відповідь на надісланий інформаційний запит, Житомирською міською радою надані відомості (навість не копії) з 13 декларації депутатів міської ради. Саме стільки з них перебували у розпорядженні організаційного відділу міськради. «Пробивання» відділу кадрів дали ще 4 декларації депутатів, які очолюють комунальні підприємства. Скільки ж вдалося віднайти у вільному доступі в інтернеті. Загалом вийшло ледь більше третини діючого складу ради.

Відомості з декларацій, які подаються за місцем основної роботи депутатів, дізнатися через міську раду так і не вдалося. Спочатку, в отриманій відповіді, мене запевнили, що всім розпорядникам інформації, як того вимагає закон, направлені листи про надання копій декларацій. Щоб переконатися чи не є це черговою відпискою, був повторно надісланий запит для отримання копій зазначених листів. Виявилося, що вони були датовані тим же числом, коли був надісланий запит на їх отримання. Надіслані вони, в порушення вимог, не на підприємства, де працюють депутати, а передані їм безпосередньо. Одним словом, організаційний відділ міської ради зробив все, щоб депутати могли надалі приховували все, що «непосильно нажите».

 

Безробітні та мільйонери міськради

Поки залишимо оцінку дій посадовців ради на потім і проглянемо наскільки кризовим для депутатів був колишній рік. Розпочнемо з тих, хто не заробив, точніше не задекларував, в минулому році жодної копійки. Таких у поточному складі раді одразу ж декілька. До них належить Олег Єлісеєв, колишній член Партії Регіонів, який за мерства Володимира Дебоя очолював КП «Об’єднання дирекції кінотеатрів міста». У володінні, на сьогодні безробітного, колишнього бізнесмена знаходиться немаленький житловий будинок площею 399,9 кв. м. з 10 сотками землі під ним. Заробітна плата в 69000 грн членів сім’ї депутата були єдиним джерелом доходів родини.

Депутатом з «нульовою» декларацією виявився депутат Василій Дехтяренко, який разом з Андрієм Амєліним, подали замість встановленої законом форми, декларацію про доходи як підприємці. Але якщо в Андрія Володимировича зазначено понад 325 тисячі доходу, в тому числі 52 180 грн заробітної плати, то пастор в усіх графах, включаючи володіння нерухомістю, зазначив одні прочерки. Проте наявні в нашому володінні документи наводить на сумніви в щирості поданої депутатом інформації.

Виявилося, що церковний служитель володіє неабиякими підприємницькими здібностями. Сферу розподілу гуманітарної допомоги, як основний вид діяльності, депутату Дехтяренко, як приватному підприємцю, було надано в оренду землю частини Мальованського парку під житловий комплекс. За адресами вул. Якіра, 24-а, 24-в, 24-г Житомира передбачалася забудова трьох триквартирних житлових будинків площею 478,64 кв. м. Всі квартири 6 березня 2013 року рішенням Мінрегіонбуду були включені в програму здешевлення вартості житла. Нею була запланована компенсація з державного бюджету вартості будівництва, що виходячи з 6250 грн вартість кв. м. квартири мала становити 2 991,5 тисячі гривень.

За інформацією від «Наші гроші» Наталії Дехтяренко та Лесі Гірук належить виробник альтернативної електроенергії ТОВ «Український енергетичний розвиток». Як зазначається в джерелі, першу пов’язують з Василем Дехтяренко, друга – це дружина депутата Житомирської міськради Володимира Гірука, який також не надав декларацію. Леся Гірук є донькою Юрія Андрійчука, який в 2006 році був губернатором Житомирської області. До того Андрійчук керував «Житомиробленерго», працював у Міенерговугілля, держкомпанії «Газ України» та в НКРЕ. Станом на квітень 2015 року компанія Гірук-Дехтяренко керувала трьома малими гідроелектростанціями. Підтримка голови Житомирської ОДА Сергія Машковським дозволить ще більше розвинути прибутковий «зеленотарифний» бізнес. Згідно виданого 8 вересня 2015 року розпорядження підприємству наданий дозвіл на передачу в оренду земельної ділянки площею 1,34 гектара поблизу Троянова (Житомирський район) для експлуатації та обслуговування будівель та споруд енергогенеруючого підприємства.

Фігурант минулорічного скандалу з отриманням хабаря, депутата Володимир Михалець отримав за рік лише 13423,36 грн заробітньої плати. Заробітки колишнього керівника обласної Державної земельної агенції не йдуть в ніякі порівняння зі статками його дружини. Протягом минулого року «друга половина» Володимира Миколайовича заробила понад 1 мільйона гривень.

Мільйонні статки здобули і в сім’ї депутата Сергія Мірошнікова. Порявняно з 2 мільйони 660 тисячами отримані родиною, результат в 100 тисяч грн досвідченого підприємця видається доволі скромним. У їх володінні перебувають декілька земельних ділянок, житловий будинок, три квартири, два автомобіля та інше нерухоме майно.

До числа мільйонерш, з доходом в близько 1 мільйон 16 тисяч грн, потрапила й дружина начальника КП «Інспекція з благоустрою в м. Житомир» Юрія Самборського. Окрім цього на дружині оформлений автопарк з двох елітних авто, вартістю понад мільйон гривень кожна, та квартира 97,54 кв. м. Сам депутат отримав 83139 грн доходу, з якого заробітна плата склала 67421 грн. Наявний річний прибуток комунального підприємства в 2000 грн, не завадив його керівнику депутату отримати 6300 грн. матеріальної допомоги. Особливо цинічно це виглядає, враховуючи наявність у Юрія Анатолійовича двох будинків 140,6 та 189,2 м. кв.

Найзаможнішим з числа депутатів, які дотрималися закону та подали декларації, став Аркадій Савіцький. За рік його сукупний дохід від автоперевезень склав понад 8 мільйонів 218 тисячі грн. Депутат та одночасно в.о. міського голови Любов Цимбалюк,  задекларувала с сукупності 721 тисячі 909 гривень. З них 116 471 гривень склала заробітна плата, 605138 гривень — дохід від продажу майна та 300 гривень матеріальної допомоги. Чоловік та двоє її синів разом отримали ще 1 мільйон 296 тисяч 884 гривень доходу, з яких лише 30 тисячі 915 гривень припало на заробітну плату, а решта принесли підприємницька діяльність членів сім’ї. Любов Володимирівна володіє чотирма земельними ділянками - 622, 886, 2400 кв. метрів та 1,08 га; п’ятьма квартирами: 32,6; 63,9; 65,5; 66,3 та 68,3 кв. метрів; житловим будинком 99,9 кв. метрів та садовим будинком 149,8 кв. метрів, а також іншою нерухомістю площею 191 та 62,2 кв. метри відповідно. До наявного автомобіля Фольцваген 2007 року випуску, в минулому році секретар міської ради придбала ще один легковий автомобіль Accura (об’ємом 3,7 тис. л./куб) 2008 року випуску, вартістю 227 220 гривень. Сім’я Любов Цимбалюк також обновила автопарк: окрім вантажних КАМАЗу, КВАЗу та престижного легкового Lexsus, з’явився автомобіль Skoda, 2013 року випуску. Решта майна не зазнала змін: три земельні ділянки 3700, 4600 та 21600 кв. метрів; житловий будинок 263,5 кв. метрів та інша нерухомість площею 1160 кв. метрів.

Кому наплювати на закони

Частина депутатського корпусу після телефонного спілкування, все ж зважилася поділилися інформацією про власні статки. Однак, є частина, що пообіцявши, так і не надіслала свої декларації. Повний список порушників антикорупційного законодавства серед депутатів мажоритарників Корольовського та Богунського району наведений. (див. табл №1, 2). Окремо хочу поділитися досить бурхливою реакцією окремих депутатів на зацікавленість газети в їх деклараціях.

«Для чого вам моя декларація, - відповідає депутат Наталья Боровська. «Депутатом бути я не планую. Займайтеся краще іншими депутатами». Виходячи з останньої декларації за 2013 рік, окрім 15980 грн матеріальної допомоги, основний дохід у 233 тисячі гривень депутат отримала від продажу майна. У декларації Наталії Дмитрівні зазначено дві земельні ділянки по 10 соток кожна. Нагадаю, що 30 травня 2013 року сесією Житомирської міської ради було безкоштовно надано земельних ділянок та передано в оренду землі. Окрім депутатів від Партії регіонів, до списку щасливчиків попала Наталія Боровська, які надано ділянку під забудову по проїзду Цюрупи, 2.

«Житомирська міська рада бреше», - стверджує депутат Наталія Леонченко. «Міська рада є розпорядником інформації та володіє інформацією про мою декларацію. Моя декларація знаходиться в розпорядженні міської ради. Я, як депутат міської ради здавала її в відділ кадрів та інший екземпляр подавала за основним місцем роботи, визначенням закону». Проте, копію власної декларації екс-секретар міської ради так і не надала, проігнорувавши отриманий на електронну пошту публічний запит.

«Я не працюю в міській раді та не зобов’язаний подавати декларації – стверджує Валентин Стойко. «Чому я повинен декларувати свої доходи, якщо я не державний службовець». Якщо вернутися на рік раніше, у Валентина Михайловича не виникало питань при поданні декларацій до міської ради. Згідно отриманої інформації, у 2013 році він окрім 14675 грн заробітної плати інших доходів не отримував. На посаді виконавчого директора ТОВ «Укрбуденерго», робота депутата була оцінена на рівні мінімально можливої за законодавством заробітної плати. Варту зауважити, що згідно публічного реєстру директором та власником підприємства, є батько депутата Михайло Стойко.

«Я не буду подавати декларацію. Просто не хочу, - відмовляє депутат Борис Буряченко. Якщо керуватися інформацією з преси, Борису Дмитровичу певно є що приховувати. Вважається, що стартовий капітал він заробив під час керівництва тендерним комітетом «Укртелекому». На той час 90% фінансовых потоків йшли через нього як першого заступника голови правління державного монополіста у сфері зв’язку. Завдячувати цій посаді потрібно близькості Бориса Буряченка з Станіславом Довгих, син якого Олексій завдяки батьку у 25-річному віці став секретарем Київської міської ради.

На сьогодні родина Буряченків володіє численним бізнесом: ТОВ «Батьківщина-Агро»,  ТОВ «Зодіак», ТОВ «Поліська мануфактура», ТОВ «Лекон», ТОВ «Житомиржитлобуд», радіостанцією «Z-радіо» та іншими підприємствами.

В 2008 році тижневик «Коментарі» назвав Бориса Буряченко одним з найбагатших в області. Його статок оцінюють в 49 мільйонів доларів. З ним в одному ряду йдуть такі депутати бізнесмени як Петро Рудь з статками в 63 мільйони доларів та Валерій Онопрієнко – 51 мільйон доларів.

Останній в одному з інтерв’ю переконував у відсутності мільйонних статків. В телефонній розмові відмовився передати на відповідний запит власну декларацію про доходи.

До когорти міліонерів, які приховують власні статки слід віднести Олександра Рабіновича, давнього бізнес-партнера Сергія Сухомлина. Роком раніше, він задекларував 1,6 мільйони гривень доходу, з яких лише заробітна плата становила понад 600 тисяч грн.

Ще один підпільний міліонер Житомира Михайло Заславський взагалі недоступний для зв’язку. Згідно моніторингу руху «Чесно» він ще є найбільшим прогульником засідань сесій ради, не відвідавши жодного з них. Нехтуючи обов’язком з подання декларації, Заславський щороку регулярно витрачає кошти бюджету, надані на виконання депутатських повноважень, то на не існуючий дитячий майданчик, то на матеріальну допомогу невідомим особам. Що ще можна сказати про таку постать, яка в часи Януковичу поєднувала керівництво Києво-Святошинською адміністрацією з приватним підприємництвом (весь перелік депутатів-підприємців без декларацій в табл № 3).

 

Безсилий регламент та прокуратура

Зважаючи на досвід Київської міської ради, яка прийняла рішення про подання та оприлюднення декларацій депутатів, можливо перейняти подібний досвід для Житомира. Я спробував звернутися до голови регламентної комісії, на яку покладені функції з ведення депутатської діяльності.

«Кожен депутат повинен виконувати встановлені норми закону»- відповідає Сергій Мірошніков. «Комісія не має функцій впливу та контролю. Набагато більшими повноваженнями наділені партійні організації, які здатні прийняті відповідні рішення щодо недопущення подібних ситуацій. Про такі випадки повинні знати всі, через публікацію в пресі прізвищ та імен цих депутатів, особливо якщо вони знову планують бути обраними».

Ми опитали політичні партії щодо їх ставлення до подання декларацій та приховування відомостей про доходи депутатами, які представляють ці політичні сили. Схвально підтримуючи необхідність оприлюднення статків кандидатів в депутати, щодна з опитаних партій не змогла запевнити, що не допустить порушення закону серед новообраних депутатів.

«Подання декларації про майновий стан депутатів Житомирської міської та обласної рад не перевірялося, - говорить Валентин Гордієнко, начальник відділу нагляду за додержанням законів у сфері протидії корупції Прокуратури Житомирської області. «Ініціатором подання на перевірку можуть бути відповідальні особи в раді, які повідомляють про порушення. У мій відділ повідомлення про порушення депутатами цих рад не надходили».

Сьогодні обираючи новий склад депутатів спитайте в них чи готові вони показати своїм виборцям подані до виборчої комісії декларації про доходи. Подумайте, чи варто віддавати свій голос за тих, хто не бажає або не здатний пояснити походження власних статків.



 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
13:03 Робота є: 14 підприємств Житомирщини шукають верстатників 12:20 Податківці Житомирщини розповіли, хто звільняється від сплати мінімального податкового зобов`язання 11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up