Прокурорські ігри. Як красиво відібрати власність у власника

Прокурорські ігри. Як красиво відібрати власність у власника
Наталія Голобородько, постраждала від дій прокурора Житомира
Як з подачі прокурора позбутися своєї квартири? Елементарно: купити її, оформити у нотаріуса, приватизувати, зареєструвати в БТІ і зробити гарний ремонт
 
Уявіть, що доклавши максимум зусиль і витративши всі свої заощадження, ви змогли купити квартиру в новобудові, тобто бетонну коробку без оздоблення.

Тепер уявіть, що останні гроші ви вкладаєте в капітальний ремонт. І за дивним збігом обставин, щойно ви його закінчуєте, вам приходить повістка до суду. А там ви дізнаєтеся, що ваше доведене до ладу житло приглянулося прокуратурі, тому ви негайно зобов'язані його звільнити.

Абсурд? Нітрохи, бо саме так розвиваються події для частини сімей, що обживають новобудову в Житомирі. Їхнє житло не дає спокою прокурору міста Юрію Сичу – саме він ініціював суди з виселення сімей, у тому числі й з маленькими дітьми. При цьому люди стверджують, що чиновник особисто в цьому зацікавлений.

Почалося з того, що свого часу будівництво по вул. Народицькій, 21 частково оплатила структура тодішнього МНС – його регіональне управління в Житомирській області. За 2 млн 900 тис. гривень ця організація мала отримати від забудовника трохи більше тисячі квадратних метрів житла.

Відео дня

Однак після завершення будівництва Управління відмовилося від квартир, оскільки їх здали без внутрішнього оздоблення. Суд визнав забудовника власником цього житла, після чого останній і розпродав зазначені квартири. Діло було в 2011 році.

Щасливі новосели взялися за ремонт. Але щойно квартири набули затишного жилого вигляду, прокурор Юрій Сич раптом згадав, що гроші сплачено державні, а значить, людей з 10 квартир потрібно виселити. А квартири? Квартири на користь держави, а вже вона розбереться, кому їх передати.

До чого тут люди, які офіційно купили житло? А до того, що забудовник банкрут – взяти з нього нічого, директор цього підприємства під слідством за розтрату 2 млн 900 тис. гривень. З кого ж іще вимагати?

Абсурдність такої логіки багато в чому пояснюється персоною головного ініціатора виселення – прокурора Житомира. А особа його гідна того, щоб познайомитися ближче.

Власною персоною

Отже, знайомтеся: 31-річний прокурор Житомира, радник юстиції, співробітник органів прокуратури з десятирічним стажем Юрій Сич.

прокурор Житомира Юрій Сич
Юрій Сич, прокурор Житомира

 

Період його сходження драбиною прокурорської кар’єри випав саме на часи піку узурпації влади президентом Януковичем.

Втім, спочатку були більш низькі посади, починаючи від помічника прокурора Богунського району міста Житомира до заступника начальника відділу прокуратури Житомирської області. А в 2012 році юний радник юстиції вже став зампрокурора міста.

Якщо в країні йде люстрація, а люди, які служили тій системі, залишаються на посадах, то значить, є зв'язки десь вище.

Для тодішньої влади перспективність такого співробітника в системі прокуратури довела його принципова позиція стосовно житомирського Євромайдану.

У переломний для країни момент ніхто інший, як зампрокурора Сич представляв позицію прокуратури у суді, виступаючи проти вимог активістів.

Втім, сам він заперечує будь-який тиск на місцевих майданівців.

«Я вас запевняю, що жодного кримінального провадження відносно активістів Євромайдану не було, і тим більше за моїм особистим розпорядженням», – заявив він UA1. Проте, трохи подумавши, додав: «Але якщо ми говоримо про одне кримінальне провадження щодо пікету апарату прокуратури області – так, воно реєструвалося за ініціативою одного з начальників відділу прокуратури області».

Втім, житомирським активістам Сич запам'ятався зовсім іншим епізодом.

 

 

 

«Під час Євромайдану ми тиснули на міську владу, щоб вони прийняли звернення до Януковича з тим, щоб відкликати «Беркут», зняти обвинувачення з євромайданівців, підписати Угоду про асоціацію з ЄС, – згадує учасник житомирського Майдану, журналіст Влад Пучич. – Міськрада ухвалила це рішення, але прокуратура його опротестувала. І прокурор Сич представляв позицію прокуратури у суді, стверджуючи, що, мовляв, міська влада не має права звертатися до президента з такими вимогами. Фактично він виступав проти Євромайдану в суді».

За словами Пучича, Сич виступав з позицій старої системи і абсолютно очевидно, що така людина має бути люстрована.

«Він був частиною тієї системи, і якщо ми говоримо про оновлення прокуратури, то очевидно, що система повинна позбуватися таких людей, – переконаний активіст. – Але силові органи корумповані та пронизані зв'язками. Я можу припустити, що якщо в країні йде люстрація, а люди, які служили тій системі, залишаються на посадах, то значить, є зв'язки десь вище».

Доходи і витрати

Оскільки документального підтвердження щодо високих покровителів Сича немає, аналізуємо виключно факти. А вони такі, що попри свою позицію часів Революції Гідності, Юрій Сич пішов на підвищення – із заступника в прокурори міста.

Причому призначав його на посаду екс-генпрокурор Віталій Ярема, який відзначився вкрай сумнівними кадровими рішеннями. Приміром, його заступник Анатолій Даниленко не раз фігурував у скандалах, пов'язаних з розкішною власністю під Києвом. А на одну з керівних посад Ярема поставив Володимира Орлова – начальника Сумської та Луганської митниць часів Януковича.

Під тиском громадськості Ярема змушений був подати у відставку, але житомирський прокурор досі відчуває себе абсолютно спокійно у своєму кріслі під портретом вже нового президента.

«Закон (про люстрацію – Ред.) стосується прокурорів областей та їх заступників, – говорить він. – Прокурори міст не підпадають під дію цього закону, а я на той момент працював зампрокурора міста, тому під дію закону я не підпадаю».

15 березня заяву про це Сич направив генпрокурору Віктору Шокіну зі згодою на проведення перевірки щодо його персони та декларацією про доходи за 2014 рік.

Однак і тут виявилося не все гладко. UA1 вивчив цей цікавий документ, який викликає низку питань.

 

Згідно з декларацією щомісячна прокурорська зарплата в 2014 році становила 13 130 грн 33 коп. Таким чином, за рік прокурор заробив 157 564 грн. Ще 26 629 грн заробила його дружина, тобто сукупний річний дохід сім'ї склав 184 193 грн.

 

Водночас,  30-річний держслужбовець торік володів активами загальною вартістю майже 2 млн 300 тис. грн – така ринкова вартість квартири і двох машин.

 

Седан бізнес-класу Toyota Avensis 2011 року, на якому пересувається прокурор, зараз коштує приблизно 400 тис. грн. Автомобіль дружини Hyundai Accent 2009 року коштує близько 150 тис. грн.

 

Що стосується нерухомості, то за даними експертів інформаційно-аналітичного порталу Domik.ua, середня ціна квадратного метра житла в Житомирі складає приблизно 26 тис. 400 грн. Відповідно, квартира площею 67,1 м2, в якій проживає сім'я Сича, коштує близько 1,77 млн грн.

 

Щоб закумулювати такі активи навіть за нинішніх доходів, сім'ї прокурора довелося б збирати гроші понад 12 років, нічого при цьому не купуючи.

Із запитанням щодо джерел такого фінансового благополуччя при зарплаті держслужбовця, ми звернулися безпосередньо до Юрія Сича.

«У моїй власності знаходиться автомобіль Toyota Avensis 2011 року, куплений в кредит. Двох автомобілів у сім'ї немає, – пояснив прокурор. – Був автомобіль Hyundai у дружини. На фірмі, де вона працювала, їй надали авто у користування. Зараз вона перебуває у декретній відпустці і автомобіль повернула».

Також, за словами Сича, родина не володіє жодною нерухомістю: «Нерухомого майна у сім'ї немає. Квартира винаймається, вона не перебуває у власності родини», – запевнив він.

Проте прокурор забув згадати про невеличку невідповідність: у поданій ним декларації про доходи в розділі про нерухомість він мав зазначити, власне у нього майно чи орендоване, а також витрачені на його купівлю чи оренду суми.

Так от, у графі «Суми витрат на придбання/оренду» Сич поставив прочерки і в одному, і в іншому разі.

Але якщо він не витрачає гроші на оренду, значить, квартира власна, і прокурор сказав неправду.

Якщо ж квартира орендована, то або Сич приховує витрачену на оренду суму, або орендує житлоплощу безкоштовно. Виникає питання, за які заслуги можна безкоштовно жити в чужій 67-метровій квартирі?

Втім, практика показує, що ставлення до нерухомості у пана прокурора взагалі вкрай складне. Про що й свідчить досвід мешканців будинку на Народицькій, 21.

З речами на вихід

«З 2012 року мучать і мене, і сусідів, – ділиться своїми переживаннями один з кандидатів на виселення Ігор Безносюк. – Прокуратура лобіює чиїсь інтереси, прокуратуру цікавить просто нас пограбувати».

Представник прокуратури відкрито визнав, що забудовник банкрут, стягнути з нього нічого, тому квартири потрібно забрати у людей, причому виключно з ремонтом.

Наш співрозмовник в січні 2013 року закінчив ремонт у своїй квартирі, а в липні дізнався, що прокурор подав до суду, щоб відібрати житло у нього та ще дев'яти сімей.

«Хтось виждав, поки люди зроблять ремонт, і вирішив повернути собі квартири, – обурюється Безносюк. – Ми ходили до прокурора Юрія Сича. На питання, чому вони нас виселяють, нам відповіли буквально: ми не виселяємо, ми просто забираємо квартири».

Сусідка Безносюка Наталія Голобородько взагалі опинилася в катастрофічній ситуації: її, на сьогодні непрацюючу матір двомісячного малюка та семирічної доньки, просто виганяють на вулицю.

«З 2012 року сім'я витратила на адвокатів стільки, що можна було б ще одну квартиру купити, – розповідає вона, демонструючи UA1 величезну теку з судовими рішеннями. – Я законно купила квартиру, ми почали робити ремонт, і тут прийшло запрошення в суд – приходьте, вас там чекає Юрій Сич».

 

 

 

За словами Голобородько, на одному із судових засідань представник прокуратури відкрито визнав, що забудовник банкрут, стягнути з нього нічого, тому квартири потрібно забрати у людей, причому виключно з ремонтом.

«Чому прокуратура за це взялася? Комусь потрібна квартира, я не боюся це говорити, – озвучує свою позицію жінка. – Ці квартири підуть туди, куди Сич скаже».

Заперечуючи особисту зацікавленість у цій справі, прокурор Житомира підкреслює свою принципову позицію – квартири потрібно відібрати.

«Ніякої своєї особистої ініціативи чи лобіювання чиїхось інтересів немає. Якщо квартири потраплять у держвласність, розпоряджатися ними буде обладміністрація. Не прокурор і не міськрада, – заявляє Сич. – Ми вважаємо, що ці договори (купівлі-продажу – Ред.) має бути розірвано, а квартири – повернуто. Людям повинні відшкодовувати їхні збитки продавці цих квартир».

Водночас, прокурор підкреслює, що лиш виконує покладені на нього державою функції.

Театр абсурду

Для адвоката Романа Гуртовенка, цю справу шито білими нитками.

«Це абсурд, що стосовно людей є такі позови, – переконаний він. – Квартири як окремий об'єкт власності ніколи державі не належали, і в цій ситуації люди, які їх купили, взагалі не можуть бути відповідачами у цій справі. Але прокуратура намагалася знайти крайнього».

Остаточного вердикту все ще немає, проте на сайті прокуратури Житомирської області вже озвучено результат – квартири відібрано.

Адвокат вважає, що стосовно цієї справи збитки має відшкодовувати забудовник, а мешканці в цій ситуації не повинні залишитися крайніми. Попри це, справи за деякими квартирам пішли вже на третє коло розгляду, а щодо усіх спірних квартир різні суди приймають цілком протилежні рішення: за одними людьми визнають право власності, іншим відмовляють.

«Тут спрацював той фактор, що позов заявлено прокуратурою, кожен з прокурорів хотів відзначитися, заробити якісь бали, мовляв, він повернув майно у державну власність, – пояснює причину Гуртовенко. – А суди дивилися, що там є прокуратура, а з іншого боку прості люди. Простіше ж забрати те, що купили люди».

У Голобородько є своя версія. На її думку, для себе прокуратура вже прийняла остаточне рішення відібрати житло, незважаючи на судові засідання, що тривають.

Незважаючи на те, що суди продовжуються донині, й остаточного вердикту все ще немає, на сайті прокуратури Житомирської області вже озвучено результат – квартири відібрано.

У повідомленні за 12 серпня 2014 року прямо говориться: «На Житомирщині прокуратура відстояла в суді житло для «чорнобильців». За позовом прокуратури суд визнав договори купівлі-продажу двох квартир недійсними і витребував їх для передачі пільговикам».

Попри зазначене, власники житла налаштовані рішуче і мають намір усіма можливими методами відстоювати своє право на квартири.

«Ми будемо боротися до останнього, – категорична Голобородько. – Потрібно буде – поїдемо до президента, під Верховну раду, але такого свавілля не буде, й у нас в Житомирі корупція процвітати не буде».

Руслан Іванов
http://ua1.com.ua

 

Коментарі (1)
  • Анонім

    Ось чому треба запровадити титульну систему реєстрації прав власності (систему Торренса), тоді у законного набувача майна ніхто його заднім числом не "відіжме".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up