Прихований військовий бізнес родини директора «Житомирводоканалу»

Прихований військовий бізнес родини директора «Житомирводоканалу»

Отримання позики в 40 мільйонів дол. США для реконструкції мереж КП «Житомирводоканал» співпали з приходом на підприємство Андрія Нікітіна. Попри активність присланого з Києва нового керівника, вода в кранах житомирян не ставала кращою. Поки жителі чекають виконання обіцянок, Андрій Нікітін реалізує менеджерське завзяття в освоєнні дотацій з міського бюджету, а фірма його батька взагалі фігурує в кримінальних справах із постачання радіолокаційної техніки, при давніх тісних зв’язках із генералом Генштабу Збройних сил Російської Федерації.

Багато часу жителів нашого міста хвилюють лише два важливих питання: чому вода така жахлива та чи дочекаємося ми того часу, коли вона стане кращою? Не потрібно робити купу експертиз для перевірки якості води, варто лише спробувати і відчути той жахливий смак. Проблему визнає й сам директор водоканалу, з обіцянкою за два роки докорінно змінити ситуацію з якістю води. Залишається лише чекати і робити прогнози.

Головним та поки безальтернативним джерелом постачання питної води для жителів 270-тисячного міста залишається водосховище «Відсічне». За останні двадцять років воно повністю замулилось. Засилля річкових водоростей і нашарування піску вдвічі зменшили об’єм сховища, перетворивши річкову воду в складну для очистки субстанцію.

Зі своєї сторони Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, влітку 2016 року провела перевірку КП «Житомирводоканал» і виявила велику кількість порушень ліцензійних умов провадження господарської діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення. До кінця жовтня 2016 року водоканал мав усунути порушення, до яких входять пункти щодо організації у складі виробника спеціальної інспекції. Тобто контроль за скидом стічних вод на підприємстві має виконувати інспекція промислового водовідведення. Повторна перевірка виявила повне ігнорування більшості приписів, попри складений протокол про порушення.

Відео дня

Проте накладені 85 тис. грн штрафу не убезпечили від сумнозвісних наслідків. Влітку минулого року в Житомирі сталася екологічна катастрофа з викидом нечистот у річку Тетерів. Саме тоді через зливний колектор потрапило 45,6 тисяч кубометрів неочищених стічних вод. У зв’язку з цим щонайменше 8 тонн риби загинуло, а всій екосистемі завдано непоправної шкоди.

Держекоінспекція Житомирської області оцінила пряму заподіяну шкоду довкіллю в понад 7,5 млн грн. Наразі працівники екологічної інспекції не мають достатньо повноважень, аби покарати всіх винних у цій трагедії.

За фактом події відкрите кримінальне провадження. Однак в матеріалах справи не фігурують конкретні прізвища та посадові особи КП «Житомирводоканал». За словами Андрія Нікітіна, вини підприємства в цій трагедії він не бачить. Водночас з чиєї ж тоді вини сталася трагедія, керівник також чітко не може відповісти, приховуючись за формулювання «невстановлені особи».

Більше того, влітку була здійснена ще одна перевірка. Інспектори Управління Держпраці зафіксували 85 порушень. Такі порушення створюють загрозу для життя співробітників. Окрім цього, стало відомо, що у КП «Житомирводоканал» відсутні документи, які дають дозвіл на експлуатацію машин, механізмів та виконання робіт підвищеної небезпеки. Досі невідомо, чи були усунені всі порушення, але Андрій Нікітін переконує в тому, що вони працюють над вирішенням таких проблем. В той же час Управління Держпраці ще в жовтні минулого року подало на підприємство до суду.

Попри описану ситуацію, Андрій Нікітін позитивно налаштований на розвиток КП «Житомирводоканал». Для цього він навіть проводив експеримент з очищення води деревним вугіллям. І навіть не вітчизняним, а неодмінно закордонним. Експеримент, як і очікувалося, так і не вдався через невиправдане зростання кошторисів підприємства.

Складається враження, що за два роки перебування на посаді Андрія Нікітіна істотних змін не відбулося. Борги, підвищені тарифи, збитки – це все як наслідок ведення до боргової ями КП «Житомирводоканал».

Майнові інтереси амбітного керівника

Для Андрія Нікітіна знайомство з Житомиром почалося після виїзної наради Мінрегіонбуду. Молодий менеджер з продажів німецького виробника насосів приїхав до міста в кінці 2015 року. Часом його призначення на посаді директора КП «Житомирводоканал» стало літо 2016 року. Через декілька місяців після призначення директор водоканалу купує власне авто вартістю більше 200 тис. грн. При зарплатні в 19 тис. грн це – досить дорога покупка. Припустимо, що машина куплена за власні збереження, але не думаю, що це збіг обставин.

Пройшов рік після отримання посади. За цей час КП «Житомирводоканал» запам’ятався підвищенням тарифів та виявленими порушеннями під час перевірок. І от Андрій Нікітін отримав догану від міського голови за неналежне виконання своїх обов’язків. Причиною стала ситуація із викидом нечистот у річку Тетерів. Оскільки Андрій Нікітін своєї вини у тому не бачить, він оскаржив цю догану. Цю ситуацію Андрій Нікітін відмовився нам коментувати. В цей же час міський голова дає погодження на преміювання Андрія Нікітіна. До того ж відправляє його у відрядження до Ізраїлю. Як пояснив Сергій Сухомлин, це відрядження було давно запланованим.

Відразу видно, що Андрій Нікітін виконує важливу роль у міськраді Житомира. Хоча на нього були нарікання за те, що він рідко з’являється на сесії міської ради та не презентує фінансовий план. У своєму інтерв’ю на одному з місцевих телеканалів Андрій Нікітін запевнив, що він у них, але публічно презентувати план не має.

- Ми за ним працюємо, частину цих планів ви можете бачити раз у місяць на нашому сайті, - зауважив директор водоканалу.

Згодом Андрій Нікітін, все ж таки представив інвестиційну програму КП «Житомирводоканал» на 2018 рік, яка реалізується за рахунок кредитних коштів в рамках проекту по  «Розвитку міської інфраструктури – 2». В ній заплановано отримати 151 млн 769,7 тис. грн доходів а витрати становитимуть 196 млн 954,3 тис. грн. Відповідно заплановані збитки складуть 45 млн 184,6 тис.грн.

- На сьогодні ми працюємо з інвестиційними коштами – 40 млн грн від Світового банку, - відповів Андрій Нікітін.

Однак станом на 1 лютого цього року у підприємства й досі більше 23 млн грн заборгованості за електроенергію. Проте директор водоканалу запевняє, що на сьогодні борг зменшився до 18,6 млн. Залишається тільки робити припущення щодо того, як сплачуватиметься цей борг.

Водночас водоканал продовжує практику закупівлі насосів німецької фірми «Wilo», інтереси якої раніше представляв Андрій Нікітін. Хоча сам директор водоканалу запевнив, що це неможливо, оскільки фірма не є торговельною. Можливо, він не знає, що вона торговельна?

Андрій Нікітін володіє двома квартирами в Києві. На одній із квартир під спільною адресою проживають і його батьки. У декларації директора водоканалу не зазначена квартира проживання за місцем роботи. Враховуючи те, що місце його роботи в Житомирі, навряд чи Андрій Нікітін їздить щоранку з Києва на роботу. Тому ми вирішили запитати про це самого декларанта. Ось що він нам відповів:

«Я орендую квартиру у Житомирі. На жаль, я не знайшов відповідних пунктів, де потрібно вказувати про оренду квартири», – повідомив Андрій Нікітін.

У своїй декларації Андрій Нікітін порушив умови фінансового контролю. За принципом безхатченка він не вказав квартиру, у якій мешкає в Житомирі. Однак на цьому на цьому таємниці та не співпадіння не завершуються.

Прихований військовий бізнес родинн Нікітіна

Для того, щоб підтвердити наші припущення, ми проаналізували декларацію Лілії Нікітіної, матері фігуранта нашого розслідування. Порівнюючи дві декларації, я знайшла багато невідповідностей та інформацію, яку Андрій Нікітін чомусь не захотів вказати.

- Я дійсно не знав, що це потрібно вказувати. Ну тепер я буду знати, я ще новачок у цій справі. Я думаю, в мене є час виправити все. Дякую за те, що повідомили, – аргументував це сам Нікітін.

Відверто кажучи, ми були шоковані такою відповіддю. Та ще більше нас шокував той факт, що Андрій Нікітін нічого не знає про свого батька та його бізнес. Єдине, що він підтвердив, - давню роботу батька в якості науковця в галузі озброєння.

Як науковець батько Андрія Нікітіна має зареєстровані патенти. Звісно, відомостей про них, як і про бізнес, у декларації Андрія Миколайовича і близько немає. Про бізнес батька і бізнес партнерів син і гадки не має. Тільки колись бачив візитівку з підписом «Скайнет ЛТД».

Насправді батько Микола Михайлович має свій бізнес в ТОВ «Скайнет ЛТД», отримуючи в додаток до пенсії непоганий дохід. Окрім батька Нікітіна, до числа співвласників входить Ігор Вікторович Волощук, який, свого часу, керував розташованим в центрі Києва держпідприємством «Завод «Арсенал».

Відомо, що у 2007 р. держпідприємство уклало договір з приватною фірмою «НПО «Арсенал» на 44,4 млн грн. До складу «НПО «Арсенал» і входило ТОВ «Скайнет ЛТД», яке належить батьку Андрія Нікітіна. Саме «Скайнету» належало 50% від «НПО «Арсенал». Володіння 50% «НПО «Арсенал» дозволяло приватній компанії «Скайнет» використовувати базу держпідприємства для розробкою радіолокаційної техніки.

Фірма Миколи Нікітіна напряму пов’язана з фірмою «Нова тор», партнерами яких був керівник заводу «Арсенал» Ігор Волощук. Певний час «Скайнет ЛТД» мала 25% у статутному фонді фірми «Нова тор». Зараз єдиним власником цієї фірми є ТОВ «РБ Капітал Груп», засновниками якого є Сергій Бубка і донецьке ТОВ «Укрбізнесресурс» (95%), а директором – Сергій Дядечко, колишній акціонер «Родовід Банку». Вважається, що Сергій Дядечко є близьким до в о. прем’єра Сергія Арбузова.

Сергія Дядечка цікавила не так нерухомість «Арсенала», як виробництво спецтехніки на його території. Так запевняє Ігор Волощук. Не дивно, адже Сергій Дяченко фінансував Антимайдан та перераховував кошти для ДНР і ЛНР через банк «Союз».

Не виключено, що ТОВ «Скайнет ЛТД» може бути причетна до цього, зброю також могли постачати для ДНР і ЛНР. «Нова тор», «Скайнет ЛТД» і корпорація «НПО «Арсенал» добилися в Окружному адмінсуді Києва визнання за ними права власності на 28,5 тис. кв. м заводу «Арсенал».

З соціальних мереж вдалося довідатися про близького друга батька Андрія Нікітіна. До речі, також «науковця». Мова йде про одну з провідних осіб в структурі збройних сил Росії, генерал-майора Самбу Цирендоржиева.

Фото з альбому Самбу Цирендоржиева
Перший зліва: Микола Нікітін. По центру: Самбу Цирендоржиев

До відставки він викладав у військовій академії генерального штабу збройних сил Російської Федерації. Потрібно відзначити, що азам військового мистецтва він навчав навіть колишнього командувача Сухопутними військами Росії Володимира Чиркіна. Зараз Самбу Цирендоржиев працює на посаді старшого науково співробітника «46 Центрального НДІ» Міністерства оборони Росії. Установа обґрунтовує перспективи розвитку російських озброєнь та формує пропозиції Міністерству оборони Росії з формування оборонного замовлення.

Фото: генерал-майор Генштабу Збройних сил Росії Самбу Цирендоржиев

За дивним збігом обставин Микола Нікітін довгий час також працює в аналогічній структурі в Україні. Він є провідним науковцем в Центральному науково-дослідному інституті озброєння та військової техніки Збройних Сил України. Це єдина в країні установою, де визначаються продовження ресурсу, утилізації озброєння та військової техніки, засобів ураження, боєприпасів, техніки та засобів спеціального призначення, державних цільових оборонних програм розвитку та Державного оборонного замовлення.

Ми вирішили запитати про це самого Андрія Нікітіна. Він дуже різко відреагував, повідомляючи, що нічого про це не знає. Після цього ми почули те, що ми хилимо не у той бік. Ну якщо він нічого не знає, то чому так різко реагувати?

Щось багато збігів і багато запитань, на які немає відповіді. Виглядає дуже дивним, що, проживаючи разом з батьком в одній і тій же квартирі, Андрій Нікітін заперечує, що будь-що знає про родинний військовий бізнес і про близьких друзів.

Головна загроза не в оприлюдненій декларації керівника, а в досі не відомих справжніх мотивах його приходу на надважливе для життєдіяльності всього Житомира підприємство. На даний момент діяльність Андрія Нікітіна як директора КП «Житомирводоканал» викликає більше підозр, ніж довіри. Тому міській раді, а також всім відповідним службам, слід звернути більше уваги на ситуацію довкола водоканалу, щоб не допустити незворотних для усіх нас наслідків. Сподіваємось, що наступні кадрові призначення міський голова Житомира робитиме з більшим розумінням змінами водоканалу та правомірності його директора або їх відсутності.


Розслідування проведене за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Програми підтримки розвитку ЗМІ Посольства США.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up