Повернення сінокосів Корбутівки

Повернення сінокосів Корбутівки
З відкриттям публічного реєстру нарешті з’явилася можливість заглянути до святая святих української корупції: реєстру прав власності на землю. Декларуючи красиві гасла, кожен новий міський голова, спільно з депутатським корпусом, де завгодно накроювали чергові наділи. Спробуємо через реєстр з’ясувати, кому з відомих житомирян віддано рекреаційні землі міста.

Справжнім бичем останніх років стало узаконене нищення природнього ландшафту Корбутівки – найбільш екологічно чистого району Житомира. Численна забудова та масове вирубування лісів у межах міста продовжується, залишаючи містянам усе менше місць для здорового відпочинку. Багато хто з нових власників дістався прибережної лінії Тетерева, нерідко забудовуючи її приватними пірсами.

Починаючи з 1995 року вздовж усіх річок законодавством встановлені прибережні захисні смуги. По обидва береги річок їх ширина має становити: для малих річок, струмків і потічків, а також для ставків площею менше трьох гектарів – 25 метрів; для середніх річок, водосховищ на них, водойм, а також для ставків площею понад три гектари – 50 метрів; для великих річок, водосховищ на них і озер – 100 метрів. Більш того, якщо крутизна схилів перевищує три градуси, мінімальна ширина захисної смуги подвоюється. Такі ж вимоги для водних об’єктів з 2001 року встановив і Земельний кодекс України. Нехтування цих норм веде до зсувів, ерозії та, нерідко, до непоправного руйнування водних екологічних систем.

Зважаючи на сказане, на стометровій відстані поблизу річки Тетерів жодних нових споруд, окрім гідротехнічних, не повинно й близько з’являтися. По закону так, а по факту – все навпаки. Відправляюся до провулка Цюрупи, де дорога добігає просто до водойми. Спустившись донизу, зустрічаю місцеву мешканку, що ділиться гнітючими спостереженнями:

Відео дня

«Ось бачите цей дім, – говорить Валентина Павлівна (ім’я змінено, – ред.), зітхаючи. – Забудували до самісінького берега. Раніше цієї огорожі не було. Тепер взагалі ледве пройдеш».

Разом із пенсіонеркою споглядаю величний маєток, обнесений двометровим капітальним жовтим цегляним парканом. Річка і справді в  декількох метрах від огорожі, що явно суперечить усім нормам. Заходжу перевірити відомості про ділянку в публічному реєстрі. Виявилося, що власник будинку Петро Кічкирук до власної земельної ділянки в 10 соток ще стільки ж орендував у Житомирської міської ради. Запитання до посадовців міської ради, які свідомо йдуть на порушення закону, чому передано земельну ділянку приватній особі без будь-яких обмежень.

Не тільки серед підприємців стало модним орендувати прибережні смуги. Популярною «традиція» розширення меж і для працівників державних установ. Поблизу Гідропарку максимально наблизити себе до природного водного плеса вирішив головний санітарний лікар Житомира Олександр Шпита. Чималеньке обійстя в 197,7 кв. м, схоже, потребувало більше вільних площ. Тому Олександр Олександрович до власної земельної ділянки в 19,2 сотки отримав від міськради право користуватися 10 сотками сінокосів. Держсільгоспінспекція марно намагалася переконати депутатів, що відведення суперечить Порядку розроблення проектів землеустрою. Міські обранці не наважаться йти проти головного санепідеміолога міста, залишивши в силі власні рішення.

По сусідству мешкає ще один власник сінокосу Юрій Кошубський. Окрім статусу адвоката, він є співвласником ТОВ «Стелла-Фарм» та ТОВ «Житомирпродторг». Щоправда, до складу попередньої Житомирської районної ради Юрій Євгенович пробився як кандидат від «Сильної України» – сателіта й партнера «Партії регіонів». Це не завадило йому на останніх президентських виборах на певний час стати довіреною особою Петра Порошенка по одному з округів Житомирщини.

 

Партійні діячі

Якщо для учасників АТО з великими потугами в Житомирі знайшли лише декілька ділянок, то для «шановних» людей наділи кроїли масово, ситуативно підлаштовуючи законодавчі прогріхи або просто нехтуючи всі обмеження та заборони. Саме так і відбувалося під час горезвісного розподілу землі в районі голови Чацького.

Відомо, що базовим документом для забудови залишається Генеральний план (Генплан) забудови міста. У ньому чітко визначені території громадської забудови, де можлива реконструкція наявних споруд або нове будівництво. У зонах зелених насаджень, тобто в парках, скверах та лісових масивах, спорудження житла можливе лише за умови внесення змін до Генплану. Зробити це мав би спеціалізований науковий Інститут проектування міст «Діпромісто». Щоб обійти подібні складнощі, рішеннями Житомирської міськради ділянки вузькому оточенню тодішнього мера надавали під так зване садівництво.

Згодом прокуратура завірила, що ці рішення 2008–2009 років скасовані через суд. На певний час земля повернулася громаді міста… щоб знайти нового власника.

Сьогодні саме довкола «голови Чацького», у кінці провулків Нагірний, 1-й та 2-й Кривий ведеться активна котеджна забудова. Щоб дізнатися, чиї володіння ховаються за масивною загорожею, тепер уже безкоштовно, замовляю витяги з земельного кадастру.

У провулку 2-му Кривому, перед останнім поворотом на міську дамбу зліва два поруч практично завершені котеджі. По 10 соток земельної ділянки під новобудовами зареєстровано на Наталію Герговську та Артура Ткаченка. Праворуч захаращеною кущами землею володіє Наталія Музика. Загалом їй належить 20 соток, розбитих на дві поряд розташовані ділянки. Ці ділянки мають продовження, що у 2009 році міська рада передала в оренду Клавдії Мінгаловій та Андрію Стеблянку. Кожен з них надали по 6 соток під сінокоси:
На останніх виборах пан Стеблянко кандидатував у міські депутати від новоствореної партії «Громадський контроль». З біографії дізнаємося про наявність у Андрія Леонідовича двох вищих освіт, одна з яких за спеціальністю «землеустрій та кадастр». Від цієї ж партії до нового складу міської ради обирався його брат Олександр Леонідович Стеблянко. Завдяки своїм впливовим зв’язкам, з 2012 року він обійняв посаду заступника начальника Держкомзему Житомира. Вважається, що Олександр Стеблянко був ставлеником та помічником колишнього одіозного народного депутата БЮТ Олега Черпіцького. Ще раніше, з 2007 року, йому доручили керівництво благодійним фондом ім. Сергія Пашинського, колишнього народного депутата від БЮТ, який нині головує в Комітеті Верховної ради з питань національної безпеки та оборони.

Проте найбільшу ділянку – 25,65 соток – у провулку 2-му Кривому орендує ТОВ «Агросоюз ЛТД».  У серпні минулого року міська рада продовжила підприємству попередній договір на користування землею. Завдяки публічному реєстру з’ясувалося, що керівником та співвласником підприємства є Людмила Ракович, основна частка належить Олександру Раковичу, директору та власнику ТОВ «ТК «Полісся-Продукт». Очоливши список «Радикальної партії», на останніх виборах до міської ради він отримав депутатський мандат. Попри велику зайнятість, він знайшов час, щоб прокоментувати мету оренди цієї ділянки.

«Ми взяли її під соціальних проект, – переконує Олександр Іванович. – Рік тому почали спілкування з керівництвом «Місії в Україну» та планували на цьому місці звести соціальний центр для дітей. Проте площа ділянки виявилася замалою. Згодом велася розмова про соціальний проект  з Червоним Хрестом, але їм також потрібна ділянка більшого розміру. Поки що розглядається питання щодо подібного будівництва з іншими соціальними фондами. Для власних потреб чи для комерції там будуватися нічого не буде».

Хочеться вірити, що це – не пуста балаканина, що в Житомирі може з’явиться коштом меценатів новий оздоровчий центр. Та поки що рекреаційна зона поступово перетворюється на персональну територію вузького кола осіб. Переконатися в цьому легко, якщо порівняти видані рішення з зареєстрованими власниками ділянок у провулку Річковому та 1-му Кривому. Легко втратити право на землю, коли представники міської ради, замість того щоб захищати інтереси громади, переконують у судах, що немає підстав для повернення ділянки, бо не затверджене відведення прибережної смуги. Затягуючи з їх ухваленням, міське керівництво свідомо програвало позови, не залишаючи жодних шансів побороти земельний дерибан.
Табл. № 1. «Власники ділянок, виданих під садівництво в районі Корбутівки»
 

               

Власник наданої ділянки (садівництво)

           

               

Площа ділянки (кв. м)

       

               

Адреса ділянки

               

Поточний власник

           

               

наданої

           

               

фактичної

           

               

Харченко Надія Петрівна                

           

               

1000

           

               

852,72                                

           

               

провулок Річковий, 32

           

               

незмінний - Харченко Надія                

           

               

Лабоха Віктор Христофорович                

           

               

1000

           

               

999,86                                

           

               

провулок Річковий, 30

           

               

незмінний - Лабоха

    Віктор       

               

Данчук Людмила Василівна

 

           

               

1000

           

               

999,82                                

           

               

провулок 1-й Кривий, 32

           

               

незмінний - Данчук Людмила

           

               

Підпокровна     Тамара Павлівна

           

               

1000

           

               

1199,99                                

           

               

провулок 1-й Кривий, 30

           

               

незмінний - Підпокровна Тамара

           

               

Бувалко Галина Вікторівна

           

           

1000

           

           

599,72                

 

               

           

               

провулок Річковий, 15-б                

           

               

новий     - Рибинська Валентина Андріївна

           

               

---

           

        ---

           

 

1600

           

               

провулок Річковий, 15-в

           

               

новий     - Іщенко Павло     Євгенійович

           

               

Петрик Оксана Петрівна

           

               

1000

           

               

1000

           

               

провулок Нагірний, 16

           

               

новий     - Філіпов

Валерій Михайлович            

               

---

           

       

---

           

           

1000

           

               

провулок Нагірний, 16а

           

               

новий - Філіпова

Наталія Валеріївна            

* - надано Житомирською міською радою в оренду

Джерело: рішення №986 від 23.12.2009 р. та витяг з Державного кадастру на 01.11.2015
Тим часом з’являються нові й нові власники. Чи не найвідомішим з них є екс-голова Держгірпромнагляду в Житомирській області Валерій Філіпов. Своєму хрещеному батьку Володимир Дебой не тільки дав покерувати КП «Житомирводоканал», але допоміг отримати 10 соток у провулку Нагірному, 16. Наталії Філіповій поряд, у провулку Нагірному, 16а, надали ще 10 соток. Два величезні сімейні маєтки вирішили між собою не ділити парканом, хоча ззовні височіє вишукана гранітна огорожа.

Прямо посеред лісу у власність нарізали два наділи по 6 та 10 соток Павлу Євгенійовичу Іщенку. Його сусідкою забажала стати Валентина Рибинська, зайнявши ще один лісовий масив. Усіх їх вабить не лише екологічна чистота району, але й можливість посусідствувати з колишнім заступником начальника обласного УМВС Валерієм Марчевським. Полковник міліції, ввійшовши наприкінці 2011 року до складу виконавчого комітету, розширив свої володіння, приєднавши спочатку 15 соток, а згодом ще 18 соток суцільного лісового масиву. Самі договора оренди земель та їх умови Житомирська міська рада вважає конфіденційними, привідкриваючи лише частину важливої інформації.

 

Весла не треба, гребемо самі

Перемістившись вниз на декілька десятків метрів, можна побачити огороджену територію, яка впритул підходить до берега річки Тетерів. Раніше саме тут містилася водно-веслувальна база Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос». Зараз усе це ласий шматок прибережної смуги, який схоже вирішили перетворити на закрите котеджне містечко.

Ініціатором проекту стало ПП «Олсо», яке далекого 2007 року за договором купівлі-продажу придбало у ФСТ «Колос» майно спортивної бази та почало орендувати міську землю. В 2013 році приватне підприємство отримує декларацію на початок виконання будівельних робіт та розпочало закладення фундаментів і зведення на місці дерев’яних будиночків капітальних споруд. Роком пізніше, у вересні 2014-го, фірма звернулася до міської ради з клопотанням щодо виготовлення технічної документації із землеустрою для поділу та об'єднання земельних ділянок площею 2,2376 га у провулку Річковому, 19-б. Менш ніж за місяць рада надала потрібний дозвіл. Після цього ПП «Олсо» уклало договір на розробку землевпорядної документації. Уже до кінця року до державного майнового реєстру внесено дані, згідно з якими суцільна ділянка поділена на шістнадцять частин.

Усе це зроблено під майбутніх власників будинків, за якими ПП «Олсо» закріпляє права на власне незавершене будівництво. Для цього потрібно рішення міської ради про затвердження поділу землі.

Згідно з реєстром єдиним власником підприємства з нульовим статутним фондом виступає Ірина Вадимівна Петрова. Щоб дізнатися прізвища учасників, заради яких робили описану нарізку, був надісланий інформаційний запит про отримання копії проекту рішення з усіма додатками.

Отримана відповідь з текстом рішення цілковито відрізнялася від оприлюдненої на сайті міської ради, без жодного посилання на відповідні додатки. Не було навіть пункту щодо обов’язку повернути орендовану земельну ділянку після закінчення терміну її використання.

На запитання, звідки взявся повністю перероблений новий проект рішення, у земельному управлінні повідомили, що в тексті були певні «технічні помилки», які виправили, але забули оприлюднити зміни на сайті.

Врешті, оригінал попереднього рішення не зберігся та відновити його неможливо. Для себе відкриваю, що в Житомирській міській раді ніхто не зберігає завізовані попередні проекти рішень, якщо на зміну їм встигають погодити нові.

Водночас ніхто навіть не намагався впродовж понад чотирьох місяців змінити текст проекту рішення відповідно до дійсності. Подібні дії можна розцінювати як халатність, можна як ще одне визнання слабкої організації роботи міськради в цілому.

Мабуть після цього не надто дивним почути, що ПП «Олсо», не дочекавшись вердикту міської ради, 25 червня 2015 року зареєструвало за собою право власності на недобудови.

 

Незмінна роздвоєність

Проект рішення депутати так не розглянули і за справу взялася Прокуратура Житомирської області. Уже в серпні першим рішенням суду накладено арешт на все майно колишньої водно-веслувальної бази. Наступним завданням прокурори ставлять перед собою повне повернення майна та території міській громаді. Міській раді нічого не залишається, як взяти сторону держави та чітко виконати певні послідовні кроки. Якими вони мають бути, запитую у начальника юридичного департаменту Житомирської міської ради.

«Визнати недійсним договір купівлі-продажу та свідоцтво на право власності на майновий комплекс водно-веслувальної бази у провулку Річковому, 19-б, у місті Житомирі за Всеукраїнським фізкультурно-спортивним товариством «Колос», –  відповідає Євгеній Миколайович Черниш. – Повернути з незаконного володіння одинадцяти осіб та ПП «Олсо» до територіальної громади Житомира майновий комплекс бази. Позов заявлений прокуратурою в наших інтересах, і міська рада його повністю підтримує».

Сама ж справа по суті ще не розглядалася та навряд чи варто чекати її швидкого вирішення. Попри активну позицію прокуратури, залишається відкритим питання, де вона була раніше, коли на території ще були дерев’яні будиночки, а не сьогоднішні капітальні споруди. Таке враження, що правоохоронні органи роками чекали, коли ж остаточно зруйнують старе майно, нададуть дозвіл на поділ ділянок і знайдуться ті, хто вкладе кошти в будівництво, після якого відновлення до початкового стану буде неможливим.

І це лише один з лакмусових папірців майнової та земельної політики в Житомирі. Якою ця політика буде, залежить не лише від бажання, але від рівня компетентності нового депутатського корпусу. Зважаючи на великий спадок, з яким доведеться стикнутися міським обранцям, першочерговими завданнями мають стати публічна ревізія міської землі та оприлюднення виданих дозволів і умов договорів оренди. Чи дочекаємося цього від новообраних депутатів, покаже найближчий час, але розкриття нових сторінок у земельних відносинах міста залишатиметься моїм особистим пріоритетом.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up