Підробка документів та мільйонні розкрадання в управлінні екології області

Підробка документів та мільйонні розкрадання в управлінні екології області

Третій рік в судах тягнеться справа по обвинуваченню заступника управління екології Сергія Сіренького в розкраданні бюджетних коштів. Не усунутий з посади, чиновник продовжує організовувати тендери в інтересах сумнівних фірм

Цьогорічні масштабні пожежі на Житомирщині, знову привернули увагу до критичного стану екології в області. Попри всю драматичність ситуації, профільне управління екології мовчить, не бажаючи взяти на себе жодної відповідальності за плачевний стан довкілля.

За наявної посухи особливо важливим є питання неймовірного дефіциту води, який ймовірно може перетворити Полісся в пустелю. Натомість, замість збереження існуючих екосистем, управління екології та природних ресурсів Житомирської ОДА погоджує перспективу остаточного їх знищення.

До прикладу, 22 березня 2019 року управління видало 3 позитивні висновки з оцінки впливу на довкілля щодо видобутку торфу відразу на 3 родовищах в області – “Ямни”, “Плав-2” та “Граничне”.

- Фактично, працівники управління екології та природних ресурсів Житомирської ОДА просто “повірили” авторам звіту і сприйняли на віру всі їх бездоказові твердження, - аналітик ЕПЛ Петро Тєстов.

В державній установі вважають, що видобуток торфу не впливає негативно на зміну клімату, хоч ключова роль боліт в зупиненні зміни клімату є загальновідомими фактом. Експерт вважає такі дії Житомирської ОДА дискредитацією сучасних європейських підходів, закладених в процедуру оцінки впливу на довкілля.

Водночас, 8 квітня 2020 року правоохоронці провели масштабні обшуки в приміщенні управління, під час яких вилучені документи, що свідчать про розкрадання посадовцями на закупівлях бюджетних коштів.

 

Фіктивні документи

Обласна комплексна програма охорони навколишнього середовища на 2014-2017 роки затвержена ще в листопаді 2014 року. Розпорядником коштів визначили Департамент екології та природних ресурсів Житомирської ОДА, який обрав виконавцем робіт із заміни аварійного обладнання каналізаційно-насосних станцій області ПАТ «НВФ «Екологія України».

За угодами в Новій Боровій, Першотравневську, Мирополі та Бердичеві додатково передбачили витрати на пусконалагоджувальні роботи, хоч фактично вони входили у вартість встановленого обладнання. Нібито проведені такі роботи ПАТ «НВФ Екологія України» оформлювала актами приймання виконаних робіт на підставні фірми.

Таким чином вартість поставленого за Програмою охорони навколишнього природного середовища обладнання безпідставно збільшили «шляхом документального оформлення безтоварних операцій та перерахування коштів» для ТОВ «Ірбудстрах», ТОВ «Екофлок» та ТОВ «К І К» (до цих фірм ми ще повернемось).

За підрахунками слідчих розтрачено майже 600 тис грн. бюджетних коштів. Справу порушили ще в 2015 році. І лише у жовтні 2017 року вручили підозру у вчиненні розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем та службового підроблення.

Підозрюваним виявився Сергій Сіренький, незмінний заступник керівника департаменту екології області. Після ліквідації департаменту чиновник залишився на старій посаді  - заступник начальника обласного управління екології та природних ресурсів.

Перед цим Сергій Сіренький переписує власний будинок на доньку – Наталію Чорну. Але продовжує ним досі користуватися.

Фото переписаного на доньку будинку посадовця поблизу Ботанічного саду

Донька працює помічницею судді Апеляційного суду Житомирської області і з житловою площею в неї все гаразд. Разом з чоловіком Наталія Чорна вона володіє ще двома квартирами в Житомирі та численними земельними ділянками. Тому будинок на доньку переоформили виключно через порушене кримінальне провадження і загрозу накладання на нього арешту.

Про таку можливість добре відомо чоловіку Наталії Чорної, тобто зятю Сергія Сіренького – заступнику керівника Житомирської місцевої прокуратури Роману Чорнію. На високій посаді прокурор з грудня 2015 року, відповідаючи за організацію нагляду за додержанням законів під час провадження оперативної діяльності працівниками Житомирського районного та міського відділків поліції, а також за організацію процесуального керівництва у кримінальних провадженнях, які розслідуються слідчими цих відділків поліції.

У вересні 2017 року прокурор Житомирської області Дмитро Лубчук надіслав скаргу про неналежне виконання Романом Чорній службових обов’язків. В ході дисциплінарного провадження встановлено, що оперативними працівниками підрозділів Житомирського відділу та районного відділення поліції допущено суттєві порушення вимог законодавства при провадженні оперативно-розшукової діяльності. Однак Роман Чорній провів лише одну оперативну нараду з відповідних питань, яка не сприяла поліпшенню ситуації, оскільки носила формальний характер та не визначала вжиття конкретних заходів у відповідні строки. Заступник прокурора не надав жодної письмової вказівки у оперативно-розшукових справах, які перебувають у піднаглядних підрозділах поліції. Він понад 1 рік з моменту заведення не перевіряв оперативно-розшукові справи категорії «Розшук» щодо підозрюваних у вчиненні злочинів щодо розкрадань бюджетних коштів. А вивчав лише питання законності їх заведення.

З матеріалів судових ухвал  знаходимо факти неналежного контролю за розслідуваннями саме в природоохоронній сфері (певно тесть консультує). Зокрема, більш ніж півтора роки здійснювалось досудове розслідування за фактами порушення правил екологічної безпеки керівництвом СГФ «Земля Полісся» під час будівництва споруд в прибережно-захисній смузі водойму річки Руденка та щодо зловживання службовими особами Буківської сільської ради своїм службовим становищем при прийнятті рішення щодо видачі свідоцтва про право власності на об'єкт забудови. Мова йде про незаконну забудову Ганною Рибінською – дружиною депутата Житомирської обласної ради Ігоря Рибинського, незмінного керівника комунального «Житомироблагроліс».

Фактично зупинилось та не проводидось досудове розслідування по кримінальному провадженню за ч. 2 ст. 240 КК України за фактом незаконного видобування корисних копалин загальнодержавного значення - прісної води з подальшим її фасуванням та продажем за відсутності правовстановлюючих документів на земельну ділянку та спеціального дозволу на користування надрами. Вказівки Роман Чорній надавав з проміжком майже ніж один рік (26 серпня 2016 року та 12 травня 2017 року), що вказує на відсутність періодичних перевірок, які залишені без контролю. Аналогічний стан досудового розслідування мав місце і у кримінальному провадженні за ч. 1 ст. 239-1 КК України за фактом незаконного заволодіння поверхневим шаром земель водного фонду в особливо великих розмірах.

Водночас Кваліфікаційно-дисциплінарна комісі прокурорів звертає увагу на відсутність контролю прокурором за законністю дій слідчих за якісним розслідуванням і розкриттям злочинів. За згодою Романа Чорнія, як прокурора, слідчі Житомирського районного відділення поліції упродовж 4-х місяців не повідомляли про підозру особі у кримінальному провадженні за фактом умисного вбивства. Не зважаючи на встановлення особи, яка обґрунтовано підозрювалась у вбивстві, навмисно про підозру не повідомляли. Роман Чорній жодного разу не призначив себе процесуальним керівником у кримінальних провадженнях та не ініціював заслухання звітів щодо стану діяльності підлеглих прокурорів на оперативних нарадах.

У грудні 2017 року комісія підтвердила провину прокурора, обравши в якості покаранням не можливість отримати підвищення у найближчі 6 місяців. Так і донині  Роман Чорній продовжує працювати заступником Житомирської місцевої прокуратури. В цей же час кримінальна справа по обвинуваченню його тестя Сергія Сіренького другий рік розглядається в Корольовському суді Житомира.

 

Тендер під слідством

Побувши певний час під домашнім арештом, Сергій Сіренький попри перебування під слідством невдовзі повернувся до роботи. Його так і не усунули з посади заступника керівника управління екології області. А з квітня 2018 року ще й призначили керівником тендерного комітету, де посадовець взявся за організацію торгів.

У серпні 2018 року управління оголошує закупівлю «Будівництво очисних споруд каналізації в м. Андрушівка. Коригування» очікуваною вартістю 2 млн 275 тис. грн. В об’яві зазначено, що це остаточні роботи із завершення спорудження каналізації, яку з 2012 року ніяк не збудують.

Фото з оголошеної закупівлі. Джерело: система "Prozorro"

В закупівлях прийняли участь два учасника. НІП ТОВ «Екофлок» запропував виконати роботи за 2 млн 273,4 тис грн. Трохи дешевшою, близько 2 млн. 271 тис. грн, була цінова пропозиція від ТОВ «ДБН ІНЖБУД»., яке й визнали переможцем торгів. Не знайшовши порушень у поданих документах, тендерний комітет обласного управління екології рекомендував укласти з фірмою договір.

Згідно календарного графіку виконати роботи підрядник зобов’язувався до кінця 2018 року. Однак цього так і не зробив.

Прибувши 23 січня 2019 р. до Андрушівки на місце будівництва правоохоронці встановили численні недоліки. На об’єкті відсутня комплексна трансформаторна підстанція, немає мережі електропостачання і навіть відсутня огорожа території. Хоч з жовтня по грудень 2018 р. службові особи управління екології та природних ресурсів підписали з виконавцем акти про виконання робіт.

Внесення неправдивих відомостей стало приводом для відкриття кримінального провадження за фактом заволодіння бюджетними коштами. Після цього, службові особи управління екології та природних ресурсів Житомирської ОДА та ТОВ «ДБН Інжбуд»,  з метою приховання фактів невиконання вказаних в актах робіт, склали додаткову угоду від 31 грудня 2018 р про продовження терміну дії договору.

(фото додаткової угоди)

Слідчими діями встановлено, що підписання вказаної угоди від службових осіб ТОВ «ДБН Інжбуд» до службової особи управління і у зворотному напрямку насправді відбувалось протягом квітня-травня 2019 року. шляхом її пересилання поштовим зв`язком «Нова пошта». Після цього управління на виконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів надало угоду поліції.

В системі публічних закупівель «Prozorro» документ з’явився лише в серпні 2019 р. Порушення вимог публікації змін до договору стало приводом для проведення підрозділом Держаудитслужби в Житомирській області ревізії. Зібрані матеріали аудитори передали до суду, який 18 лютого 2020 року визнав голову тендерного комітету винним у вчиненні правопорушення. Оскільки Сергій Сіренький притягується до адміністративної відповідальності вперше, суд оштрафував його в мінімальному розмірі – на 11900 грн.

В ході проведення процесуальних слідчих дій встановлено, що на території Житомирської області діє ряд пов`язаних між собою підприємств. З отриманої в ході досудового розслідування інформації  встановилено, що мешканець Києва, який має у себе в підпорядкуванні декілька підприємств, а саме: ТОВ «ДБН ІНЖБУД», ТОВ «К І К» і ТОВ «Комптехснаб» разом зі своїм партнером, який має у підпорядкуванні НІП ТОВ «Екофлок» та НІТС ТОВ «НТЦ Екологія» організували схему з розкрадання бюджетних коштів спрямованих на реконструкцію, будівництво очисних споруд каналізації на території Житомирської області за сприянням службових осіб, які представляють особу замовників. По більшості з даних об`єктів будівництва проектні роботи здійснювали згадані підконтрольні підприємства - ТОВ «НТЦ ЕКОЛОГІЯ» та НІП ТОВ «Екофлок».

Злочинна схема полягає в тому, що маючи приязні стосунки з замовниками робіт на тендерних торгів та допорогових закупівель по будівництву, реконструкції очисних споруд, каналізації перемагають завжди підприємства, які мають відношення до учасників схеми. В подальшому дані підприємства укладають договори субпідряду з організаціям, які безпосередньо виконують роботи. В ході виконання таких робіт та після їх виконання до актів приймання виконаних робіт вносяться недостовірні відомості для завищення вартості виконаних робіт.

«Отриману різницю між фактичною вартістю робіт та оплаченою під приводом оплати фіктивних поставок товарів, матеріалів, перераховуватимуть на розрахункові рахунки підконтрольних підприємств з ознаками фіктивності, які залучені до легалізації коштів та переведення їх в готівку. В подальшому готівкові кошти розподіляються між учасниками схеми та замовниками», - йдеться в ухвалі суду.

Привласнення бюджетних коштів здійснювалось з грудня 2017 року по даний час службовому особами ТОВ «ДБН Інжбуд» на будівельних роботах по об`єкту «Реконструкція очисних споруд господарсько-побутової каналізації у смт. Довбиш» на загальну суму 3 779 378 грн. ТОВ «КІК» під час виконання робіт «Реконструкція очисних споруд 1-ша черга в смт. Нова Борова» вартістю 16 150 000 грн. НІП ТОВ «Екофлок» на суму 2 616 507 грн. з «Технічне переоснащення станції знезалізнення водонапірної вежі в с. Поліське по вул. Молодіжна».

З приходом Віталія Бунечка на посаду очільник області декларував принципи відкритості та публічності роботи облдержадмінстрації. На жаль в обласному управлінні екології жодних змін не відбувається. Прихід до керівництва відомства екс голови Бородянської РДА Вадима Чередника, не зачепило фігурантів кримінальних проваджень. Чиновник відмовився реагувати на публічні запити та винесені судові ухвали.

- Тут були люди, житомиряни, керували вашою областю, які грабували ваших побратимів, - цілком вірно відзначив президент Володимир Зеленський.

Президент Володимир Земелнський під час наради 12 серпня 2019 року в Олевську. Джерело фото: Офіс Президента

Ці слова, сказані під час наради в Олевську в серпні минулого року, актуальні й зараз. Ті, хто грабували, при новій владі продовжують керувати в області.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up