Карантинні закупівлі змовників із «чорного списку» АМКУ

Карантинні закупівлі змовників із «чорного списку» АМКУ

Обмежувальні заходи в країні сприяли активному витрачанню бюджетних коштів. Мільйонні угоди на Житомирщині укладали навіть з фігурантам “чорного списку” АМКУ,  які на 3 роки взагалі позбавлені права отримувати бюджетні замовлення

«Чорний список» - це перелік внесених Антимонопольним комітетом України (АМКУ) та його підрозділами учасників торгів, щодо яких винесене рішення про їх змову під час тендерів і накладено на них штраф. Одразу ж на них накладається покарання у вигляді заборони на протязі 3 років брати участь у публічних торгах.

Розглядом та виявленням тендерних змов в області займається Житомирське територіальне відділення АМКУ. Наразі в реєстрі міститься інформація про 9 порушників антимонопольного законодавства. Водночас, 2/3 фігурантів «чорного списку» продовжують активно приймати участь в закупівлях.

- Закон не вимагає, щоб замовники перевіряли чи включені учасники торгів у «чорний список» АМКУ, - каже юрист Центру протидії корупції Олександр Литвин.. – У них є таке право і перевірити цю інформацію досить легко. На жаль, багато замовників ігнорують таку можливість і порушники продовжують отримувати кошти.

Під дану заборону з жовтня 2017 року потрапив депутат Новоград-Волинської міськради Олег Ващенко. В «чорний список» АМКУ його включили разом з Романом Седлецьким, ще одним колегою-депутатом міськради, після їх спільній участі в закупівлі автомобіля для КП «Житлове виробниче підприємство аварійних робіт» Житомирської міськради. Адмінколегією Житомирського обласного територіального відділення АМКУ «визнано дії ФОП Седлецького Р.А. та ФОП Ващенка О.М. під час участі у відкритих торгах на закупівлю «Автомобіль малої тоннажності для перевезення робітників та обладнання» порушенням про захист економічної конкуренції (…) у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів».
За порушення вимог законодавства Олега Ващенка оштрафували на 49 675 грн. Спроби оскаржити рішення АМКУ в судах завершилися для депутатів безрезультатно, остаточно підтвердивши наявність між ними змови.

Однак в розпал карантину, 6 квітня відділ культури і туризму Новоград-Волинської міськради підписує з підприємцем Олегом Ващенко договір. Депутату, який досі знаходиться в «чорному списку» АМКУ, заплатять 192 520 грн. за поточний ремонт бібліотеки міста. Залишається загадкою чому саме в цей період та з депутатом, на якого розповсюджуються обмеження, слід було так терміново підписувати договір.

Підписаний під час карантину договір з депутатом Олегом Ващенком. Джерело: сайт держзакупівлі

- Деякі замовники свідомо дроблять суми закупівель на менші, щоб замість відкритих торгів проводити допорогові закупівлі, - стверджує юрист Олександр Литвин.

До прикладу, Попільнянська селищна рада 14 квітня в один день підписала відразу 6 договорів на поточний ремонт доріг. З них два договори - по 105 тис. грн. з ямкового ремонту вул. Південної та вдвічі довшої за неї вул. Героїв Майдану. Ще 4 договори укладені на 199 тис. грн. – навмисно, щоб не проводити відкриті торги.

Перелік укладених з ТОВ "Темп" договорів без проведення торгів. Джерело: портал clarity

Таку махінацію селищна рада провернула, скоріш за все, під конкретного підрядника. Ним є  включене в «чорний список» ТОВ «Темп». Під заборони товариство потрапило через змови на торгах з підприємцем Норік Мкртчяном, на якого також накладені 3 річні обмеження участі в торгах.

Окрім зазначених угод обидва учасники за час карантину розширило свою діяльність і на Київщину. Сквирська міськрада 11 березня з ТОВ «Темп» підписала угоду на капітальний ремонт дороги на 844 тис. грн та прибудинкової території – ще на 618 тис. грн. В це же день з Норік Мкртчяном підписують також дві угоди на капітальний ремонт доріг на 1 млн. 431 тис. та 1 млн. 380 тис. грн. Таким чином за одну добу без жодних тендерів двоє фігурантів з «чорного списку» отримують замовлень більш ніж на 4,3 мільйона гривень.

Найцікавіша ситуація склалася довкола ТОВ «Уют Строй», включеної у згаданий перелік в березні минулого року. Підставою для цього стала участь товариства у торгах з «Капітальний ремонт фасаду адміністративного приміщення Господарського суду Житомирської області», де воно «конкурувало» з ТОВ «Проектстрой». Обидва товариства знаходяться за однією і тією адресою, мають однакові телефонні номери та єдиного на двох засновника – Ігоря Дрогоруба. В цьому можна пересвідчитись, переглянувши декларацію його дружини

Скріншот з декларації дружини Ігоря Дрогоруба Джерело сайт НАЗК

Подавши до суду власнику «Уют Строй» не вдалося довести свою правоту і 18 грудня 2019 року Апеляційний суд приймає остаточне рішення на користь Антимонопольного комітету. Відповідно, з цього часу з товариствами не мали права укладати угоди на відкритих торгах.
Однак в законі є виняткові випадки, при яких відкриті торги не проводяться, а договір укладають напряму з одним учасником. Таке право надається замовнику якщо «заміна попереднього постачальника (виконавця робіт, надавача послуг) може призвести до несумісності або виникнення проблем технічного характеру, пов’язаних з експлуатацією та обслуговуванням».

Обґрунтування департаменту причин застосування переговорної процедури при закупівлях. Джерело: сайт держзакупівлі

І цією можливістю вирішив скористатися Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА. У серпні 2018 року був укладений договір з «Реконструкції приміщень обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського під відділення анестезіології та інтенсивної терапії для післяопераційних хворих, відділення неврології з нейрореанімацією по вул.Червоного Хреста,3 у м.Житомирі (ІІ черга)(коригування)». Вартість всіх робіт оцінили в 16 млн. грн., підписавши угоду з ТОВ «Уют Строй». Восени 2019 року, під завершення здачі виконаних робіт, вирішили скоригувати проєкт через наявність «частково виконаних робіт та неможливістю їх завершення без коригування проектної документації». Тобто в департаменті півтора року не бачили, що роботи виконуються частково і замість проконтролювати хід їх виконання замовили у генерального проектувальника зміни до проєкту.

Отримавши позитивний експертний висновок, тендерний комітет Департаменту регіонального розвитку ухвалює рішення не проводити відкриті торги, а підписати ще одну угоду з тим самим підрядником. Серед підстав обрання пропозиції ТОВ «Уют-Строй» департаментом наводиться наявність необхідного обладнання та матеріально-технічної бази. Проте в наведеному переліку щонайменше інформація про транспорт не відповідає дійсності.

Зазначені в переліку автомобілі не є власністю товариства, а належать особисто Ігорю Дрогорубу.

Вказані автомобілі в декларації належать Ігорю Дрогорубу. Джерело: сайт НАЗК

Формально перевіривши подані документи 21 грудня 2019 року з ТОВ «Уют-Строй» підписують угоду на 9 млн. 918 тис. грн. Вже через 3 дні підрядник подав акти про виконання робіт на 5 млн. 332 тис. грн. та 2 млн. 378 тис грн. Наступного дня – про виконання робіт на решту суми. В результаті товариство, яке програло суди за змову на торгах, за новим договором отримало від департаменту Житомирської ОДА майже 10 млн. грн.

Закрадається небезпідставний сумнів у фізичній спроможності виконати такий величезний обсяг робіт лише за 4 дні. Можна припустити, що зазначені в актах роботи зроблені задовго до їх підписання, а складені експертні висновки необхідні були для підписання угоди виключно з ТОВ «Уют Строй». За їх відсутності слід було б проводити відкриті торги, взяти участь на яких товариство не змогло б, і кошти б не отримало.

Не менше цікавими є закупівлі ДП «Пропан» АТ «Житомиргаз» - монополіста з постачання скрапленого газу на території Житомирської та декількох сусідніх областей. Попри потрапляння ще у травні 2018 року підприємства під заборони з ним продовжували укладати угоди. Не виключенням став період карантину, коли з ДП «Пропан» підписав договір АТ «Житомиробленерго», «Рівнетеплоенерго», «Укрзалізниця» та КП «Полонне водопостачання». За період епідемії сумарна вартість договорів склала близько 1 млн. грн.

Продовжують укладати угоди на постачання дров і з бердичівським підприємцем Сергієм Кучерявим. На одній з таких угод з Бердичівською виправною колонією № 4 він і «погорів». В результаті виявленої змови його та Анну Герасимчук торік АМКУ вніс до «чорного списку». Проте вже в березні 2020 року відділ освіти, молоді та спорту Швайківської сільської ради Бердичівського району замовляє в Сергія Кучерявого 184 куб. м. дров вартістю 130 тис. грн.

То ж допоки для замовників не запровадять справді дієву відповідальність, випадки обрання змовників для укладення договорів з подальшим послабленням карантину навряд чи послабиться.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up