День Європи: Тендер, тендер, розкратендер... або Клуб друзів Сухомлина

День Європи: Тендер, тендер, розкратендер... або Клуб друзів Сухомлина

Щороку День Європи у Житомирі проходить досить феєрично. Коштів на це свято не шкодують, а навіть, за словами членів Житомирського міськвиконкому, виділяють більше, ніж на День Незалежності.

Зазвичай всі заходи організує управління культури Житомирської міської ради. У минулі роки на День Європи запрошували відомі колективи, влаштовували концерти. Одним словом, грошей майже не рахували. На засіданні міськвиконкому 8 травня 2019 року начальник управління культури міськради Ніна Рябенко презентувала достатньо багату програму заходів. Але... Але, як завжди, разом з проектом рішення публічно не представили кошторис заходу. Це одразу викликало дуже багато запитань до організаторів: 400 тисяч гривень на невідомо що? До того ж наступного дня після Дня Європи відзначають День пам'яті жертв політичних репресій. А це вже дуже сумний і скорботний день. Тобто особливо помпезні заходи напередодні вже не здаються особливо доречними. Отже, на попередньому засіданні міськвиконком відмовив у погодженні заходу. Чотири члени виконкому були «за», чотири «проти», інші утримались, тож рішення не було прийнято. Не допомогло навіть згадування про домовленості з Владом Ямою щодо проведення танцювального майстер-класу.

Не те щоб члени виконкому взагалі відмовили, але було зроблено дуже влучне зауваження – вони хотіли спочатку дізнатися, на що саме витрачаються кошти. Отже, рішення було відправлено на доопрацювання, і вже 10 травня виконком скликали знову з єдиним питанням в порядку денному: виділити кошти на організацію заходів до Дня Європи в Житомирі.

Відео дня

Перед початком засідання виконкому Житомирський міський голова Сергій Сухомлин дуже різко прокоментував стан підготовки управління культури до засідання виконкому. Було зазначено, що він мав дуже серйозну бесіду з начальником управління культури Ніною Рябенко з цього питання та попередив, що наступного разу при повторенні такого випадку буде розглянуто питання відповідності займаній посаді. У коридорах міськради навіть з'явилися чутки про звільнення Ніни Рябенко з посади. Тому, можливо, на виконкомі 10 травня програму заходів презентувала заступник начальника управління Наталія Марчук.

Члени виконкому вже для вигляду здивувались на публіку тому, що для проведення прологу на заході Житомирському муздрамтеатру виділено 30 тисяч гривень, а окремо були прописані режисерські послуги в 15 тисяч. Але їм нагадали, що минулого разу сума була майже така ж, тільки прописана разом, а зараз окремо, відповідно до норм законодавства.

Пару хвилин, і всі члені Житомирського виконкому одностайно проголосували «за». Це чудово, але ж не всім спала на думку ідея перевірити, як саме укладалися договори та проводилися тендери на організацію цих заходів, адже управління культури тільки ініціює та курує проведення заходів, а проводять інші організації. У складі управління працюють методисти, спеціалісти, але немає режисерів, акторів, аніматорів, звукорежисерів та представників інших спеціальностей, які б мали робити цю справу. Отож і проводяться тендери на проведення різноманітних заходів, свят та іншого.

На сайті «Прозорро» ми можемо побачити наступні заявки: «Організація і проведення культурно-мистецького фестивалю національних товариств в рамках проведення державного свята «Дні Європи» 19 травня 2019 року» з очікуваною вартістю в 150 000,00 гривень та «Організація і проведення заходу «День Європи» з очікуваною вартістю в 380 000,00 гривень.  

У тендерних торгах з організації і проведення культурно-мистецького фестивалю національних товариств в рамках проведення державного свята «Дні Європи» 19 травня 2019 року брали участь два учасники: ФОП Денис Павловський з пропозицією у 145 000 грн і ФОП Наталія Пономарьова з мінімальною пропозицією в 141 351 грн. У тендерних торгах з організації і проведення заходу «День Європи» участь взяли три учасники: ФОП Денис Павловський, ТОВ «СПЕЦЕКСПОТРЕЙД» та ФОП Наталія Пономарьова. І знову перемога дістається Пономарьовій, яку минулого року включили до оргкомітету святкування Дня міста, адже вона запропонувала найменшу ціну в 347 794 грн.

Отже, з підприємцем управління культури запланувало укласти два договори. Проте, перевіряючи тендерну документацію, ми знайшли інформацію, достатньо неприємну для працівників міськради. Звертаємо увагу на закупівлю на 380 тисяч гривень, яка підлягає скасуванню через невідповідність поданих двома з трьох учасників документів на тендер. Зокрема, учасниками ФОП Наталія Пономарьова та ФОП Денис Павловський в порушення вимог тендерної документації на організацію послуг з організації заходів ДК 021:2015 «79952000-2 – Послуги з організації заходів», розміщених 16 квітня 2019 року, не надані наступні документи: документ про наявність у працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід; не поданий окремим файлом проект договору за формою згідно з Додатком №2 до тендерної документації та відсутня довідка про відповідність за ст. 17 Закону України «Про публічні закупівлі». До того ж на тендерні пропозиції учасників обох підприємців не накладений електронний цифровий підпис. У порушення вимог тендерної документації в 5-денний строк з дати прийняття рішення тендерним комітетом, тобто до 8 травня 2019 року включно, ФОП не додав на портал електронних торгів документи, визначені пунктами 2, 3, 5, 6 і 8 частини 1 статті 17 Закону України «Про публічні закупівлі». Згідно з умовами тієї ж тендерної документації ненадання даних документів є підставою для неповернення переможцю грошового забезпечення у вигляді електронної банківської гарантії (безвідклична, безумовна банківська гарантія) у розмірі 11400 грн. З усього вищенаведеного випливає, що рішення тендерного комітету № 16 від 02 травня 2019 року про визнання переможцем торгів ФОП Наталія Пономарьова має бути скасованим і з переможця на користь управління культури має бути стягнуто 11400 грн забезпечення через банківську гарантію.

З відкритих джерел ми дізналися, що Наталія Пономарьова протягом довгого часу працювала в рекламній агенції «Джерело». Власником та керівником фірми є Сергій Козлов, який зі свого боку був постачальником скандальної «ляльки-мотанки» та приладдя для Українського дому, на чому міський бюджет переплатив сотні тисяч гривень. Порушена кримінальна справа досі розслідується правоохоронцями.

Ми отримали коментар з приводу тендеру у заступника начальника управління культури з економічних питань Олени Турської: «Тендерна комісія ретельно перевіряла всі документи. Вони надані відповідно до чинного законодавства, порушень немає. Деякі документи надаються в довільній формі, але це також не суперечить тендерним вимогам та Закону України «Про публічні закупівлі».

На сайті «Prozorro» повідомлення про укладення договору з'явилося 14 травня, і сам договір датований тим же числом. Але всі містяни вже з понеділка, тобто 13 травня, бачили оголошення про проведення заходів до Дня Європи. Отже, всі роботи були виконані до того, як був укладений договір, що свідчить про певні домовленості при визначенні переможця тендерних торгів. Вся справа в тому, що в Житомирі чиновники просто і безкарно продовжують цупити кошти міського бюджету, який своїми податками поповнює абсолютно кожен житель міста.

Руслан Мороз

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up