Чверть мільярда гривень від Житомирської ОДА на ремонт доріг за підробленими документами

Чверть мільярда гривень від Житомирської ОДА на ремонт доріг за підробленими документами

Житомирська ОДА підписала з нікому не відомою київською фірмою угоду на обслуговування місцевих доріг 11 районів області. Щоб отримати замовлення на 137 млн грн, ТОВ «Комфорт Буд Сервіс», не володіючи жодною одиницею дорожньої техніки, використало документи працівників чужої фірми, сфабрикувавши навіть підписи в наказах про прийняття їх на роботу.

До 2018 року всі дороги в області обслуговувало та ремонтувало ДП «Житомирський облавтодор» та його районні філії. Управління дорожнього будівництва та інфраструктури Житомирської ОДА у березні 2018 року на послуги з експлуатаційного утримання автодоріг місцевого значення протяжністю 6941,5 км підписало угоди на 166 млн та на 77,4 млн грн. Проте вже в кінці того ж року повноваження замовника з утримання доріг у межах відповідних районів голова Житомирської ОДА Ігор Гундич передає райдержадміністраціям. Як свідчить ухвала суду, Ємільчинська, Романівська та Олевська РДА договори укладали виключно з ТОВ «Житомирський автодор», в якого була відсутня техніка, необхідні працівники та протиожеледні матеріали. Угоди підписувалися в основному 15 лютого 2019 р., хоча фактично роботи виконувались з початку року по перші числа лютого філіями ДП «Житомирський облавтодор». Водночас гроші надходили на рахунки ТОВ «Житомирський автодор».

Скріншот з судової ухвали

У квітні 2019 року управління дорожнього будівництва та інфраструктури Житомирської ОДА оголошує публічні закупівлі «Послуг з експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення Житомирської області протяжністю 6941,5 км». За результатами торгів переможцем обирають ТОВ «Житомирський автодор», підписавши 24 липня 2019 р. договір на суму 320 755 700,00 грн. На момент укладання угоди у власності ТОВ «Житомирський автодор» лише 13 одиниць ручного інструменту вартістю не більше 30 тис. грн: бензопила, кущоріз, зварювальний апарат, фарборозпилювач, трамбівка, електричний дриль тощо. Уся дорожня техніка та транспорт повністю орендується у численних підрядників.

 - Схоже, тендер наперед був «заточений» під конкретну фірму. Саме так можна пояснити досить м’які вимоги до досвіду та матеріально-технічної бази виконавця, а також різний підхід до оцінки документації різних учасників закупівлі, – переконаний керівник громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослав Клічук. – У результаті зменшилася конкуренція на аукціоні і потенційна економія коштів платників податків.

 При проведенні досудового розслідування виявилося, що для виконання робіт за договором ТОВ «Житомирський автодор» залучило договір субпідряду на 184 683 425 грн зі своїм конкурентом на торгах – ПП «Автомагістраль». Лише за листопад минулого року за даною угодою субпідрядник виконав робіт на суму 39,06 млн грн. Від Житомирської ОДА 27 грудня на рахунок ТОВ «Житомирський автодор» надійшла оплата. Однак одержані кошти товариство перерахувало іншим фірмам, залишивши виконані роботи ПП «Автомагістраль» неоплаченими.

 Скріншот з судової ухвали

З приходом 2020 року на зміну фаворита від попереднього голови ОДА Ігоря Гундича в область заходить нікому не відома київська компанія без техніки та людей, яка, схоже, не менш нахабно протиснута для освоєння сотень бюджетних мільйонів.
 

Нові торги за старою схемою

У березні 2020 року департамент регіонального розвитку області оголошує торги на ремонт доріг місцевого значення. У поданому технічному завданні визначено, що підрядник має надавати послуги з ліквідації вибоїн, очищення доріг від снігу, посипання протиожеледними матеріалами, обрізання і проріджування крон дерев, поточний огляд дорожніх об’єктів, прибирання автобусних зупинок від сміття та прибирання туалетів загального користування.
За основу взятий той самий перелік доріг протяжністю 6941,5 км, але розбитий на два лоти. У першому – утримання автодоріг у 12 районах: Ємільчинському, Коростенському, Лугинському, Малинському, Народицькому, Овруцькому, Олевському, Попільнянському, Пулинському, Ружинському, Хорошівському та Черняхівському. У другому – в 11 районах: Андрушівський, Баранівський, Бердичівський, Брусилівський, Житомирський, Коростишівський, Любарський, Новоград-Волинський, Радомишльський, Романівський, Чуднівський.
Учасниками торгів по обох лотах були лише дві фірми – згадане вище ПП «Автомагістраль» та ТОВ «Комфорт Буд Сервіс». Вони ж і розіграли між собою багатомільйонні підряди. По першому лоту з пропозицією у 164,33 млн грн, тобто на більш ніж 10,5 млн грн менше за ціну конкурента, виграло ПП «Автомагістраль». По другому лоту ПП «Автомагістраль» спершу також запропонувало найнижчу ціну – 137,84 млн грн. Проте після того, як ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» встановило 136,96 млн грн, більше знижувати ціну не стало, фактично поступившись перемогою своєму конкурентові. Не виявивши порушень, 21 і 22 травня департамент регіонального розвитку опублікував намір про укладання договорів, та 10 червня замовник підписав їх з підрядниками.

По суті департамент цьогоріч майже повторив минулорічні торги, розіграні під чергового посередника. До прикладу, у ТОВ «Комфорт Буд Сервіс», як і у випадку з ТОВ «Житомирський автодор», жодної дорожньої техніки немає. Для підтвердження наявного досвіду з обслуговування доріг ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» змогло надати одну угоду з Коростишівською РДА. Згідно з її умовами, ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» мало виконати на 190 тис. грн послуги з обслуговування доріг Коростишівського району. Зауважимо, що в тендерну документацію департамент регіонального розвитку вніс зміни 30 квітня. За ними прибиралася вимога з наявності досвіду з виконання робіт в обсязі не менше ніж 50% від суми оголошеної закупівлі. Замість цього достатньо було представити підтвердження будь-якого аналогічного досвіду. Саме ця правка дозволила ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» з єдиним невеликим договором з обслуговування доріг взяти участь у торгах. Згідно з ухвалами судів, угоди з ТОВ «Житомирський автодор» службові особи райдержадміністрацій підписували протягом 2019 року за «попередньою змовою зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом укладення договорів з експлуатаційного утримання доріг, без мети їх виконання, заволоділи бюджетними коштами у великому розмірі…».

Народний депутат партії "Слуга народу" Тетяна Грищенко приїхала 3 лютого 2020 року обговорити з головою Коростишівської РДА ремонт доріг. Фото: сайт Коростишівської РДА

Чи була змова у випадку з укладеними договором між Коростишівською РДА та ТОВ «Комфорт Буд Сервіс», мають дослідити правоохоронці. Проте пояснити, чому був обраний саме цей підрядник, керівниця відділу економічного розвитку та інфраструктури Коростишівської РДА так і не змогла:

 – Компанія підійшла нам за усіма параметрами, – стверджує Лілія Саханович.

 20 хв.: Як ви знайшли дану компанію?

 – Як ми знайшли???

20 хв.: Саме так: як ви знайшли обрану компанію?

 – Ну діло в тому, що облдержадміністрація – вони ж займаються тендерами. Ми цим не займаємось…

20 хв.: Але ж ви укладали договір, і це закупівля без тендеру між вами і виконавцем?

– Давайте ми якось іншим разом з вами поспілкуємося. – І поклала слухавку.

Важливим є питання, чому ДП «Житомирський облавтодор» віддало в оренду ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» декілька виробничих майданчиків, не бажаючи самостійно взяти участь в торгах. Тим самим держпідприємство, опинившись на межі банкрутства, забезпечило свого конкурента необхідними умовами для перемоги. Фактично можна сказати, що ДП «Житомирський облавтодор» пішло на відкрите порушення закону, оскільки передавати державне майно дозволено виключно на відкритих конкурсах і таким правом наділений лише Фонд держмайна України.

Не менш цікавим є попередній досвід участі ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» у державних закупівлях. Будучи зареєстрованим у Києві, у 2017-2018 роках товариство отримувало численні підряди у Луганській області. Переважна більшість договорів укладалася без тендерів на допорогові суми – до 200 тис. грн. За бюджетні кошти фірма виготовляла проєктну документацію та провадила реконструкцію будівель.

 Невдовзі ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» з’являється серед фігурантів відкритого 10 липня 2017 року Військовою прокуратурою сил антитерористичної операції кримінальному провадженні з ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 365 та ч. 5 ст. 191 КК  України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). В ході досудового розслідування встановлюються обставини незаконного заволодіння впродовж 2016-2018 років грошовими коштами Державного бюджету України. Мова йде про утеплення двох десятків закладів освіти в Луганській області.

«Прокурор в обґрунтування клопотання зазначив, що в ході досудового розслідування досліджуються обставини можливого вчинення службовими особами бюджетних установ Луганської області, упродовж 2016-2018 року дій, направлених на незаконне заволодіння майном грошовими коштами державного бюджету України, виділеного на потреби Луганської області, зокрема Департаменту регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження Луганської обласної державної адміністрації, шляхом зловживання своїм службовим становищем, за попередньою змовою, групою осіб із невстановленими, на даний час фізичними особами підприємцями, керівниками приватних товариств, у тому числі ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» які у вказаний період виконували роботи по капітальному ремонту», – йдеться в ухвалі суду.

 Скріншот з судової ухвали

По факту заволодіння бюджетними коштами у травні 2018 року кримінальне провадження відкрито і щодо іншого переможця торгів – ПП «Автомагістраль». Згідно з судовою ухвалою, під час проведення у період 2016-2018 років поточного середнього ремонту автомобільної дороги державного значення М-21 Житомир – Могилів-Подільський, внаслідок завищення обсягів та вартості виконаних робіт, підрядник заволодів бюджетними коштами в особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України). Встановлено, що у 2016 році службовими особами ПП «Автомагістраль» надано недостовірну інформацію щодо наявності у власності підприємства асфальтобетонного заводу ДС-168. Завод орендували у ТОВ Гостомель Промтранс. Держаудитслужба провела ревізію фінансово-господарської діяльності САД та підтвердила завищення підрядником вартості асфальтобетонної суміші, включеної до актів приймання виконаного ремонту автодороги Житомир – Могилів-Подільський. Таким чином з державного бюджету ПП «Автомагістраль» безпідставно отримало 893 856,15 грн. Та наявність описаних підозр у системному розкраданні бюджетних коштів на дорожніх роботах в області не стає перепоною для укладання договорів з обидвома фігурантами кримінальних проваджень.
 

Фіктивні документи

З початком торгів ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» перереєстровують у Житомирі по вулиці Вітрука, 9. Водночас, окрім Альони Таларіко, у фірми зі статутним капіталом у 300 тис. грн з’являється ще один співвласник. Жителю Чернігова Андрію Грищенку дістається 50% ТОВ «Комфорт Буд Сервіс».

Попри змінену адресу, накази на прийняття на роботу товариство приймає у Києві. Зокрема 8 квітня, вже після оголошення тендеру, прийняті майже всі необхідні за умовами закупівлі працівники. Частина з них за угодами цивільно-правового характеру, інша – як штатні працівники. Одним з таких наказів на роботу прийнятий колишній директор Баранівської дорожньо-експлуатаційної дільниці ДП «Житомирський облавтодор» Віктор Супрунець.

Проте, за словами Віктора Сергійовича, він про підписані документи вперше чує.

 - Я вже півтора місяця не працюю в «Укр-дор-сервіс», а мої дані потрапили у закупівлі. Ні, я не працюю і не працював у «Комфорт Буд Сервіс». Ніякої згоди і ніхто мене не запитував, щоб виставити мої дані і диплом в тендерних закупівлях, – відповідає Віктор Супрунець. Коли це виплило, я запитав, звідки вони могли взяти мої документи. В «Укр-дор-сервіс» мені відповіли, що запросили взяти участь у тендері як субпідрядника. Але заяву на прийняття вони сказали, що не давали. Вони самі це зробили, – додав Віктор Сергійович.


Віктор Супрупець стверджує, що документи про прийняття його на роботиу сфабриковані. Джерело: подані на тендер документи ТОВ «Комфорт Буд Сервіс»

Нам також вдалося зв’язатися з екскерівником Любарського відділення Бердичівської філії ДП «Житомирський облавтодор» Миколою Вакуліним, також прийнятого штатним працівником ТОВ «Комфорт Буд Сервіс».

Спершу, не пригадуючи про будь-яке інше місце роботи, ніж ТОВ «Укр-дор-сервіс», автодорожник додає:
- Як-як, це щось я таке й не чув. З листопада місяця я працюю в «Укр-дор-сервісі» і все, – чуємо у відповідь від Миколи Вакуліна.

Микола Вакулін не знає навіть назву фірми, куди його зачислили в штат

В «Укр-дор-сервісі» підтвердили, що включені як штатні працівники ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» працюють на постійній основі в них на підприємстві. – Вони працюють у нас в штаті. Якщо десь по договорам вони бажають працювати – ми не проти. Але на постійній основі вони – наші працівники, і якість їх роботи нас цілком влаштовує, – відповів директор ТОВ «Укр-дор-сервіс» Юрій Гнітецький.

 Яким чином документи працівників «Укр-дор-сервіс» потрапили у розпорядження «Комфорт Буд Сервіс», залишається невідомим. Ясно одне – частина з них, найімовірніше, частково чи повністю зфальшовані. До того ж ще однією з причин такої різкої потреби в дипломах та документах включених «Комфорт Буд Сервіс» до штату працівників є завершення терміну дії ліцензії товариства. Видана вона була у 2017 році з терміном дії по 18 січня 2020 року.

В реєстрі виданих ліцензій ДАБІ наразі немає інформації про продовження її дії. Зазначається, що ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» внесло зміни у ліцензію у зв’язку з новим місцезнаходженням. Серед поданих документів копію чинної ліцензії ми також не знайшли, як і на сайті товариства, де опубліковано вже не дійсний документ.

Згідно реєстру відсутні дані про переоформлення ліцензії "КОМФОРТ БУД СЕРВІС". 
Скріншот з сайту ДАБІ


Неодноразові наші спроби отримати коментар від директора чи власника ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» не принесли успіху. Жоден з контактних телефонів, вказаних у договорах та на сайті товариства, не відповідав. Сподіваємось, що нам все ж таки вдасться отримати хоча б відповідь на надісланий письмовий запит.

 Куди більш відкритим до спілкування виявився замовник робіт, і отримати коментар про перебіг тендеру нам вдалося у голови Житомирської ОДА.

Вартість цьогорічної закупівлі на 60 мільйонів менша за минулий рік. Протяжність доріг на обслуговуванні залишилася незмінною. Це ж економія – чи не так, – завірив голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко. – Відверта брехня та маніпуляція це те, що фірма подорожує за мною. Я в кінці 2018 року отримав призначення в Донецьку область, в той час коли підрядник виконував ремонти в Луганській області у 2017 і до середини 2018 року. Щоб контролювати кожну витрачену гривню, в договорі прописане фінансове забезпечення, і бюджетні кошти перераховуватимуться лише після фактичного виконання дорожніх робіт та ретельної перевірки якості їх виконання, – додав очільник області.

 Стосовно наведених у статті порушень від профільного департаменту регіонального розвитку будемо очікувати на окрему відповідь. Однак 19 червня Управлінням Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області розпочато моніторинг тендеру на обслуговування доріг області. В разі, якщо аудитори підтвердять наявність порушень, департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА доведеться внести зміни в угоду або ж взагалі скасувати результати торгів.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая 10:20 Допоможемо молодій дівчині зібрати кошти на акумулятори для електровізка! 10:00 Поки овручанин спав, сусід винес з його будинку побутову техніку та інші речі photo_camera 09:40 Втрати ворога: 9 танків, 21 артсистема і 870 осіб ліквідовано минулої доби 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 19 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:01 19 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up