Бабуся-підприємець – прикриття для сина та невістки

Бабуся-підприємець – прикриття для сина та невістки

81-річна бабуся-підприємець отримує мільйонні замовлення від бюджетних організацій. За такий успіх пенсіонерка має бути вдячна сину та невістці, які прикладають максимум зусиль аби підприємницька діяльність приносила дохід, інколи, навіть, переступаючи через закон.

У свої 81 роки Світлана Федорівна Неділько активно займається підприємницькою діяльністю через електронну систему публічних закупівель. Хто сказав, що у такому віці люди не можуть освоїти Прозорро? Лише за 2018 рік Світлана Федорівна продала бюджетним організаціям товарів майже на 2 млн. грн. А починаючи з 2016 року, пані Світлана підписала 52 контракти на 4,7 млн. грн. Про це свідчать дані з системи «Прозорро». Основний вид її діяльності оптова торгівля продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами.

Постійним замовником продуктів харчування у бабусі являється комунальна установа «Ходорківсьий психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради. ФОП Неділько Світлана уклала з комунальною установою вісім договорів на більше як 1 млн. грн. Постійним постачальником продуктів харчування Світлана Федорівна являється і для комунальної установи «Березівський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради. Сума договорів сягає майже 1 млн. грн.

«Я не пам’ятаю як ми підписували договір: чи вони приїжджали, чи ми до них приїжджали. Це не суттєва різниця. Людина виграла тендер, до неї ніяких претензій я не маю. Може бути така ситуація, що коли ми узгодили, вони привозили продукцію, накладну і відповідно привезли разом договір. Такого немає, щоб постачальник спеціально приїжджав до нас для підписання договору», - розповідає директор Ходорківського психоневрологічного інтернату Сергій Коберник.

Відео дня

«Особисто з Світланою Федорівною я не знайомий. У нас по тендеру виграють люди з Маріуполя, з Донецька. Є довірена особа і я не зобов’язаний їхати до них чи вони до мене і заключати договір на постачання товару», - запевняє Серій Петрович.

Виявляється, вся родина Світлани Федорівни успішно займається підприємницькою діяльністю: син Віктор, невістка Алла та навіть 17-річна внучка Дарина. Син та невістка, так як і Неділько Світлана являються постійними постачальником оптових товарів Ходорківському психоневрологічному інтернату. Загалом родина Неділько з комунальною установою уклала 30 договорів на 2,1 млн. грн.   

Дивно, що Світлана Федорівна займаючись успішною підприємницькою діяльністю має один на двох контактний номер мобільного телефону з ПП ТК «Доминус-Трейд». Контактна особа цього приватного підприємства – Алла Неділько (невістка Світлани Неділько).

Інший номер телефону Світлана Федорівна ділить із своєю внучкою-підприємницею Дариною. На жаль, напряму зв’язатися із Пані Світланою не можливо.

Промоніторивши закупівлі Світлани Неділько, помітили, що на деяких з  укладених договорів відсутній підпис як постачальника, так і замовника.

«Договір, як правочин, є вчиненим у письмовій формі, якщо він, ще окрім інших вимог, підписаний його стороною (сторонами). Для розпорядження бюджетними коштами не допускається вчинення усних правочинів. Тому у вище наведених випадках відсутність підпису/підписів сторін свідчить про те, що було недотримали форми укладення договору, - зазначає юрист ГО «За чесний тендер» Мирослава Примак.

«Недотримання вимоги про наявність підпису/підписів сторін (письмової форми договору) може тягнути наслідки визнання такого договору недійсним, а саме: кожна із сторін зобов'язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, - відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування», - переконана юрист.

Інші ж договори навпаки мають персональні підписи і замовника, і постачальника. Однак підпис Світлани Федорівни, що зазначений у паспорті, значно відрізняється від підпису в договорі.

Проаналізувавши всю отриману нами інформацію, ми припускаємо, що насправді Світлана Неділько не займається підприємницькою діяльністю, а фактично є підставною особою у справах свого сина та невістки.

«Підставні особи часто фігурують на публічних закупівлях. Для чого це робиться? Інколи реальний продавець не має права займатися такою діяльністю, або якось формально чи політично пов’язаний з покупцем і не хоче «світитися», або ж внесений до так званого «чорного списку» як особа, що вчиняла порушення законодавства тощо. Тут ситуація банальна, підприємець спрощенець на 2 групі має обмеження річного доходу в 1,5 млн. грн. Якщо ця сума перевищує, то йому потрібно або переходити на загальну систему, або щось думати, наприклад, маму зареєструвати ФОП, або доньку. Так уся сім’я може стати підприємцями, і кому 17, і кому 81 рік. Наступними можуть бути сусіди, - зазначає керівник громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослав Клічук.

«Фактично це такий собі сірий спосіб обійти обмеження податкового законодавства, який дуже поширений в Україні. Підписання документів за інших осіб, це вже зовсім інша історія, і є підробкою документів, за це має бути відповідальність. Адже хтось має відповідати за, наприклад, своєчасність та якість поставлених харчів, куплених за публічні кошти для потреб даного соціального закладу», - пояснює Святослав Клічук.

На публічних закупівлях можна непогано підзаробити, інколи, щоправда, доводиться придумавати різні схеми, або ж підписувати документи «за себе і за того парня».


Матеріал підготовлено в рамках проекту «Сприяння прозорості влади у Західній Україні, що реалізовується ГО «Рівненський центр «Соціальне партнерство», за фінансової підтримки NED.

Коментарі (1)
  • Читач30

    Ой олігарх на "Запорі" ви бачили ту родину???

keyboard_arrow_up