Під ́їзди по-­житомирськи: де ЖКГ приклало свою руку

Під ́їзди по-­житомирськи: де ЖКГ приклало свою руку
ЖКГ
Коли ти мешканець багатоповерхівки, тобі по волі­неволі доводиться стикатися з особливим явищем – структурою ЖКГ. Зазвичай, такі зустрічі приносять мало користі і ще менше приємних вражень, адже сьогодні побачити гарну багатоповерхівку з облаштованою прибудинковою територією, пофарбованими під’їздами та прибраними смітниками дуже важко.

Жахи житомирських під’їздів: специфічний урбаністичний пейзаж та аналогія з фільмами Девіда Лінча

Ті під’їзди Житомира, що підпадають під поняття «дно життя» вразили своїм контрастом: незважаючи на те, що загальні тенденції в них були приблизно схожі, деякі будинки мали свою унікальну специфіку в плані відлякування.

Для багатьох жителів такі «дизайнерські» рішення, як обшарпані стіни, старі труби, яким не довго залишилось  жити, стали  вже  звичним явищем. Але були будинки, які «манили чарами» ще ззовні.

Відео дня

Приміром,  будинок  за  адресою  Театральна,  5,  схоже,  став  притулком  для справжніх митців. На стінах важко знайти хоча б невеличку ділянку, яка б не була прикрашена (або зіпсована, хто як трактує) графіті. Варто  зазначити,  що  деякі  написи  виглядали  справді стильно,  але  сама  їх наявність свідчить про те, що співробітники ЖКГ вирішили відпочити. Або ж вони мають тонкий смак у мистецтві та вирішили не псувати «полотна» майбутніх талантів.

Вул. Театральна, 5

Одна з дверей прикрашена мотивуючим повідомленням від самого ЖЕКу:«Поважай  Stop. Не гримай дверима». При цьому стан самих під’їздів будинку більш­менш  пристойний. Але чи багато людей не будуть судити цю цукерку за обгорткою? На прибудинковій території на вулиці Київська, 10, напевно, зробили  філіал звалища.  Хоч цей будинок не є житловим, але, начебто, ця прибудинкова територія все ще входить до компетенції ЖЕКу. Сміття розкидане під будинком, неначе навмисне намагалися не влучити до смітника. Недопалки хаотично лежать на землі, створюючи специфічний урбаністичний пейзаж.

вул. Київська, 10

Не оминули юні митці і стіни цього будинку, але тут про жодний смак не йдеться. Незрозумілі символи, між якими органічно вписується розбите вікно, теж по­своєму грають на місцевий пейзаж.

Зовсім неподалік, на вул. Київській, 16, стоїть не менш живописний будинок. Щодня  він радує мешканців такими звичайними і любими обивательському оку речами, як стіни, з яких облізає фарба, зруйновані стіни у самих під’їздах, викривлені поштові скриньки (цілком можливо, що це теж тонкощі дизайну.

вул. Київська, 16

Особливо цікаво на цьому фоні виглядає оголошення, де йдеться про «фактори впливу збільшення тарифу». ЖЕК знає, як змусити своїх клієнтів любити

В одному з відносно пристойних будинків за адресою вул. Щорса, 5\11, на стінах виявили таємничі написи. Потім довго думали, приклали чимало зусиль, щоб розшифрувати ці послання, але прийшли до висновку, що це за межами нашого розуміння. Напевне, за аналогією з фільмами Девіда Лінча: замисел відомий тільки автору.

У цьому ж під’їзді ми насолодилися ще одним витвору дизайну у вигляді азартно звисаючої проводки.

Особливою любов’ю жильців користується будинок за адресою Театральна, 3. Його прикрашає часткова руйнація доріг, стін, навіть деяких сходинок.

Пенсіонерка  Валентина  без  особливої  радості  розповідає  про  свій  під’їзд:

«Нещодавно робили ремонт труби біля підходу, замовляли якусь техніку, бо розвалили під’їзд повністю. Ми двічі писали скарги у відповідні інстанції, проте всім байдуже. Нікому не цікаві наші проблеми. Взимку взагалі повний жах – льодові глиби звисають просто з даху, кучугури та замети ніхто не прибирає».

Загалом недоліки  таких будинків приблизно однакові: сміття (частіше за все недопалки) на дворі, інтелектуальні написи на стінах (нерідко авторів таких «шедеврів» більш за все цікавлять певні анатомічні особливості людини), облізла фарба на стінах та пошкоджені дороги, немов після міні­армагедону.

 Там, де можна жити

 Та гарні будинки все ж існують. Більше того, їх – більшість. Будинок за адресою Щорса, 18, відверто  кажучи, здивував своїм фасадом: доглянуті території, квітучі клумби, немає сміття. Під’їзди пофарбовані, жодних нецензурних написів на стінах – усе пристойно і, що важливо, несподівано.

Проте гарний фасад та чисті стіни не гарантували чистоту у під’їздах: недопалки, мішок із будматеріалами та павутиння – не найкращий вияв турботи

Наступний будинок за адресою вулиця Котовського, 16, є чи не найкращим зразком гідної роботи ЖКГ. Окрім огороджених зелених насаджень, облаштованого міні­паркінгу та квіткових  композицій, у дворі будинку споруджено гарний дитячий майданчик із безпечними елементами та деталями.

вул.Котовського, 16

Враховуючи факт, що місця для дітей у такого роду будинках часто деформовані або ж просто поламані, дитячий майданчик дійсно порадував.

– Я з родиною живу в цьому будинку вже два місяці. Переїхали разом із батьками. Поки що  робота ЖЕКу нас влаштовує: все прибрано, вчасно вивозять

Про роботу сантехніків важко щось сказати, адже їхніми послугами ще не довелось скористатися, але електрики працюють справно – у під’їздах ніколи не буває темно, лампочки завжди на місці.

Був випадок, коли нам пофарбували під’їзд, не попередивши нас про це. Того дня моїй дитині було дуже нелегко через стійкий запах фарби. Проте у під’їздах теж чисто, видно, що прибирають, і в цьому плані робота ЖЕКу нарікань не викликає. Правда, асфальт навколо дому, м’яко кажучи, неідеальний, і було б непогано, якщо б його трохи відремонтували, – розповіла Таїсія Лисак, молода мама та мешканка будинку.

вул. Котовьского, 16

Олександр Ломачківський живе у цьому будинку вже 12 років, каже, що проблем із ЖЕКом ніколи не мав.

 – Ми живемо тут уже давно і, чесно кажучи, проблем ніколи не виникало. Усе вчасно прибирають, немає сміттєзвалищ, навколо прибрано й доглянуто. Під’їзди у нас чисті, немає недопалків чи не ізольованих труб, завжди світло та сухо. Особливих  нарікань  немає. Правда, нещодавно привезли пісок на облаштування дитячих майданчиків, і мешканці були відверто не задоволені його якістю. Адже назвати його придатним для дітей не можна. Поки він так і залишився лежати – в експлуатацію не введений.

Олександр також розповів, що не заважало б повідомляти жителів будинку про ремонтні роботи, хай навіть і косметичні.

 – Нещодавно фарбували стіни у під’їздах. Сморід був жахливий, а до того ж спека нестерпна. Хоча б повідомили чи оголошення повісили, щоб люди в квартирах не сиділи.

Провулок Каретний, 6, з першого погляду теж здався показовим: вразили масштаби зелених насаджень та облаштування клумб на прибудинкових територіях, проте куди ж без ложки дьогтю. Прямо навпроти сміттєвого бака помічено величезну кількість нечистот, сміття та огризків. Так, можливо це провина самих  мешканців,  адже  залишити  сміття під баком – як мінімум, дивно.

пров. Каретний, 6

Проте і працівникам ЖКГ варто вчасно реагувати на такі випадки, аби зберегти свій імідж.

Пров. Каретний, 6

Зрештою, несподівано доглянуті будинки, відверто потішили. За що дякуємо не лише ЖКГ, але й добросовісним мешканцям, які підтримують чистоту. Але не варто забувати, що маленькі недоліки у вигляді залишених недопалків, павутиння та відходів можуть не лише зіпсувати настрій, а й знищити репутацію.

Незважаючи на всі легенди та анекдоти про недбалість ЖЕКів, у житомирських  будинках  ситуація  полярна: із рівним успіхом мешканець може потрапити під опіку совісного ЖКГ або ж скористатися «послугами» типових героїв анекдотів.

Микита Паршин
Анна Шанська

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області 11:00 Житомирський музично-драматичний театр тимчасово йде у відпустку через брак фінансування 10:40 У Малині на пожежі загинула людина Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 10:22 Молодикам, які забили до смерті односельчанина на Чуднівщині, повідомили про підозру та обрали запобіжні заходи 10:00 Карколомна ДТП у Житомирі: на вулиці Параджанова кросовер зіткнувся з електроопорою 09:41 Втрати росіян: мінус 5 танків, 29 артсистем і 800 осіб 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 23 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 23 квітня: все про цей день, свята, традиції і погода у Житомирі 17:52 У Житомирі та області потрібні донори крові всіх груп з негативним резус-фактором 17:32 Оновлено штрафи за неявку до ТЦК 17:00 Помірно тепло і з дощами: погода найближчих днів 16:37 Бердичівлянин віддав шахраям більше пів мільйона гривень за неіснуюче авто 16:20 Гуманітарний Хаб "Житомир" передав Сумщині 4 тонни необхідних медикаментів загальною вартістю 12 мільйонів грн photo_camera 16:00 Двох загиблих Героїв-житомирян провели в останню путь 15:41 У прикордонні Житомирської області не планують обмежувати перебування чоловіків призовного віку 15:23 У Житомирській області 10 закладів охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому мозковому інсульті 15:00 Житомирська громада передала військовим дрони Mavic 3 Pro та засіб РЕБ 14:40 Почуйте рятувальників – не паліть суху траву!
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up