Майдан Соборний: на що «хворіє» серце Житомира?

Майдан Соборний: на що «хворіє» серце Житомира?
Пройшовшись учергове Житомиром, цього тижня журналісти «20 хвилин» звернули увагу на центральну площу міста. Виявляється, що варто лише відкинути думки про власні проблеми й розплющити очі, як одразу стають помітними ті маленькі недоліки, які не такі вже й суттєві, але у купі таки псують враження від майдану Соборного. Щоб не бути звинуваченими у наклепі на місто, на кшталт «вічно ви шукаєте якісь проблеми і все вам не так, і т. ін.», ми поцікавилися думкою самих городян, якою вони бачать центральну площу і що вони там змінили би.

Як і очікувалося, більшість житомирян дивуються, чому у місті досі немає пам’ятника Небесній Сотні, а портрети наших героїв розміщені на монументі, на якому колись «жив» Ілліч. Саме тому стабільною пропозицією містян було встановити замість цих руїн меморіал Героям України.

Ще однією проблемою міста є наш драматичний театр, а точніше – приміщення, в якому він розміщений, бо на акторський склад нарікати гріх. Якщо з будівлі зняти афіші й прибрати вивіску, яка вказує, що це – театр, то жоден турист у Житомирі навіть не припустить думки, що це – «Дім Муз», а скоріше вже піде до будівлі Корольовського районного суду (там хоча б колони гарні).

 

Відео дня

Як є:

 

плоша м. Житомир

 

 

 

 

 

 

Як має бути:

 

площа у м. Вінниця

 

 

 

 

 

 

Наступне питання, яким переймаються люди – «Чому на майдані Соборному таке жахливе асфальтне покриття і регулярно кудись зникає дорожня розмітка?». Ну серйозно. Що-що, а хоча б дорогу і пристойні тротуари без ям і дірок уже можна було б якось зробити, а то, дивлячись на проїжджу частину, так і наспівуєш «Я пам’ятаю всі твої тріщинки…». І, випереджуючі запитання-виправдання: ні, ямковий ремонт не рятує; так, це дуже видно; ні, це зовсім не ефективно.

І, на жаль, не останній, але все ж вагомий недолік центральної площі міста – це фасади навколишніх будинків, які не те що не прикрашають майдан, а навпаки – псують його зовнішній вигляд. Звісно, ліпнини і барельєфів там ми вже не побачимо, бо зведені вони не за тієї епохи і штучно «зістарювати» їх ніхто не буде, однак надати їм пристойного вигляду – без оббитої плитки і облізлих балконів готелю «Україна» – цілком реально. До речі, ще нещодавно окрасою Соборного був величезний прапор України, який зняли, не надавши жодної альтернативи. А дарма.

Словом, нам є куди прагнути й розвиватися, адже досконалість не має меж. І навіть попри те, що за найскромнішими підрахунками модернізована площа найближчі 5 років нам не світить, віримо, що з часом і від вигляду житомирського майдану перехоплюватиме подих.

 

Час змін: чи варто очікувати кроків у Європу?

 

«Усе навпаки і усе не так» – слова з однієї пісні, які прекрасно підходять до опису нашої центральної площі. Проте, як завше, пропонуємо вам невеликий план змін Житомира.

Насправді зробити варто не так і багато, трохи зосередженості, праці та фінансування – і все вийде.

Зробивши експрес-опитування, ми зрозуміли, що головною проблемою умовного центру Житомира є сірість. Мало зелені, буденно-сірі будинки, загрозливий вид театру – те, на що варто насамперед звернути увагу під час реконструкції.

Якщо промоніторити вигляд центральних площ міст Європи (до якої ми всі так прагнемо), можна зробити один висновок: акцент у екстер’єрі зроблено на тотальному озелененні, будинки яскраві та охайні, немає розбитих тротуарів, потрісканої проїжджої частини та розвалених пам’ятників.

У центрі міст, зазвичай, створюють арт-проекти, пам’ятники національного або місцевого значення та мистецьки оформлюють клумби.

 

 

Як є:


 

 

 

площа Соборна з висоти пташиного польоту

 

Як має бути:

 

площа . Білосток (Польща)

 

 

 

 

 

 

Повертаючись до нашої площі: замість поваленого пам’ятника «вождю» вже давно можна поставити щось більш достойне, наприклад запланований монумент Небесній Сотні, який і досі лишається проектом. Сходи, якими колись «спускали» Леніна, давно варто було б відремонтувати, адже їхній вигляд є відверто диким.

Майдан Соборний має дуже зручну локалізацію, що дозволяє спроектувати його вигляд таким чином, щоби жителі та гості Житомира не могли промайнути його, як чергову зупинку до пункту призначення, а насолоджувалися його виглядом.

Заклик, як завжди, зрозумілий та прозорий: починаймо робити красу для себе, а Європа підтягнеться.

 

Анастасія Кузьмич

Анна Шанська

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:51 Ветерани та ветеранки можуть отримати знижки на квартплату та плату за комунальні послуги й опалення будинків 17:20 Джеря та Кайдаші повертаються? 17:00 Настає сезон кліщів: як вберегти себе 16:40 Екоінспекція оштрафувала підприємців за знищення газонів у гідропарку Від читача 12:56 У Житомирі відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 16:19 #ПрозороТаПідзвітно: Від початку війни у Житомирській області відновлено 3255 об’єктів 16:00 Смерть у сміттєвому контейнері: у Житомирі чоловік загинув під пресом сміттєзбиральної машини photo_camera 15:40 У Житомирі пройшов перший день чесько-українського театрального фестивалю play_circle_filled photo_camera 15:20 МОН презентує проєкт нового закону «Про професійну освіту» 15:00 Уночі на Новому бульварі компанія молодиків поламала сакури і магнолії 14:39 У Житомирі спільне чаркування завершилося вбивством 14:21 Бердичівлянин втратив 29 тисяч гривень, скориставшись сервісом з пошуку попутників 14:00 З 1 квітня діти загиблих добровольців отримують державну соціальну допомогу в підвищених розмірах 12:40 У Коростишівській лікарні відкрили клініко-діагностичну лабораторію 12:20 На Звягельщині в ході побутової сварки 20-річний чоловік до смерті побив 41-річного односельця 12:00 У найближчі дні в Житомирі збережеться дощова і прохолодна погода 11:40 На півтори тисячі оштрафовано чоловіка, який спалював деревину в районі Соколовського кар’єру 11:20 Арештований товар на майже 800 тис. грн передано ЗСУ 11:00 У Житомирській області чотири заклади охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому інфаркті міокарда 10:39 Гуманітарний Хаб "Житомир" відправляє медичну допомогу на Сумщину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up