Сесія Житомирської міськради: політична «розминка» і відкладені перспективи

Сесія Житомирської міськради: політична «розминка» і відкладені перспективи

Ще задовго до свого початку сесія Житомирської міськради, запланована для проведення на 16 лютого 2017 року, була розподілена на дві частини.

Мер Житомира Сергій Сухомлин навіть розпорядження про продовження сесії на 23 лютого видав, зауваживши при цьому, що сесія 16 лютого буде короткою. Однак, попри такі застереження, подій, які заслуговують на увагу житомирян, у четвер, 16 лютого 2017-го року, вистачало.

 

Блокаду не підтримали, зате взялися захищати ТТУ

У Житомирі сесії міської ради традиційно розпочинаються із гучних акцій пікетувальників - протестантів, або ж – великим зібранням активістів, які приходять до сесійної зали зі своїми, «найгарячішими» питаннями. Цього разу зала також не пустувала, а великий гурт воїнів-афганців прибув на сесію із доволі незвичною за нинішніх умов метою: воїни - інтернаціоналісти прийшли подякувати міській владі за отримане напередодні житло для своїх побратимів. Церемонія подяки тривала не більше п’яти хвилин, а далі депутати розпочали звичну для себе роботу. Порядок денний сесії одразу скоротився на два десятки пунктів, які належним чином не були готовими для розгляду. Проте відсутність раніше задекларованих питань, які автоматично переносились на пізніший термін, одразу була компенсована цілим «букетом» виступів і політичних заяв, які затяглися на цілу годину. Першим перед депутатами виступав народний депутат України Борислав Розенблат, який одразу заговорив про події блокади на сході України. Нардеп наголошував на тому, що Україна не готова обходитися без антрацитового вугілля з Донбасу, закликав «не з’ясовувати, хто правий, а хто винуватий» і запропонував створити єдиний фронт, відклавши «на потім» відставку Уряду України та перевибори до Верховної Ради. Все це – через єдину причину, бо «йде війна».

Звісно, подібна риторика народного депутата не влаштовувала багатьох його «молодших» колег зі складу депутатів Житомирської міської ради, які «відповіли» Бориславу Семеновичу зливою гострих запитань. Представники фракції «Самопоміч», на відміну від Б.С.Розенблата, запропонували колегам-депутатам ухвалити Звернення до керівників України щодо визнання квазіутворень «ЛНР» і «ДНР» окупованими територіями. Зрозуміло, представники «Самопомочі» наполягали на важливості блокування так званої «торгівлі» з територіями, контрольованими терористами-бойовиками. Однак у цей момент свою позицію щодо «блокадного» питання висловив мер Житомира Сергій Сухомлин, який закликав депутатів подумати не лише про українців, які живуть на «нашій» території, але й на тих (хто живе у районах, контрольованих і керованих Росією). Такий словесний «пасаж» мера Житомира виглядав дещо несподівано, адже раніше Сергій Іванович у подібному «ключі» не говорив. Хтозна, як саме риторика міського голови вплинула на присутніх, однак підтримки звернення депутатів від «Самопомочі» у залі житомирської міськради 16 лютого 2017 року так і не одержало: визнати доцільною блокаду окупованих територій погодилося лише 12 депутатів. Але звернення до Уряду України, яке зачитав депутат від фракції БПП Ю.Мойсеєв (стосовно зменшення тарифів для міського електротранспорту), підтримали майже усі присутні на сесії депутати житомирської міськради. На цьому, власне, й завершилася «політична» частина сесійного засідання, коли депутати звертали увагу на події всеукраїнського масштабу.

Відео дня

Для ПТУ передбачили зарплатню і …реформи

Далі депутати взялися за розгляд найбільш актуального на той день питання. І швидко вирішили питання про виділення коштів для зарплат педагогам десяти житомирських ПТУ, які у 2017-у році отримуватимуть платню за рахунок бюджету міста. Поки що працівникам ПТУ депутати житомирської ради передбачили фінансування лише на перші три місяці нинішнього року. Потім потрібні для ПТУ кошти депутати виділять ще на три місяці, а вже наприкінці весни чи влітку 2017-го замість десяти ПТУ у Житомирі буде утворено чотири професійні центри, які на повну потугу запрацюють із 1 вересня поточного року. Тоді міськрада виділятиме кошти вже на реформовану мережу професійно-технічної освіти.

А 16 лютого 2017 року депутати безпосередньо взялися за реформування футбольного життя міста: спочатку перейменували торік створений футбольний клуб «Житомир» на давно популярну у Житомирі «футбольну» назву «Полісся», а потім прийняли нову редакцію «Статуту» міської ДЮСШ з футболу.

Так само швидко депутати вирішили виділити 250 тисяч гривень для облаштування пам’ятника – меморіалу Героям Небесної сотні, спорудженням якого опікується Житомирська обласна рада. Голова депутатської комісії з гуманітарно-соціальних питань Наталія Леонченко запропонувала прозвітуватися під час сесії перед депутатами міському управлінню культури. Враховуючи недавнє призначення нового керівника управління Ніни Рябенко, звіт про життя і розвиток культури у Житомирі депутати вирішили заслухати аж наприкінці весни 2017-го року.

Ще за кілька хвилин, незадовго до першої «великої» перерви під час сесії, депутатам було запропоновано презентацію «Муніципального енергетичного плану міста Житомира». Презентувати «енергетичний план» взявся начальник відділу департаменту економіки Житомирської міськради Борис Пахолюк. Депутати, перед тим, як послухати презентацію молодого фахівця, пропонували послухати керівника Бориса Пахолюка – Миколу Кострицю. Мовляв, у залі сидить керівник департаменту, а його підлеглий презентує важливий для розвитку міста документ. Але мер Житомира наполіг на тому, аби саме Борис Пахолюк виступив перед депутатами. Потім стало зрозуміло чому. Саме Борис Пахолюк (за інформацією, яка того дня «гуляла» сесійною залою житомирської міськради), має невдовзі стати одним із новопризначених заступників мера Житомира. Звісно, Сергій Сухомлин хотів показати кандидата на посаду свого заступника з найкращого боку в ході виступу перед депутатами, аби у них під час майбутнього голосування за кандидатуру Пахолюка було найменше запитань. Загалом, виступ Бориса Пахолюка, у якому йшлося про те, як потрібно писати цільові програми з питань розвитку, виглядав наче процедура захисту гарно підготовленої «кандидатської» дисертації. Слова чиновника про те, що Житомир має стати центром ремесел, підприємництва та виробництва органічної продукції (і загалом – містом, у якому народжуються генії), за нинішніх умов сприймалися щонайменше з іронією. Тим більше, що кошти для новацій та впровадження нових програм промовець запропонував шукати в сфері кредитів та грантів від міжнародних фінансових установ.

Кадрові «відставки» та призначення відкладено на березень

Хтозна, з якими критеріями будуть підходити депутати Житомирської міської ради до питання про призначення заступників мера Житомира, але зрозуміло, що для депутатів куди важливішим є вміння «зама» організувати реальну роботу міських служб, підприємств та організацій. Саме прогалини у роботі комунальників міста під час зимових снігопадів, так само, як і ситуація на шляхах міста Житомира (які сьогодні виглядають, наче після бойових дій), змушують мера Житомира шукати собі комунального «зама» – заміну для Олександра Фещенка. Хто займе досі вакантний кабінет першого заступника міського голови, також незрозуміло не лише для депутатів, але й для самого Сергія Сухомлина, який, схоже, поки що просто зволікає із кадровими призначеннями. Хоча якраз на сесії 16 лютого 2017 року питання про призначення нових заступників мера Житомира мало бути ледь не основним. Проте не стало, а це означає, що наступна сесія житомирської міської ради, яку Сергій Сухомлин пообіцяв провести у першій декаді березня, буде значно щедріша не лише на емоції та запальні виступи, але й на справжні сюрпризи, про існування яких сьогодні можна лише здогадуватися. (Також і в частині кадрових відставок та призначень). У мера Житомира, по суті, немає іншого виходу як негайно розпочати «ремонт» у складі своєї «команди».

Весна не лише покаже, але й запитає

Весна 2017 року виявиться особливо складною не лише для житомирян, але й для влади міста. «Гріхи» і прорахунки, а також невиконані минулорічні обіцянки треба буде якомога швидше виправляти і наздоганяти згаєне. До розритих скверів і незавершеної тротуарної «модернізації» у Житомирі додалася проблема жахливого стану багатьох вулиць обласного центру через понівечене шляхове покриття. І всьому цьому треба негайно давати лад. А вже потім братися до розвитку. Інакше ані підприємництво, ані ремесло, ані, тим більше – органічне виробництво, у Житомирі не приживуться. І де, за таких умов, у нас візьмуться генії? Відповісти складно!

Микола Корзун
Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up