Чи є в житомирян право на справедливий суд? (точка зору)

Чи є в житомирян право на справедливий суд? (точка зору)
Краще нехай десять винних уникне покарання, ніж постраждає один невинний. (Sir William Blackstone 1723 - 1780).

Правосуддя - менш одного відсотку невинних.

Отже, спочатку, щоб не бути голослівним, звернемося до статистики за 2015 рік: суди ухвалювали виправдувальні вироки  стосовно 905 осіб, що становить 0,87 % від загальної кількості вироків минулого року. А тому не дивно, що громада відповідає органу правосуддя взаємністю. Рівень довіри суспільства до судової системи, за рік впав з 19% до 9%. Це свідчить про те, що відсутність кардинальних змін у судовій сфері через необхідні реформи та очищення суддівської свідомості від «совкових» стереотипів може призвести до повної зневіри українців у вітчизняне правосуддя. Унаслідок цього зростає загроза безпеці саме для суддів. Уже нікого не здивуєш, коли чиновник високого рангу відкрито глумиться,  та чого вже там,  – ґвалтує 124 статтю Конституції (Судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України). Останній приклад надає Міністр соціальної політики України Павло Розенко. І нажаль, жодного громадського осуду.

Проте деякі добродії цього не помічають та продовжують хизуватися «цнотою» – жодного виправдувального вироку. А наслідком цього є неподолана ганебна практика «рєшалова» на досудовому слідстві. 

Відео дня

У східного «сусіда» ситуація не краща – 0.82 % виправдувальних вироків за 2015 рік. Невже євроінтеграцію було згорнуто і наші можновладці здійснили непомітний для українського суспільства «стратегічний розворот на схід». А ось у Європі судді більш «розпутні» 20-50% виправдувальних вироків, це перша інформація яку надав Гугл і на диво висловлює її не правозахисник, а Суддя.

То коли ж буде не словом, а ділом?

Здавалося б: новий Кримінально процесуальний кодекс дає більше простору судам для винесення виправдувальних вироків. А саме, відсутність інституту додаткового розслідування, покладення в основу судового рішення лише доказів, які досліджені в судовому засіданні, право сторони захисту збирати і подавати докази, судовий контроль під час досудового розслідування – дають підстави стверджувати, що виправдувальних вироків буде більше.

А насправді маємо зворотну реакцію – виправдувальних вироків поменшало.

Велике значення має людський фактор і звичайно, одного Кримінально процесуального кодексу замало.

Що ж ми маємо? В більшості прокурорів та адвокатів за життя жодного виправдувального вироку. Тільки перші говорять про це з гордістю, другі – із жалем. І така тенденція в українському правосудді повсемісна. А тому не дивно, що керівник Житомирської безоплатної правової допомоги, в усіх органах нагадує про свої «величезні» здобутки своєї установи 1 чи 2 виправдувальні вирокі. І це на понад 100 адвокатів!!! Як раз в межах статистичної похибки Українського правосуддя. Смішно? 

«Совкове» правосуддя

У більшості випадках, коли обвинувачений визнає вину ще на досудовому слідстві, адвокат його від цього не відговорює, а інколи ще й сприяє цьому. Чому?  А тому, що адвокати, знають, що судді не люблять проявів будь-якої неповаги до себе. Чомусь невизнання вини та відмова давати покази на досудовому слідстві трактується  не як право, а як виклик судовій системі – особисто судді, прокуророві.

У суді від адвоката хочуть бачити слухняність та покірність, все інше тільки погіршує становище підзахисного. Процитую одного клієнта,  стосовно моєї активності, пов’язаної з його захистом: «Тише, молчи. Не дразни гусей». Нажаль, виходить протилежна залежність: чим краще адвокат працює, то більше строк у підзахисного. Проте адвокат просто робить свою справу. Встановлює недоліки досудового слідства, намагається всебічно розкрити  обставини справи та  звертає на це увагу, а суддя думає, що він затягує процес, оскільки для себе він вже все давно вирішив – перепишу у вирок обвинувальний акт та й за іншу кримінальну справу... Люди, що не роблять помилок, це ті, за кого думають інші.

Однак вселяє надію, що все ж такі виправдання трапляються. Проте вони не беруться нізвідки – це кропітка праця захисників в поєднанні з  принциповістю Суддів, які мають свою професійну позицію і здатні її захистити. В боротьбі з «обвинувальним ухилом» потрібен саме сміливий  Суддя у якого, за наявності певних обставин, вистачить хоробрості постановити виправдувальний вирок, а не дати умовний строк. Шана їм та повага.  Проте таких Суддів з огляду на сумну статистику ще недостатньо, а цього так потребує час і здоровий глузд. А поки звинувачені фактично грають в «русскую рулетку» з системою автоматизованого розподілу судових справ з надією не потрапити на «цнотливе правосуддя».

Ну ось і все, закінчимо класикою «Боритись і поборете»

Житомирянин, Евін Андрій Костянтинович

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання 16:37 За незаконну порубку сосен жителі Малинщини мають сплатити нанесені збитки - близько 120 тис грн 16:20 До уваги рибалок! З 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 16:18 Чоловік і жінка з Волицької громади вбили свого знайомого і закопали у себе на подвір’ї 16:00 Березень на Замковій горі. Фоторепортаж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up