«Наші сини більше не підуть захищати мільярди олігархів, досить смертей», - учасниця акції проти мобілізації

«Наші сини більше не підуть захищати мільярди олігархів, досить смертей», - учасниця акції проти мобілізації
- Повістки у село принесли сліпим, кривим і клишоногим, - вигукували розгнівані жінки на акції протесту під стінами Дашківецької сільської ради Літинського району. – Нікого більше не відпустимо на мобілізацію.

Схвильовані матері й дружини тих, кому вручили повістки, мали намір перекрити автомобільну трасу Вінниця-Хмельницький. Змінити їхні плани вдалося завдяки переговорам з головою Літинської райдержадміністрації Ярославом Чернегою. Він прибув на розмову у Дашківці разом з представником Хмільницького військкомату.

Учасники акції протесту вимагали пояснення з приводу того, чому по їхній сільраді надійшло найбільше повісток? Запитували, чому хворих чоловіків визнають придатними до військової служби? І не тільки про це.

- Наші сини й чоловіки більше не підуть захищати мільярди олігархів, досить смертей, - говорила одна з жінок.

Відео дня

- Якщо померлим приносять повістки, то що це за мобілізація? – запитувала інша.

- Хлопець на обліку у лікарні Ющенка, змалку лікує психічне захворювання, а його на війну, де це таке бачено?

- Чи маємо ми право оскаржити рішення лікарської комісії, яка хворого зробила здоровим? – запитувала ще одна учасниця протесту.

Найбільш оригінально висловилася одна з них: «Наші чоловіки носять труси вірності, тому залишаться дома, а багатство олігархів нехай захищають самі олігархи, їм несіть повістки, а не злиденним селянам».

Схвильовані жінки перекрикували одна одну, не стримуючи емоцій. Керівнику району довелося непросто переконувати відмовитися від перекриття дороги. Пан Чернега нагадав, що це порушення чинного законодавства, що тягне за собою кримінальну відповідальність. Запропонував визначити відповідальну людину, яка буде надалі контактувати з керівником району у питанні з’ясування фактів недобросовісного ставлення лікарів до проходження медогляду. Для цього голова попросив надати документи, які свідчать про захворювання у тих призовників, яких визнано здоровими і придатними до служби.

Представник військкомату пояснив, що оскаржувати рішення медичної комісії слід одразу після її проходження.

У розмові з журналістом RIA Ярослав Чернега сказав, що особисто матиме розмову з членами лікарської комісії, яка проводить огляд тих, кого викликають за повістками військкомату.

- Літинський район уже виконав план п’ятої хвилі мобілізації, - уточнив співрозмовник. – Тому поки що з цього населеного пункту не призиватимуть нікого. Мова йде тільки про проходження комісії. На зустрічі говорили, що з Дашківецької сільради мають призвати майже тисячу призовників. Це перебільшення. Насправді підлягає проходженню комісії 585 чоловіків. Чому так багато? Тому, що під час четвертої хвилі звідси не призивали, по-друге, у трьох селах сільради проживає понад три тисячі населення.

Сільський голова Дашківець Віктор Медяний повідомив журналісту RIA, що списки чоловіків віком 20-60 років надавали у військкомат восени минулого року. Не заперечує того, що за цей час дехто вже пішов з життя.

-Ті, хто хворіють, мають надати довідку під час проходження комісії, людей багато, знати про кожного неможливо, - зазначив сільський голова.

Навіть після діалогу з головою адміністрації і представником військкомату жінки Дашківець не відкидають свого наміру вдатися до перекриття дороги. Пані Галина, якій доручили продовжити перемовини з районною владою і військкоматом, повідомила журналісту  RIA, що на понеділок, 4 травня, матері й дружини тих чоловіків, які отримали повістки, знову збираються на акцію.

Коментувати ситуацію протесної акції у Дашківцях в обласному військкоматі відмовилися, зіславшись на те, що всі коментарі слід отримувати в оперативному командуванні «Захід».

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Житомирські діти влітку зможуть відпочити у пришкільних і денних таборах, різнопрофільних загонах 17:27 На Житомирщині відбулося підписання договору про партнерство між ЮНІСЕФ з одинадцятьма територіальними громадами. ВІДЕО 17:00 На Житомирщині завтра прогнозують сильні дощі 16:40 Віталій Бунечко: Продовжуємо допомагати нашим захисникам Від читача 20:15 Вчитель з Житомира переміг у премії “Ранкові зорі” 16:22 Біля Гуйви - ДТП з потерпілими, рух ускладнено photo_camera 16:20 За січень-березень 2024 року доходи обласного бюджету склали більше 430 млн грн 16:00 Нагостювався на 80 тисяч гривень: у Волицькій громаді під час гостин обікрали чоловіка 15:40 Житомирські рятувальники отримали гуманітарну допомогу від благодійників 15:21 З 1 квітня перерахують пенсії працюючим пенсіонерам 15:00 На "варшавці" дорожники ремонтують бар’єрне огородження photo_camera 14:41 Житомир і ще 13 обласних центрів стали «частково прозорими» у 2023 році — Transparency International Ukraine 14:20 Спортсмени Житомирщини стали переможцями чемпіонату України з вільної боротьби серед юніорів та юніорок photo_camera 14:00 За підтримки EU4Business для підприємців проведуть воркшопи щодо роботи з ШІ та автоматизації бізнесу 12:41 Військовослужбовцям 95 бригади, що отримали важкі поранення під час захисту України, вручили медалі Міноборони photo_camera 12:19 У Житомирі оголошено набір на безоплатний курс бізнес-школи 12:00 Перед судом постане 39-річний чоловік, який завдав 12 ран сусідові по кімнаті в селі Никонівка на Бердичівщині 11:40 У Житомирі відбудеться благодійний концерт «Птахи надії» play_circle_filled 11:18 Завершилась ідентифікація пенсіонерів-ВПО: майже 213 тис. осіб успішно пройшли перевірку 11:01 Минулоріч засуджено 80% зрадників та колаборантів з розглянутих справ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up