Через події у Криму колегія прокуратури звернулася до співгромадян

Через події у Криму колегія прокуратури звернулася до співгромадян
Звернення до працівників прокуратури, правоохоронних органів, суду, органів державної влади і місцевого самоврядування, військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань України.

Усім Вам відомо про тривожні події, які зараз відбуваються в Україні та поблизу її кордонів.

Масові акції протесту, які розпочалися торік у листопаді, призвели до відставки уряду та усунення Віктора Януковича з посади Президента України. У встановленому законом порядку йому висунуто підозру у вчиненні низки особливо тяжких злочинів. Це стосується і осіб з його найближчого оточення.

Ці процесуальні дії було здійснено у відповідності до Закону та на основі принципів Верховенства Права.

Відео дня
style="text-align: justify;"> Верховна Рада України взяла на себе відповідальність за подальший стан справ у країні та конституційною більшістю сформувала новий склад органів влади. Їхню легітимність визнано іноземними державами та міжнародними організаціями.

Водночас у південних та південно-східних регіонах держави поширюються публічні заклики до вчинення протиправних дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності України.

Мають місце факти незаконних дій і рішень щодо захоплення та припинення діяльності конституційних органів влади. А також намагання неправомірно підпорядкувати підрозділи правоохоронних органів України місцевій владі або створення так званих місцевих правоохоронних органів.

На такі факти органи прокуратури оперативно реагують у порядку, визначеному законом.

Зокрема Генеральною прокуратурою України до адміністративного суду подано позов про скасування низки рішень, ухвалених 27 лютого цього року Верховною Радою Автономної Республіки Крим. У тому числі щодо висловлення недовіри Раді Міністрів Криму, припинення її діяльності, призначення Сергія Аксьонова на посаду голови кримського уряду, а також про організацію та проведення республіканського (місцевого) референдуму з питань удосконалення статусу і повноважень кримської автономії.

Відповідно до статті 121 Конституції України прокуратура становить єдину систему та забезпечує дотримання законності в державі.

Тому будь-які рішення про призначення керівників органів прокуратури усупереч встановленому порядку, як це мало місце в Криму, є незаконними.

Нелегітимними та такими, що суперечать чинному законодавству є і рішення «Про звернення депутатів Луганської обласної ради» від 02 березня поточного року. Наразі прокуратура Луганської області вже підготувала адміністративний позов про скасування цього незаконного акту.

Варто підкреслити, що нині у державі не відбулося жодних змін у законодавстві, які б погіршували або утискали права громадян залежно від їхньої національності, мови чи віросповідання.

Відтак вчинення сепаратистських дій не має під собою жодного реального підґрунтя.

Особливої небезпеки такі дії набувають в умовах, коли у порушення міжнародних договорів Рада Федерації Росії дозволила використання російських військ на території України.

Військовослужбовці Збройних Сил України повинні пам’ятати, що вони присягали на вірність українському народу! Відтак, виконання ними вимог щодо здачі зброї, залишення військової техніки і місць дислокації буде розцінюватися як державна зрада із відповідними правовими наслідками.

Звертаючись до працівників прокуратури, правоохоронців, суддів, працівників місцевих органів влади, наголошуємо, що наразі збереження суверенітету, територіальної цілісності й безпеки нашої держави та усіх її громадян - є нашим спільним першочерговим завданням.

Поважаючи незалежність судової гілки влади, наголошуємо, що суддівський корпус має діяти виключно в рамках Закону, керуючись принципом Верховенства Права.

Ще раз закликаємо усіх громадян зберігати витримку, спокій, виконувати закони та пам’ятати, що від цього залежить майбутнє нашої України.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up