Як провести каналізацію в будинку своїми руками: поради фахівців

Як провести каналізацію в будинку своїми руками: поради фахівців

Сучасна каналізаційна система в приватному будинку – це комплекс каналізаційного обладнання, комунікацій та інженерного обладнання, трубопроводів, вигрібних ям, септиків.

 

Якщо каналізацію правильно спроектувати, врахувати всі вимоги і правильно її експлуатувати, то вона стане запорукою комфорту та затишку в приватному будинку або на дачі. І навпаки – зневажливе ставлення до будівництва каналізації може призвести до помилок, які, своєю чергою, матимуть сумні наслідки – засмічення і часті чищення. Тож фахівці розповіли, як уникнути таких наслідків.

Загальні принципи і правила побудови

Автономна каналізація будується і працює так само, як і міська мережа. Стічні води, що утворюються у будинку, повинні збиратися в один трубопровід і виводитися у септик або вигрібну яму. Далі брудна вода кілька разів очищається і скидається в грунт. Або ж витрачається на господарські цілі. Виходячи з цього, неважко зрозуміти, що схема домашньої каналізації дуже проста. Від кожного споживача води (кран, змішувач, душ) потрібно прокласти труби, які під’єднуються до загального стояка. Загальна каналізація відводить стічні води у септик, який слугує для очищення води.

Будь-яка каналізація складається з двох частин:

Відео дня

1. Внутрішня мережа – це внутрішня ПВХ труба та сантехнічні прилади.

2. Зовнішня мережа – такий самий трубопровід, фільтруючі колектори і септик (вигрібна яма), яку розташовують на ділянці поза будинком.

З чого складається схема системи каналізації, і як її скласти своїми руками для приватного будинку? Просту схему каналізації можна розробити і самостійно – для цього вистачить знання будівельних правил та СНiП. Більш складні системи каналізації вимагають участі професіоналів, бо навіть невеликий прорахунок викличе серйозні проблеми.

Стандартна спрощена схема каналізації містить в собі один загальний стояк, трубопровід по елементам каналізації, зовнішній трубопровід і резервуар.

Як правильно спланувати і скласти схему

В одноповерховому будинку кухня і санвузол повинні знаходитися поруч, і якомога ближче до місця виведення каналізаційних стоків на вулицю. У двоповерховому будинку туалет повинен знаходитися на кожному поверсі, тож приміщення з підвищеною вологістю краще розташовувати одне над одним, щоб всі труби зручніше було «підключати» до загального стояка. Розводка внутрішньої каналізації повинна мати якомога менше з’єднань, розв’язок і стиків. При будівництві дво - або триповерхового котеджу з декількома ванними кімнатами, туалетами, басейном, джакузі та іншими принадами цивілізації, потрібно застосовувати складнішу схему каналізації. Може знадобитися встановлення декількох септиків, кількох загальних каналізаційних стояків, і навіть насосної станції. Тому для такої складної роботи необхідно наймати фахівців.

Перед розробкою проекту потрібно звернути увагу на такі пункти:

1. Як вода подається до будинку – з центрального водопроводу або з колодязя (свердловини).

2. Які сантехнічні прилади, і в якій кількості будуть встановлюватися в будинку.

3. Де планується будувати септик (вигрібну яму).

4. Клімат у цій місцевості – кількість опадів за рік та помісячно, сезонні перепади температури, тощо.

5. Як буде очищатися септик – самостійно або за допомогою асенізаційної техніки. Організація під’їзних шляхів до септика.

Якщо схема каналізації і водопроводу для будинку складена правильно і грамотно, то в неї повинні входити такі пункти:

1. Схема каналізації приватного будинку з зазначенням всієї розводки, з кількістю і розмірами матеріалів.

2. Схема розташування каналізаційних труб і стояків.

3. Мають бути вказані повороти в системі каналізації.

4. Місця знаходження ревізійних колодязів та колекторів у зовнішніх канлізаційних мережах.

5. Місця знаходження насосів.

Внутрішні мережі каналізації

Побудова і розміри внутрішньої мережі каналізації в будинку визначаються розмірами приміщень і взаємним розташуванням споживачів води. До каналізації треба підключити всі об’єкти, де зливається вода в будинку – мийки, душ, біде, раковини, ванни, пральну машину, унітази тощо. За допомогою пластикових труб всі об’єкти зливу потрібно підключити до загального стояка каналізації. Трубопровід з’єднується або спеціальними фітингами, або в розтруб, без застосування фітингів. Ще кілька способів з’єднання труб за допомогою зварювання або склеювання. Зібрану каналізацію необхідно прикріпити до стін будинку або якимись несучих конструкцій хомутами або кліпсами. Також каналізаційну трубу потрібно закріпити поруч з врізкою в загальний стояк, поруч з запірною арматурою. Якщо є можливість замаскувати труби за гіпсокартонною обшивкою або за меблями – це просто чудово. Прихована схема прокладання каналізації в приватному будинку передбачає врізку оглядових і ревізійних люків, щоб можна було контролювати стан труб і проводити ремонт. Каналізаційні труби внизу фундаменту потрібно під’єднати до зовнішнього трубопроводу. У фундаменті пробивається отвір діаметром трохи більше за діаметр вихідної труби.

Зовнішні мережі каналізації

Схема каналізації в приватному будинку заснована на видаленні відходів в септик або вигрібну яму. Відходи видаляються каналізаційним трубопроводом. Зовнішня каналізація прокладається у траншеї, яка йде від будинку до резервуару (септика). Щоб стічні води в трубах не затримувалися, траншея для труб повинна мати ухил – 2-2,5 см на 1 погонний метр трубопроводу. Для зовнішньої каналізації можна використовувати будь-які труби (азбестоцементні, чавунні або пластикові), які обов’язково необхідно укладати на піщану подушку. Глибина каналізаційного трубопроводу визначається глибиною промерзання грунту в районі – вона може становити від 0,2-05 до 1,2-1,5 метрів. Якщо каналізаційні труби немає можливості прокласти нижче рівня промерзання, то їх необхідно утеплити. Як утеплювач використовується мін. вата, скловата або матеріали, схожі за своїми теплоізоляційними параметрами.

Монтаж каналізаційних труб і підключення сантехніки

Іноді дуже важко, майже неможливо організувати стік каналізаційних вод самопливом через розташування сантехнічних приладів нижче рівня загальної каналізації. Але вихід є – це насосне обладнання, призначене для перекачування стічних вод. Такі насоси називаються фекальними. Фекальний насос має пристосування для подрібнення фекалій і паперу. Такий насос можна встановлювати не тільки на виході труби унітазу, але і на ванній або кухонній раковині. Працює такий насос в автоматичному режимі. Система каналізації в заміському будинку ділиться на розташовану всередині приміщень і на ту, яка прокладена на території земельної ділянки. Тобто, між цими районами можна визначити умовну межу, на якій і слід встановлювати головну ревізію. Якщо виходити зі схеми каналізаційного пристрою, типового майже для всіх будинків, то вона повинна містити в собі деякі обов’язкові елементи. При розгляданні внутрішньої частини системи каналізації стає зрозумілим, що в ній присутні такі вузли та елементи:

1. Дефлектор, який обов’язково встановлюється на кінці вентиляційної труби.

2. Трап, вмонтований в підлогу, якщо будинок має підвал.

3. Загальний каналізаційний стояк, до якого приєднуються труби внутрішньої каналізації, які відводять стічні води від сантехнічних приладів і пристроїв.

4. Каналізаційні горизонталі (відвідні труби), які повинні укладатися під ухилом.

5. .Розтрубні з’єднання.

6. Самі труби каналізації, які під’єднуються відвідною трубою до умивальників, унітазів, ванн, тощо.

Каналізаційна вентиляція


Вентиляційна труба з дефлектором на кінці – це теж елемент каналізації, без якого не можна обійтися. Вентиляція з’єднує частини внутрішньої каналізації з зовнішнім середовищем. Вентиляцію необхідно обладнати для виключення можливості перепадів тиску в каналізації або протікання труб. Результатом роботи вентиляції є відсутність розрідження в системі і втрати зайвої води за межами сифонів, які знаходяться вище за інші сантехнічні прилади. Навіть стічні води, що повністю перекривають перетин каналізаційної труби, при працюючій вентиляції не створять прецедент для гідравлічного удару. Тому елементи вентиляції повинні бути в кожному стояку. Іноді з технічних причин немає можливості вивести вентиляційну трубу з якогось стояка над дахом. Тоді необхідно провести широку загальну вентиляційну трубу в одному місці, і до неї приєднувати інші труби. Іноді вентиляційна труба проходить по найвіддаленішому стояку каналізації, а на кінцях інших стояків встановлюють аераційні клапани. Такий спосіб вентиляції чудово підходить при прокладанні декількох стояків каналізації. Але більше п’яти клапанів на всю систему каналізації встановлювати не рекомендується. Аераційний клапан не може повністю замінити вентиляційну трубу, бо рух повітря по ньому проходить тільки в один бік – до системи каналізації. Тому в приміщенні може накопичуватися газ, а його обов’язково необхідно вивести назовні.

Каналізацію в будинку можна провести різними способами. Але головне – правильно обрати схему каналізації саме для вашого будинку, для ваших індивідуальних потреб.

Коментарі (3)
  • Марина Шкуратова

    Тут однозначно надо хороший насос для канализационных вод подбирать.

    Ванда Юськив reply Марина Шкуратова

    Так все специалисты на этом внимание акцентируют. Хороший насос  - это залог бесперебойной работы всех водосточных систем. Мы вот такой насос ГНОМ покупали https://provent.com.ua/product/nasos-gnom-16-16-ex/ . для загородного дома его мощности хватает, оборот двигателя 3000, мощность 2.2 — 2.2 кВт. Вообщем технические показатели полностью устроили.

    Игорь Макар reply Марина Шкуратова

    Согласен. И на качестве не экономить
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up