Як правильно обрати ворота для приватного будинку: поради фахівців

Як правильно обрати ворота для приватного будинку: поради фахівців

Ворота – це зазвичай перше, що ми бачимо, під’їжджаючи до будинку. Їх зовнішній вигляд допомагає скласти враження про господарів – про їх смак і спроможності. Проте, обираючи ворота, потрібно пам’ятати, що вони повинні бути не просто красивими, але також зручними і надійними. Й, крім того, вони мають «відповідати» стилю огорожі та будинку в цілому. На сьогоднішній день розрізняють 3 основних види воріт – розпашні, розсувні і рулонні. Про особливості кожного з цих видів воріт і йтиметься у статті.

 

Розпашні ворота

Це найбільш традиційний вид воріт. Найчастіше їх роблять двостулковими. Ширина воріт варіюється від 3 м (для в’їзду легкових автомобілів) до 4 м (для вантажного транспорту). Зазвичай розсувні ворота виготовляють з металу. За конструктивними особливостями металеві ворота бувають щитові, ковані або зварні гратчасті. Ковані ворота – найдорожчий варіант, але і найбільш оригінальний. Вони завжди привертають увагу і підкреслюють респектабельність власників. Оптимальний варіант з позиції співвідношення «ціна-якість» – це зварні ворота зі штампованими елементами. Такі ворота досить надійні і довговічні. Стулки можуть бути гратчастими, а можуть мати обшивку з металевого листа, алюмінієвого профілю, дощок або дерев’яного шпону. Всередину каркаса для більшої міцності можна помістити дерев’яне, металеве або пластикове полотно. Для установки невеликих воріт зазвичай достатньо чотирьох підшипникових петель, для більш масивних бажано використовувати шість петель. Відкриватися ворота повинні більш ніж на 90 °.

Металеві ворота ідеально поєднуються з кам’яними або цегляними парканами. Якщо ж огорожа з дерева – то більш органічно з нею будуть виглядати дерев’яні ворота. Для кріплення дерев’яних воріт найкраще використовувати металеві або залізобетонні стовпи.

Відео дня

Розсувні (відкатні) ворота

Іноді для відкривання воріт буває недостатньо місця. У таких випадках доцільно встановити розсувні ворота, в яких стулка переміщується уздовж огорожі на верхніх або нижніх «напрямних». Така конструкція забезпечує високий ступінь захисту. Якщо для зрушення воріт не вистачає бокового простору, то можна встановити розсувні ворота з телескопічною балкою. Стулка при цьому буде складатися «сама в себе».

Буває, що навколо отвору недостатньо місця для установки верхніх і нижніх напрямних. Виходом в такому випадку можуть стати розсувні ворота консольного типу, які закріплюються на рухомій консольної балці. Полотно розсувних воріт може бути кованим, гратчастим звареним, а також складатися з одно- або двошарових щитів або «сендвіч»-панелей.

Рулонні (ролетні) ворота

Рулонні ворота можна використовувати навіть там, де не підходять інші види воріт. Монтувати їх можна за будь-якої форми отвору і навіть «внакладку» на отвір. Полотно воріт складається зі сталевих або алюмінієвих ламелей, покритих захисним шаром і рухливо скріплених один з одним. Усередині порожнину ламелей заповнено пінополіуретаном. Той, хто турбується про надійний захист свого будинку, може встановити рулонні ворота з екструдованого профілю, що має додаткове ребро жорсткості.

За принципом дії рулонні ворота схожі з захисними ролетами: при відкриванні полотно піднімається вгору, намотуючи в рулон, який ховається всередині короба. Короб забезпечений блокуванням приводу, центральними і бічними замками. Це забезпечує захист воріт від несанкціонованого відкриття.

Гаражні секційні ворота

На сьогодні великою популярністю користуются гаражні секційні ворота. Адже саме такі ворота найбільш безпечні для вас та вашої сім'ї.

«На жаль, часто можна прочитати: малі діти отримали важкі травми у результаті обриву старих гаражних воріт. Тому саме сім’ї, у яких є діти і онуки, повинні обов’язково уникати потенційно небезпечних ситуацій. З воротами «RenoMatic» вам гарантується безпека. Ці автоматичні ворота оснащені наступними засобами безпеки:система автоматичного вимикання (вона надійно зупиняє ворота при виявленні непередбачуваних перешкод, наприклад, дитини або дитячого візочка; захист від защемлення пальців (секції воріт мають таку форму, що щілина між ними становить менше 4 мм. Таким чином, забезпечується захист від защемлення пальців між секціями або ж в області шарніра); захист від затягування (бокові направляючі шини повністю закриті. Завдяки цьому затягування пальців неможливе) А це значить: більше безпеки для вас і вашої сім’ї», - розповів керівник підприємства «Технопласт Полісся» Олег Котляренко.

Механізми управління воротами

Про механізми управління слід сказати окремо. Навісні замки вже відходять у минуле. Сьогодні навіть на розсувних воротах часто-густо використовують замки автоматичні. По-перше, це зручно: відпадає необхідність щоразу виходити з автомобіля, щоб відкрити або закрити ворота. По-друге, завдяки плавності ходу продовжується термін їхньої служби. І крім того, автоматичні ворота повністю безпечні в експлуатації. Наприклад, якщо при закриванні зустрінеться перешкода, то включиться «задній хід». А якщо перешкода виникне при відкриванні, то ворота блокуватимуться.

Обираючи потужність електричного приводу для воріт, важливо враховувати інтенсивність, з якою передбачається їх експлуатувати. Зазвичай в техпаспорті приводу вказується, на яку кількість циклів роботи на годину і на день він розрахований. Керувати приводом можна або через виносний ключовий блок управління, або дистанційно. У систему управління можна інтегрувати додаткові елементи, що забезпечують безпеку – такі, як освітлення, фотоелементи, систему охорони або індукційні металодетектори, що фіксують факт присутності автомобіля.

Різноманіття воріт настільки велике, що можна й розгубитися перед вибором. Але на чому б ви не зупинили свій вибір, пам’ятайте, що основною властивістю воріт має бути надійність. Вони повинні довго служити, бути легкими в експлуатації, красивими та доступними за ціною.

Коментарі (1)

keyboard_arrow_up