Як правильно обрати покриття для підлоги: поради експертів

Як правильно обрати покриття для підлоги: поради експертів

Аби у власному домі впевнено стояти на ногах у прямому значенні цього слова, необхідно, щоб підлога була якісною.

Вибрати покриття – справа нелегка, адже вибір широкий і різноплановий. Що необхідно саме вам – шукайте у матеріалі.

Серед покриття для підлоги популярність, незважаючи на високу ціну, зберігає паркет.

Відео дня

Плашки з цільних шматків дерева невеликого розміру – так званий "штучний паркет" – зручно використовувати там, де складна конфігурація підлоги. Чим менше дефектів, тим вища якість паркету. При належному догляді "штучний паркет" може зберігати естетичний вигляд десятиліттями. Проте його значний мінус у невологостійкості, що ускладнить прибирання. Щороку доведеться оновлювати верхній шар. А раз на два роки робити це з попереднім шліфуванням.

Паркетна дошка дешевша, але виглядає теж естетично. Теплоізоляційний матеріал служить до 20 років без особливих турбот. Щоправда, дошка складна в монтажі, тому що кладеться на підкладку або на клей.

Масивна дошка має виразну фактуру, що цінується серед дизайнерів, і служитиме понад 40 років. У неї хороша тепло- і звукоізоляція. Серед мінусів: при монтажі доведеться купувати дорогі витратні матеріали (фанера, ізолюючі матеріали) і звернутися до майстра. Також догляд за дошкою такий же складний, як і за паркетом: вона розсихається, горить, пошкоджується комахами та гниє.

Інженерна дошка – двошарова конструкція з фанерною основою (береза) і верхнього шару, який складається з багатошарового шпону з будь-яких порід дерев. За ціною і зовнішнім виглядом вона практично не відрізняється від паркетної або масивної дошки, але має вищі якісні характеристики – набагато міцніша і довговічніша.

Основний недолік паркету і масиву дерева – вони реагують на вологість приміщення, тому утворюють щілини, скриплять. Інженерна дошка має багатошарову структуру, тому вона стійка і менше розсихається. Її можна багато разів циклювати і заново покривати лаком. На відміну від масиву її кладуть на систему "теплих" підлог. Інженерна дошка розроблена спеціально для укладання на клей. Також треба остерігатись підробок.

Коркову підлогу виготовляють з кори коркового дерева. Вона зберігає всі властивості натурального екологічного покриття, має високі шумо- і теплоізоляційні властивості. Таке покриття не слизьке, гіпоалергенне, стійке до шкідників натурального дерева, просте в прибиранні. Коркова підлога має ортопедичні властивості – людям з проблемами хребта знижує навантаження на опорно-рухову систему. Серед мінусів – невисока стійкість до гострих предметів, ніжок меблів. Покриття "під дерево" – альтернатива натуральній деревині.

Ламінат має вологозахищений шар, дуже міцний, розрахований на великі навантаження, легкий в монтажі, послужить до 10 років, вогнестійкий та простий у догляді. Щоб не було скрипу і перегинів, потрібна ідеально рівна поверхня основи. Мінус – може роздутися, якщо на підлозі кілька годин стоятиме вода.

Практичність і низька ціна лінолеуму – головні його козирі. Монтаж покриття простий, не потрібно ідеального вирівнювання. Лінолеум водостійкий, не боїться грибка і комах, легко миється. Термін служби – до 20 років. Проте його не можна назвати екологічно чистим матеріалом, тому таке покриття частіше застосовують у промислових приміщеннях.

Ковролін виготовляють з натуральних або штучних волокон, які скріплюються латексною підставою. Він має високі характеристики шумо- і теплоізоляції. Ковролін, як і килимова плитка, вимагають постійного прибирання пилососом і періодичного вологого прибирання. Мінуси – деякі плями важко видалити, матеріал вигорає, невологостійкий.

Укладання наливної підлоги (або, як ще її називають, полімерної) вимагає участі фахівців: суміш готується за рецептом і виливається на підлогу за певною технологією. Такий тип покриття має багато варіантів дизайну. Один з найпопулярніших – 3D-ефект. Підготовку основи під наливні підлоги потрібно провести професійно, інакше заллєте сусідів – і не водою, а полімерами, які важкі в утилізації.

Наливні підлоги і їхній монтаж – недешеве рішення і підходить далеко не для кожного інтер'єру. Якщо плануєте поєднати із теплою підлогою, треба про це подумати завчасно.

Переваги такого покриття – не вимагає особливого догляду, через безшовний матеріал не буде проблем із стиками.

Керамічна плитка підходить для прокладання "теплих підлог". Вона особливо незамінна, якщо потрібно витримати велике навантаження миючими засобами, екологічна, зносостійка, не горить і не проводить електричний струм, вологостійка і проста в догляді. Серед мінусів – тендітна, боїться ударів і вигинів основи, вигорає, холодна на дотик.

Керамограніт – лідер за технічними характеристиками серед оздоблювальних матеріалів. Має всі переваги кахлю плюс свої видатні характеристики: високий рівень міцності і твердості, тому йому не страшні навіть нерівності основи або сильні удари, не вигоряє, не взаємодіє з хімічними речовинами та агресивними середовищами. Керамограніт підходить для "теплих" підлог та є ідеальним покриттям для кухні. Мінуси – аби різати і обробляти матеріал, потрібне спеціальне обладнання. Також плитка важка, тому з нею складно працювати.

При виборі покриття підлоги будинку своєї мрії не забувайте про загальний дизайн будови – це вплине на результат.

 

 

 

 

Коментарі (1)
  • Юрій

    Оптимальний матеріал для облаштування підлоги в будинку квартирі — паркетна дошка https://www.pobuduy.com/ukladannya-parketnoi-doshki-na-teplu-pidlogu/ її можна монтувати на теплу підлогу. Головне, щоб в процесі експлуатації матеріалу волога у приміщеннях не перевищувала 65%, а температура підігріву підлоги була не більше +40°C.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up