Як обрати земельну ділянку для приватного будинку: поради фахівців

Як обрати земельну ділянку для приватного будинку: поради фахівців

Дім – це наша фортеця, тож у кожного є своє уявлення і мрії, якою вона має бути. Але не всі знають, з чого почати, на що звернути увагу, коли заходить мова про будівництво власної домівки. Звісно, можна звернутися до організацій, які зведуть «будинок під ключ», проте це задоволення не кожному по кишені. 

Ми розпочинаємо цикл статей «Будинок мрії», у яких розповідатимемо про тонкощі та нюанси, що стануть вам у нагоді, якщо ви маєте намір побудувати приватний будинок. 

Ваш будинок мрії: чи реально отримати надійну та комфортну оселю, якщо ви самі будете приймати рішення відносно того, що, де і як побудувати. Прислухаємося до порад фахівців. Перше питання, яке виникає ще до початку будівництва: як правильно обрати земельну ділянку для приватного будинку?

Процес придбання житлової нерухомості у вигляді приватного будинку починають зі з'ясування і вивчення питання про те, як правильно вибрати земельну ділянку під забудову. Питання настільки актуальне, що може вважатися найважливішим.

Відео дня

Купівля землі пов'язана з вирішенням завдань організаційного, юридичного та технічного характеру. Нижче представлений список обов'язкових заходів, що передує укладенню договору купівлі-продажу землі:

- візуальне знайомство з ділянкою. Варто уважно озирнутися навколо і оцінити поглядом місцевість двору і територій у радіусі сотень метрів;

- дізнатися і оцінити на предмет відповідності своїм інтересам стан інфраструктури регіону;

- спробувати познайомитися з жителями сусідніх будинків і поговорити про особливості місцевого життя;

- зрозуміти, наскільки зручна форма ділянки для будівництва та проживання;

- з'ясувати віддаленість території від електричної лінії і можливість підключення;

- в газовій службі дізнатися про можливості підключення до газопроводу;

- дізнатися у місцевих жителів про способи отримання питної та технічної води. А також про можливість приєднання до централізованого водопроводу і каналізації;

- поговорити з сусідами про стан ґрунтових вод і історії повеней, якщо такі бували;

- замовити геологічне дослідження ділянки щодо складу ґрунтів і підземних (ґрунтових) вод;

- оцінити географічне розташування ділянки щодо сторін світла, розвороту до сонця, затіненості місцевості.

Критерії вибору земельної ділянки під забудову

Щоб не помилитися, обов'язково потрібно врахувати стан природного середовища. Гарне повітря забезпечує сусідній лісовий масив, літній відпочинок приємний біля чистого водоймища з піщаним пляжем.

Інфраструктура – наявність і стан об'єктів життєзабезпечення. Якщо вибираємо ділянку під будівництво будинку, враховуємо місцеву інфраструктуру: 

- магістральні та під'їзні дороги;

- наявність твердого покриття проїжджої частини та пішохідних тротуарів населеного пункту;

- торговельну мережу в крокової доступності з продуктовими та господарськими магазинами;

- аптеку з основним набором ліків і щоденним графіком роботи;

- школу;

- місцеву владу (сільська чи селищна рада);

- громадський автобусний і залізничний транспорт, а в містах - ще й тролейбус, метро, трамвай;

- відстань до найближчого міста або адміністративного центру.

Навіть візуальне дилетантське ознайомлення з місцевістю дає загальне уявлення і налаштовує на необхідність ретельної підготовки відповіді, як вибрати ділянку під будівництво будинку без права на помилку і другий дубль.

Головною вимогою є дотримання відстані до кордону ділянки при зведенні будь-якого капітального об'єкта. Прийнята норма – 3 метри від будь-якої стіни до огорожі ділянки. Тобто при дотриманні сусідами цієї ж норми мінімальна відстань між будинками не повинна бути менше 6 метрів.

Ділянки в міській та сільській місцевості відрізняються розмірами. Якщо в місті 6 соток вважається великою територією для будівництва, то на селі наділи житлової зони – 9 і більше соток, не рахуючи території присадибної ділянки – саду, городу.

На великих площах, з цільовим призначенням для житлового будівництва з дворовими будівлями, відстань до сусідніх будинків може бути 10 або навіть 20 метрів.

Сонячне світло впливає на фізичний і психічний стан людини. Будинок на ділянці слід розташовувати з урахуванням напрямку руху сонця в різні сезони року. План приміщень співвідносять з положенням сонця протягом світлового дня.

Знаючи склад своєї сім'ї, особистісні особливості кожної людини, ви маєте вирішити, як розміщувати кімнати в будинку щодо сторін світла, і знайти для цього оптимальний план ділянки. Варто врахувати наступні фактори:

- влітку сонце яскраве, тож треба вирішити, які вікна розгорнути до сонця в зеніті, щоб легше переносилася липнева і серпнева спека;

- кімнату школярів або студентів «повертаємо» вікнами до світла у другій половині дня, коли виконуються домашні завдання;

- на північну сторону будинку не направляють вікна вітальні, оскільки туди не потраплятиме сонячне світло;

- вікна спалень не варто розташовувати в сторону сонця, що сходить, яке розбудить раніше терміну;

- кухня витримує будь-який світловий режим, оскільки в ній не живуть, а працюють.

Підбираючи ділянку для будинку, слід співвідносити її з наявним проектом і планом або представляти, як буде розташовуватися уявний будинок на конкретному земельному майданчику. Територія може мати різну форму і співвідношення сторін по довжині. Найбільш вдалим варіантом вважається ділянка, близька за формою до квадрату. На ній раціонально і гарно розташовується будинок будь-якої конфігурації. Витягнута уздовж вулиці або вбік саду ділянка зі співвідношення сторін, наприклад, 1:2 не годиться для будівництва за технічними і естетичними критеріями.

Вважається, що головним фасадом і виходом будинок повинен бути звернений до вулиці. Терасу і альтанку планують з тильної сторони будинку, подалі від очей перехожих. Виїзд з гаража краще розташовувати до брами подвір'я.

Один з головних аргументів при виборі ділянки - наявність поблизу електричної лінії і можливості підключення до неї будинку й інших будівель. Знаючи, що в сучасних приватних будинках використовується цілий набір енергоємних побутових і господарських приладів та інструментів, слід розраховувати на споживану потужність до 10 кВт. Відсутність лінії або розташування її в сотнях метрів від ділянки призводить до додаткових великих витрат з установки опор і навішування електричних кабелів і проводів. Зрозуміло, що електрифікація при будь-яких вихідних умовах буде виконуватися, однак вартість лінії може виявитися непомірно високою. Тому варто шукати ділянку з близьким розташуванням електричної лінії.

Незважаючи на зростаючу вартість природного газу, поки не вдається знайти адекватну альтернативу. Якщо, звичайно, не перейти на середньовічний спосіб проживання з обігрівом будинків і приготуванням їжі на дровах. Якщо до сусідніх будинків підведено газопровід, то і ви можете планувати підключення. Але точну інформацію можна отримати тільки в місцевій газовій службі, яка буде затверджувати проект підключення будинку до газопроводу.

При виборі території для будинку важливо звернути увагу на стан і рівень ґрунтових вод в межах ділянки. Візуально нескладно помітити: якщо навколо ростуть вологолюбні рослини, значить, підземні води підбираються близько до поверхні. Загляньте в сусідній колодязь: якщо на глибині 3-4 метри бачите воду, то на ділянці не вийде побудувати будинок з підвалом.

Дослідити ґрунтові води на ділянці може геологічна служба. Фахівці на підставі об'єктивної інформації, отриманої при бурінні свердловин, зроблять висновок про можливість будівництва. Якщо виявиться, що на ділянці високий рівень ґрунтових вод, то вам варто задуматися про доцільність покупки землі.

Вода в приватний будинок подається декількома способами: з централізованого водопроводу, з колодязя, зі свердловини. У кожному разі слід подбати про перевірку якості води на ділянці.

 Дослідженням ґрунтів займається геологічна служба. Експерти оцінять хімічний склад ґрунту на основі аналізу зразків ґрунту, отриманого з різних глибин при бурінні. Інформація важлива для організації будівництва і вирощування рослин. Механічний склад ґрунту впливає на умови і способи будівництва. Будівельні матеріали та технології підбираються під особливості ґрунту.

Візуальне ознайомлення з місцевістю підказує проектувальні та архітектурні рішення. Рівна ділянка – найбільш сприятлива для будівництва. Але ідеальна територія зустрічається нечасто. Тому рельєф з перепадами висот – найбільш поширене явище. При неможливості самостійно дати характеристику рельєфу ділянки, слід звертатися в службу геодезії, яка зробить геодезичну зйомку і складе план. Документ ляже в основу будівельного проекту і правильно врахує особливості місцевості.

Відповідальний етап у будівництві приватного будинку – придбання ділянки землі з відповідним цільовим призначенням. Вам належить прийняти серйозне рішення на підставі об'єктивної інформації про регіон, місцевість, природу краю, особливості геології, знайомства з сусідами.

 

 

Коментарі (4)
  • Сергій

    Моя покійна тітка побудувала будинок у селі, в якому проживала з дочкою і з і своєю матір'ю. Біля будинку,за її словами,вона мала 16соток,які були під картоплею,помідорами,огірками. Всі вони невдовзі померли,спочатку мама тітки, потім сама тітка,а потім і її дочка,  В дочки залишився син,. документи на хату він оформив,а от но город-ні Сусід скористався ситуацією і самовільно відбирає город. Голова Ядутинської сільської ради говорить,що люди говорили,що в тітки було лише 9соток городу. Поясніть мені,чому так ?
  • Алина Громова

    Мы планируем тоже землю покупать. Ждём, когда цены хоть чуточку упадут. Ну хоть на процентов 10....
  • Марина Петрова

    Очень сложно сейчас обстоят дела с землёй. Когда уже мораторий снимут? Всё этого очень сильно ждут.

    Mila Malinina reply Марина Петрова

    Соглашусь с вами. С землёй всё сейчас не очень ясно  и мы, обычные граждане, страдаем от этого. Правда купить её тоже реально. Нужно просто максимально обезопасить себя от различного рода мошеннических схем. Узнала недавно, что покупать землю и другое имущество можно будет через аукцион ProZorro.Sale . Очень многое внесено в списки арестованного имущества https://sale.uub.com.ua/filter/arrested-property и именно оно будет распродаваться путём торгов. Согласитесь, что вариант довольно таки интересный. Для участия в торгах нужно пройти регистрацию на сайте УУБ, что занимает минимум времени.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая 10:20 Допоможемо молодій дівчині зібрати кошти на акумулятори для електровізка! 10:00 Поки овручанин спав, сусід винес з його будинку побутову техніку та інші речі photo_camera 09:40 Втрати ворога: 9 танків, 21 артсистема і 870 осіб ліквідовано минулої доби 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 19 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:01 19 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up