Сучасні паркани для приватного будинку: поради фахівців

Сучасні паркани для приватного будинку: поради фахівців

Паркани для приватного будинку і їхній вибір – це питання вибору своєрідної візитної картки для приватного будинку. Саме його бачать насамперед перехожі або гості, і саме він створює перше враження про домоволодіння в цілому. Незважаючи на простоту конструкції, зведення паркану – це, у більшості випадків, складний і трудомісткий процес.

 

Одним з головних кваліфікаційних ознак паркану є матеріал. Огородження найчастіше бувають дерев’яні, металеві або цегляні.

Але сучасні технології виготовлення будматеріалів відкривають широкі «горизонти» для польоту фантазії в проектуванні парканів. У котеджних селищах можна зустріти вінілові, кам’яні, сітчасті, бетонні або комбіновані прибудинкові огорожі. У кожного з них є свої плюси і мінуси.

Відео дня

Дерев’яні паркани

Переваги такого матеріалу для будівництва дворових огорож, насамперед, у різноманітності видів – штахетник, брус, плаха, колода. Кожен з них дозволяє створити паркан унікальної конструкції і структури. Простота обробки цього виду матеріалу дає можливість створювати з нього паркани суцільні або ажурні, будь-якої висоти, конфігурації та дизайну. Дерево можна пофарбувати або залишити в «первісному» вигляді, покривши прозорою оліфою.

Вартість дерев’яних матеріалів для зведення огорож  у рази менша, ніж вартість деяких інших матеріалів. Ще один плюс – екологічність матеріалу і його здатність ідеально вписуватися в будь-який ландшафт і дизайн двору.

Мінусом можна назвати лише його недовговічність (у порівнянні, наприклад, з кам’яними або металевими огорожами). Але за умови належного догляду й дерев’яний паркан прослужить досить довго – до 20 років.

Бетонні паркани

Багато хто надає перевагу бетонним огородженням, так званим європарканам. Ці конструкції досить міцні і, завдяки новітнім технологіям, мають вишуканий вигляд. Примітно, що монтаж бетонного забору (секційного) може бути здійснений без використання спеціальної техніки. Досить забетонувати опорні стійки і в спеціальні пази вставити секції огорожі.

Панелі сучасних європарканів випускаються різних видів і форм. Лицьова сторона може імітувати фактуру натурального каменю, мати матову або глянсову, шорстку або гладку поверхню. Дуже популярні двосторонні панелі, стилізовані під натуральний камінь. Паркан з таких панелей виглядає дуже природно, а вартість його значно нижча за огорожу з цього каменю.

Для тих, хто воліє самостійно встановити огорожу, стане вигідним придбання готових бетонних блоків для огорожі. Бетонні блоки виготовляють порожнистими, що значно полегшує процес зведення і дозволяє заховати всередині комунікації або електропроводку для пристрою периметрального освітлення.

Можна придбати повний комплект бетонних елементів для облаштування всієї території. Сюди входять блоки для колон і прольотів, забірні кришки, верхні та нижні кришки стовпів, декоративні стовпчики та інші складові.

Із бетонних елементів легко зібрати стовпи, цоколь огорожі або всю конструкцію. Паркан з блоків не піддається дії перепадів температур і не боїться вологи.

Виробники пропонують блоки з різною фактурою, що копіює натуральний камінь, колотий камінь і цеглу, сланець, пісковик та інші матеріали. Використовуючи для обробки різні кольори, можна отримати яскраву і барвисту огорожу. При фарбуванні паркану важливо «знати міру» і використовувати поєднання відтінків. Якщо колір підібраний правильно, бетонні блоки з фактурою дерева візуально не відрізнити від дерев’яних огорож.

Металеві огорожі

Огородження з цього матеріалу можуть бути кованими, сітчастими або зварними. Їхні плюси – довговічність, надійність і міцність.

Найелегантніші, красиві і ефектні – це ковані паркани. Мереживні металеві візерунки, виконані вручну, стануть головною прикрасою домоволодіння.

Вартість кованого паркану досить висока, тому ковані блоки встановлюють, зазвичай, лише за фронтальної межі ділянки.

Менш дорогою альтернативою кованому паркану можуть стати зварні блоки огорож. Значно зекономивши на вартості, господар отримує анітрохи не менш гарну, міцну і довговічну прикрасу для своєї ділянки. Для фарбування зварних або кованих конструкцій використовується спеціальна фарба, яка буває різних кольорів і відтінків. Але, зазвичай, металеві паркани такого типу фарбують у чорний колір.

Ще один вид металевого матеріалу для зведення парканів – це профлист. Низька вартість, простота монтування і довговічність зробили його дуже популярним. На ринках будматеріалів можна знайти профлист різних кольорів і відтінків, конфігурації і розміру. Ще один плюс у тому, що його поверхня покрита антикорозійним захисним шаром.

За словами фахівців, у наш час найбільшою популярністю користуються «комбіновані паркани».

«Люди мають різні смаки, вподобання, а також все залежить від їхнього фінансового стану. Зазвичай, найулюбленіші – це «комбіновані паркани». Тобто паркан, який поєднує у собі і цеглу, і ковану арку зверху або ж на всю секцію. Завдяки чому відбувається зашивання чи полікарбонатом, чи профлистом. Все теж «коливається» в ціновій політиці. Підбирається паркан під зовнішній вигляд будинку чи місцевості. Якщо колись під час фарбування переважали чорні кольори, то зараз на часі коричневі (та більш теплі) кольори, – розповів власник підприємства «Ковалі Полісся» Ігор Забродський.

На закінчення можна сказати, що який би паркан ви не обрали для своєї дачі або ділянки, його надійність і естетичний вигляд повністю залежать від вашого бажання. Тим більше – продаж парканів є досить поширеним видом діяльності. Навіть із недорогих матеріалів можна зробити витончену і красиву конструкцію огорожі, яка буде не тільки охороняти вашу власність, але і милуватиме погляд перехожих.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up