Сауна в підвалі приватного будинку

Сауна в підвалі приватного будинку

Акуратна, функціональна, з хорошим дизайном споруда – гордість чоловіка. У багатьох домовласників сауна в підвалі приватного будинку – мрія, яку не так складно втілити в життя, як здається на перший погляд.

 

Однак, щоб отримати повноцінну, правильно функціонуючу сауну, необхідно знати деякі правила і принципи, на які слід звертати увагу при проектуванні і будівництві такого об’єкта. 

Принципи підтримки температури і вологості в парильні сауни

У класичному варіанті фінська сауна та російська лазня відрізняються мало. У старовину парилки використовували як мийні приміщення. У сучасному варіанті піч російської лазні створює жар і одночасно підігріває воду. Піч фінської сауни створює тільки жар. У результаті в російському варіанті повітря в парильні завжди вологе, а в сауні відносно сухе. Вологість всередині сауни підтримується парою при наливанні холодної води на розпечене каміння для печі. Зайвий пар швидко випарується за рахунок природної вентиляції парилки.

Відео дня

Висока температура до +110°С при вологості 10-15% у фінській сауні переноситься за рахунок хорошого повітрообміну парилки. У лазні подібна температура критична для комфортного перебування. Гранична температура повітря в ній до 60-70°С і вологість 40-50%. При тривалому впливі може бути опік верхніх дихальних шляхів розпеченим паром киплячої води.

Яким повинен бути правильний повітрообмін в сауні?

Принцип природної припливно-витяжної циркуляції повітря заснований на фізичній властивості – руху повітря через різницю тиску на кордоні теплого і холодного газу. Легке тепле повітря, піднімаючись вгору, спрямовується назовні приміщення, а холодне, більш важке, прагне знизу заповнити тепле приміщення.

У сауні в підвалі приватного будинку для того, щоб зробити правильний повітрообмін, недостатньо зробити отвори знизу і зверху. Така схема неприйнятна через інтенсивний повітрообмін та великі втрати тепла. У сауні необхідно створити оптимальний мікроклімат всередині без протягів і великих втрат тепла.

Переваги сауни в підвалі приватного будинку

  • розміщення всередині будинку – зручно і компактно;
  • скорочуються витрати на додаткове утеплення і покрівлю;
  • економія місця території присадибної ділянки.

Робимо підлогу в сауні

Підлога сауни в підвалі приватного будинку може бути різноманітню,це залежить від бажання. Найпростіше зробити підлогу з керамічної плитки, а для того, щоб на ній стояти не обпалюючись, робиться гратчастий настил.

Встановлюємо піч

Піч в сауні – це головний елемент системи. Від якості печі залежить не тільки правильна робота сауни, але і пожежна безпека будівлі в цілому.

У підвальному приміщенні доцільно встановити електричну піч для сауни. Потужність, система управління, підлогове або настінне розміщення необхідно підбирати індивідуально.

Рекомендуємо для невеликих саун використовувати настінні варіанти печі. Камені в неї укладати рівномірно і щільно не для того, щоб жар від печі вільно піднімався вгору і перешкоджав проникненню води безпосередньо на стінки печі.

Завдяки своєрідній конструкції стінки печі для саун не розжарюються. Тому краще зробити огорожу печі в тому випадку, якщо це допускається її конструкцією.

Сподіваємося тепер Вам стало більш зрозуміло, з чого починати і як зробити сауну в підвалі своїми руками. Удачі в будівництві!

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up