Поради фахівців: вибираємо земельну ділянку для будівництва приватного будинку

Поради фахівців: вибираємо земельну ділянку для будівництва приватного будинку

Питання вибору земельної ділянки для будівництва власного житла є одним з найважливіших, адже комфорт і затишок оселі залежить не тільки від самої будівлі, але й від місця розташування, від ділянки, на якій він буде побудований.

Тож у даній статті ми розповімо вам про те, як правильно вибрати земельну ділянку і на які критерії насамперед слід орієнтуватися.

Необізнаному пересічному громадянину важко визначитись і розібратись без професійної поради з цього питання. Проаналізуємо усі чинники, які впливають на правильний і раціональний вибір земельної ділянки під забудову.

Грунт і грунтові води

Тип ґрунту на вибраній вами ділянці впливає на конструкцію фундаменту вашого будинку. Крім того, великий вплив має те, як глибоко залягають грунтові води.

Відео дня

Є простий спосіб перевірки рівня ґрунтових вод без залучення спеціальних служб. Для цього в різних частинах ділянки необхідно викопати кілька ям глибиною 70-80 сантиметрів. Якщо через годину-дві дно ям все ще сухе — хвилюватися нема чого. Особливо актуальна ця перевірка при купівлі ділянки біля річки.

Рельєф ділянки

Тут все досить просто, розташування ділянки на рівній місцевості — це ідеально. Якщо ж ділянка знаходиться на місцевості з ухилом, необхідно розумно підібрати архітектуру і розміщення вашого будинку. Точно не варто вибирати ділянку з яром.

Екологія

Як вибрати ділянку для дому з точки зору екології? Вважається, що оптимальне розташування ділянки в лісі або на березі водойми. Не варто спокушатися такими ділянками. По-перше, ліс забезпечить вам величезну різноманітність комах, а водойма не тільки збільшить їх кількість, але й ускладнить будівництво та експлуатацію.

Каналізація і водопостачання

У разі наявності поблизу колективного водопроводу вам залишиться тільки підключитися до нього.

Однак не завжди колективний водопровід забезпечує високу якість води і достатній напір, особливо в літній час. Знайти ж воду на ділянці не завжди можливо. Крім того, необхідно взяти пробу із свердловини і віддати її в СЕС на аналіз.

Тому питанням водопостачання варто потурбуватися в самому початку вибору земельної ділянки під будівництво.

Питання каналізації, як правило, вирішується з використанням септиків, але може ускладнитися, якщо ділянка перебуває біля водойми, особливо на відстані менше 150 метрів.

Електропостачання

Зверніть увагу, чи є поряд з ділянкою лінії електропередачі. Якщо ні, то як далеко вони перебувають? Де знаходиться найближча підстанція, скільки фаз і яку потужність вам можуть виділити? Споживання будинку площею 100-150 кв.м становить близько 10 кВт. Якщо фінанси дозволяють, використовуйте альтернативні джерела енергії. Наприклад, сонячні колектори або теплові насоси. З часом вони стають більш доступними.

Газопостачання

Газопостачання на приміських ділянках, особливо розташованих досить далеко від міста, є складним. Однак наявність газу в будинку знизить витрати на опалення. Варто задуматися про це при виборі земельної ділянки під будівництво.

Також при виборі ділянки варто звернути увагу на якість дороги до ділянки, рівень сигналу стільникового телефону — це забезпечить не тільки можливість зв’язку, але й доступ до Інтернету, а також централізоване вивезення сміття — це не критично, але досить зручно.

Не поспішайте купувати земельну ділянку, не вивчивши всі нюанси. Пам’ятайте, що кінцева ваша мета — це отримувати задоволення від проживання у своєму новозбудованому будинку, а не жити спочатку у вічному будівництві, а потім у вічному ремонті!

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментарі (3)
  • Ольга Ивановна

    Перед покупкой все коммуникации надо проверять внимательно
  • Mila Malinina

    Мы когда землю покупали - проблема именно с водоснабжением была. Поэтому и решили скважину делать и ни от кого не зависеть

    Игорь Макар reply Mila Malinina

    На самом деле так многие делают. Счета за воду потом не будете космические ловить, если своя скважина будет. Мы тоже по такому принципу водоснабжение на участке загородного дома планировали. Хороший скважинный погружной насос заказали https://provent.com.ua/product/nasos-ecv-4-25-80/ чтоб подача воды всегда качественно проводилась. Работы все оплатили и сейчас уже успешно пользуемся.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up