Перекриття даху власного будинку: будівництво та матеріали

Перекриття даху власного будинку: будівництво та матеріали

Будівництво даху будинку - один із завершальних етапів його зведення.

Від конструкції, якості матеріалів і дотримання технології буде залежати не тільки зовнішній вигляд будівлі, але і його довговічність.

Дах як елемент зовнішньої обробки будинку найбільшою мірою схильний до впливу різних атмосферних явищ: поривів вітру та інших кліматичних умов.

Виходячи з цього, всі складові частини конструкції даху повинні володіти такими характеристиками – міцність, зносостійкість, гідро - і теплоізоляція, стійкість до хімічних і біологічних забруднень, перепадів температур і атмосферних явищ.

Відео дня

В якості перекриттів для плоских дахів використовуються бетонні плити. Найскладніше тут – точно укласти плиту на краю стін, щоб було якомога менше щілин.

Щілини ізолюють, а потім роблять «пиріг» з утеплювача, гідроізоляції і верхнього захисного шару.

Будівництво дахів скатних типу – дуже трудомістка робота, починаючи від проектування, розрахунку навантажень і закінчуючи підбором необхідних матеріалів. Тут не обійтися без допомоги фахівців.

Похилі дахи можна розділити на такі види:

• Горищний дах;

• дах без горища.

У другому випадку стелею в приміщенні є перекриття даху.

Що потрібно враховувати при проектуванні даху?

Як вже було сказано, опади створюють досить великі навантаження на площину покрівлі. І чим менше кут нахилу, тим більше і відчутніше буде вага снігового покриву.

Крім того, на каркас даху діє і вага самої покрівлі. Тому чим важче матеріал, тим міцніше повинна бути конструкція.

Форми дахів:

• Односхилий;

• двосхилий;

• чотирьохскатний;

• шатровий;

• мансардний;

• вальмовий.

Найчастіше на приватних будинках можна побачити дво-і чотирьохскатні дахи. Їх будівництво не вимагає надто великих витрат, а виглядають вони досить непогано. Односхилі застосовують в основному на господарських будівлях, а от якщо ви хочете проявити фантазію і оригінальність, сміливо встановлюйте вальмовий дах.

Вибір конструкції даху

Що враховується при виборі конструкції даху?

• Ширина будинку;

• Клімат. Як відомо, великий відсоток тепла в будинку йде через дах. Чим холодніше зими у вашому регіоні, тим більше потрібно використовувати утеплювача. А це додаткове навантаження на конструкцію;

• Кут нахилу. Від нього залежить і вибір матеріалу – чим кут більше, тим менше опадів буде накопичуватися на поверхні, тим легше матеріал можна вибрати для пристрою покрівлі, тим простіше може бути конструкція обрешітки;

• Бажаний термін служби. Від якості матеріалу багато в чому залежить довговічність і справність вашого даху;

• Вогнестійкість. Цей показник також впливає на конструкцію і підсумкову вартість даху.

Залежно від архітектурних характеристик дахи поділяють на: суміщені і горищні (похилі) конструції.

Суміщені дахи плоскі та не мають ухилу. За технологією їх зведення гідроізоляційний матеріал (руберойдне покриття) укладається прямо на горищне перекриття. Водостік на плоских дахах завжди внутрішній. Даний тип даху в основному використовується при будівництві господарських будівель і невеликих промислових споруд.

Основні матеріали,які використовуються для створення даху:

  • бітумна черепиця, 250 кв.м,

  • ОСБ плита товщиною 10 мм, 250 кв. м,

  • утеплювач у 3 шари товщиною 5 сантиметрів, площею 200 кв. м,

  • дерево: 7 м3 дошки для підшивки покрівлі, 1.1 м3 бруса, крокви 4 м3,

  • плівки паробар'єру і гідробар'єру по 250 кв.м,

  • пластикова «вагонка» для підшивки кутів даху (60 кв.м).

Залежно від матеріалу перекриття бувають:

·        дерев’яні (по дерев’яних балках);

·        збірні залізобетонні з плит;

·        монолітні залізобетонні.

При будівництві будь-якого будинку, а тим більше енергоефективного,слід розуміти, що при виборі перекриття в першу чергу слід враховувати, з яких матеріалів буде будуватися будинок. Каркасний будинок важко уявити з залізобетонними перекриттями. Його конструкція просто не витримає такого навантаження.

Дерев’яні перекриття

Дерев’яні перекриття часто використовується як перекриття приватного будинку, що має один поверх або для каркасного будови. Матеріалом для перекриттів береться клеєна деревина або масив хвойних порід дерева. Несучі елементи конструкції не повинні прогинатися під час експлуатації і пружинити. Товщина перекриттів повинна бути приблизно 20-28 см, ширина прольоту — 5 м. Дерев’яні перекриття в залежності від конструкції поділяються на:

·        балкові;

·        ребристі;

·        балочно-ребристі.

Переваги:

·        естетична привабливість: правильно виконану конструкцію з красивою обробкою можна залишити відкритою, вона додасть приміщенню своєрідний вид;

·        легкість конструкцій дозволяє виконувати монтаж без залучення спецтехніки, заощадити на фундаменті, так як зменшується вага будови;

·        можуть застосовуватися в будинках з будь-яких матеріалів, в тому числі дорогих будинках ;

·        простота і швидкість монтажу;

·        доступність матеріалу;

·        низька вартість;

·        можливість заміни елементів перекриття.

Недоліки:

·        низька пожежна безпека: необхідно покривати спеціальними захисними засобами;

·        низькі звукоізоляційні якості;

·        невелика ширина прольотів ускладнює пристрій перекриття в великих приміщеннях, вимагає влаштування додаткових опор;

·        нижча міцність в порівнянні з залізобетонними перекриттями;

·        необхідність в обробці засобами проти грибка, цвілі і комах;

·        стійкість до коливань вологості.

При монтажі дерев’яних перекриттів не використовується ніяких розчинів, тому після монтажу вони відразу ж можуть витримати навантаження.

Пам`ятайте: будівництво будинків та ескізи дахів – досить трудомістка робота, що вимагає рук професіоналів.

 

 

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up