ПАТ «Житомиргаз» буде оскаржувати у суді рішення НКРЕКП про накладання штрафу на товариство

ПАТ «Житомиргаз» буде оскаржувати у суді рішення НКРЕКП про накладання штрафу на товариство

Національний регулятор оштрафував «Житомиргаз» на суму 850 тис. грн через застосовування коефіцієнту для приведення обсягів газу до стандартних умов.

За словами фінансового директора компанії Дмитра Конюха, ПАТ «Житомиргаз» не погоджується з рішенням НКРЕКП про накладання штрафу на компанію. Оператор газорозподільчих мереж вважає дії регулятора політично вмотивованими, адже компанія керується лише нормативно-законодавчим документом, тому оскаржуватиме накладений штраф в судовому порядку.

«В даному акті про порушення немає жодного прямого посилання, що саме порушив ПАТ «Житомиргаз». Ми в своїй діяльності при приведенні обсягів спожитого газу до стандартних умов користуємось кодексом газорозподільних мереж, який затверджений НКРЕКП. Також у своїй діяльності ми користуємось методикою 116-ою з додатками. Нас по суті штрафують за те, що ми виконуємо нормативні документи Нацрегулятора. Загалом політика НКРЕКП дотична з політикою НАК «Нафтогаз України», а їх кінцева ціль – банкрутство операторів газорозподільних мереж і повна монополізація цього ринку. Ми вважаємо, що цей акт політично вмотивований, тому не визнаємо цей акт про порушення і будемо його оскаржувати в судовому порядку», – розповів на брифінгу з журналістами фінансовий директор ПАТ «Житомиргаз» Дмитро Конюх.

ПАТ «Житомиргаз» натомість пропонує Нацрегулятору змінити чинне законодавство та переглянути тариф для ГРМ.

Відео дня

«Нацрегулятор може нас щомісяця штрафувати, але це ж не вирішує питання . Для цього мають бути внесені зміни до законодавства. Наприклад, змінити в законі стандартні умови, тобто перейти від «газпромівських» 20 градусів за Цельсієм до європейських 0 градусів за Цельсієм. Тоді різниця температур влітку і взимку буде приблизно однаковою, а коефіцієнти взимку нижчими. Більше того, літні коефіцієнти компенсуватимуть зимові. Це зрозуміла загальноєвропейська практика. Інший варіант – перейти на енергоодиниці. Як це планувалося ще у 2015 році, але цього так і не відбулося. Це би зняло з порядку денного всі розмови про коефіцієнти та якість газу. І люди б платили тільки за ту енергію, яку спожили, а не за куби», – додає Дмитро Конюх.

Дії НКРЕКП щодо накладення штрафу погіршують фінансовий стан газорозподільних підприємств, які впродовж останніх років через бездіяльність Регулятора є збитковими.

«НКРЕКП всебічно проінформована про реальний фінансовий стан газорозподільних компаній. Їх збитковість спричинена бездіяльністю Регулятора, а нинішні рішення про накладання штрафів можна розглядати як порушення цілої низки пунктів Закону України «Про НКРЕКП». Статтею 4 передбачено, що комісія має діяти неупереджено і уникати дискримінації будь-яких учасників ринку, а пунктом 4 статті 17 на Регулятора покладається функція встановлення тарифів, які забезпечують покриття економічно обґрунтованих витрат», – зауважує Дмитро Конюх.

У ПАТ «Житомиргаз» також звернулись до населення та наголосили на тому, що за нараховані обсяги газу потрібно вправно та вчасно сплачувати кошти, аби не допустити заборгованості, яка зі свого боку призведе до обмеження постачання природного блага до споживача.

«ПАТ “Житомиргаз“ не погоджується з накладеним штрафом і тому надалі буде застосовувати приведення обсягів до стандартних умов. Я хочу звернутись до населення з проханням сплачувати кошти за нараховані обсяги газу, адже згідно з діючим законодавством ПАТ «Житомиргаз», як оператор ГРМ, має реагувати на звернення постачальника: згідно з договором розірвати договір зі споживаччем та обмежити постачання. Тому я прошу споживачів не допускати наявності заборгованості», – резюмувала комерційний директор ПАТ «Житомиргаз» Людмила Усик.

Анастасія Ліберман

Коментарі (2)
  • Oleg Kuzmenko

    Так їм і треба !!!
    Бо вже зовсім страх загубили !!!
  • Володимир Павлович

    А якщо люди спалять нах бариг, буде гут ?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:39 Гуманітарний Хаб "Житомир" відправляє медичну допомогу на Сумщину 10:20 17-річний парубок ошукав пенсіонерку з Коростеня на 900 доларів та 13 тисяч гривень, налякавши звісткою про ДТП з її дочкою 10:00 Понад 1,6 млрд грн виділила держава на фінансування партій за останні два роки 09:41 920 окупантів ліквідовані протягом доби Від читача 12:56 У Житомирі відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 16 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 16 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:52 У Коордштабі відбулася онлайн-зустріч з об’єднанням родин бійців 46-ої окремої аеромобільної бригади 17:30 Лука Нетяга виборов бронзову нагороду на чемпіонаті світу з дзюдо 2024 17:00 Заховався на ніч у крамниці: на Житомирщині поліція охорони затримала причетного до крадіжок чоловіка 16:20 Холодно, вітряно, з дощем і мокрим снігом - погода на тиждень 16:00 Дві ДТП і чотири травмованих - у Брусилові і Тетерівці photo_camera 15:42 Захворюваність на грип і ковід зменшилась в порівнянні з попереднім тижнем на 10% 15:40 У Житомирі прибрали зелені зони та громадські простори photo_camera 15:39 Очільника природного заповідника «Древлянський» викрили на «кришуванні» незаконних порубок у забруднених радіонуклідами лісах 15:20 27-річний киянин загинув у ДТП на Звягельщині 15:00 12 років за гратами: вирок 17-річному парубку, який безпричинно задушив односельчанку 14:40 Через майже два роки у Житомир на щиті повернувся 20-річний Герой Дмитро Дубенюк 14:20 У Народицькій ТГ повністю вигорів будинок: господаря врятували 14:00 На залізничних коліях у Попільні чоловік потрапив під потяг
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up