Обираємо покриття для підлоги

Обираємо покриття для підлоги

Зробити власноруч підлогу у приватному будинку, не вдаючись до послуг будівельників, цілком реально. Для цього необхідно озброїтися необхідними матеріалами і набором інструментів, а також опанувати необхідні знання.

 

 

Дерев’яне покриття

Відео дня

Підлоги з дерева виглядають ефектно, вони відповідають екологічним вимогам, поєднують в собі практичність і довгий термін служби, дозволяють в міру необхідності провести ремонт.

Монтаж підлоги з дерева передбачає наявність наступних матеріалів: бруса товщиною не менше 15 см, обрізної дошки товщиною не менше 2.5 см, гідроізоляційних і пароізоляційних елементів, утеплювача. Брус і дошки обов’язково беруться сухими, їх вологість не повинна перевищувати 12%.

В якості гідроізоляції підійде поліетиленова плівка або руберойд. Пароізоляційних мембран на ринку існує величезна безліч. Утеплювачем можуть служити плити з мінеральної вати, листи екструдованого пінополістиролу, керамзит. Також знадобляться цвяхи і шурупи, металеві куточки, молоток і шуруповерт.

Установка дерев’яного покриття проходить кілька етапів. Перше, що потрібно зробити, це ретельно вирівняти землю, на якій потім створюється піщана подушка. На неї необхідно укласти гідроізоляцію. Якщо використовується руберойд, то нахлест між смугами становить мінімум 15 см.

Далі по периметру будинку встановлюється обв’язувальний брус, до якого за допомогою металевих куточків кріпляться лаги. Всі бруски попередньо обробляються захисними складами. Відстань між лагами слід витримувати, рівняючись на ширину утеплювача. Якщо застосовуються плити мінеральної вати, то їх встановлюють враспор. Це потрібно враховувати при монтажі лаг.

Потім поверх лаг і утеплювача внахлест натягується пароізоляційна мембрана, стики якої проклеюються спеціальним скотчем. Заключний етап має на увазі монтаж дощок. Їх також рекомендується обробити захисними засобами. Самі дошки слід прибивати якомога щільніше одну до одної. Коли дерев’яна підлога готова, її можна покрити лаком або постелити на ній лінолеум.

Підлоги з бетону

Найчастіше бетонні підлоги в приватному будинку влаштовуються в господарських приміщеннях, але такий варіант можливий і в житлових зонах. Заливка підлоги здійснюється за наступною схемою.

Якщо є необхідність, в області майбутньої заливки попередньо викопується невеликий котлован глибиною 10 см. Потім робиться подушка з піску товщиною не менше 5 см, яка ретельно трамбується. Викладається армована сітка, виставляються маячки, за якими можна буде стежити за рівністю поверхні.

Бетонний розчин рекомендується укладати від кута, протилежного двері, причому бажано робити заливку за один прийом.

Номінальну міцність бетон набере через 28 днів, після чого можна буде приступити до чистової обробки. Варіантами такої обробки стають плитка або лінолеум на товстій основі.

Лінолеум використовується в житлових кімнатах, плитка укладається в передпокої, ванній та туалеті, на кухні. Лінолеум приклеюється до бетону спеціальними мастиками або просто лежить вільно, по стінах закріплюючись плінтусом. Для укладання плитки застосовується спеціальний клей.

Наливне покриття

Для облаштування такої підлоги в приватному будинку використовуються спеціальні суміші, які самостійно вирівнюються після їх нанесення. Це один з найбільш популярних способів влаштування підлоги в заміських будинках. Вартість наливної підлоги безпосередньо залежить від виробника і марки суміші.

Крім того, існують варіанти підлог з малюнком або в кольорі, що теж відбивається на ціні. Підставою наливних підлог є бетонна стяжка, поверхня якої обробляється спеціальними грунтовками для поліпшення зчіпки. Використовуючи дриль зі спеціальною насадкою, здійснюють розведення наливної суміші водою. Розчин наноситься на загрунтовану підставу невеликими порціями і розкочується голчастим валиком для видалення бульбашок повітря.

Покриття буде готове до всебічного використання через тиждень, а пересуватися по ньому можна вже через 12 годин після заливки. Особливість цього покриття в тому, що його часто використовують в якості основного. Але можна також і постелити зверху ковролін, укласти паркет або ламінат.

Якщо є фінансова можливість і підлоги робляться в житловому приміщенні, то краще за все використовувати тривимірні або декоративні наливні підлоги. Для цього необхідно продумати, який саме малюнок буде розташовуватися на підлозі, а потім звернутися до компанії, яка спеціалізується з цих питань. Вона виготовить фото підлоги в будинку, зробивши роздруківку на банері необхідного розміру. Згодом за особливою технологією цей банер і буде встановлений на підлогу, зробивши приміщення стилістично дуже привабливим.

Технологія теплих підлог

Досить зручний і практичний варіант – це пристрій теплої підлоги в приватному будинку. Виділяють підлоги з водяною і електричною системою. Електричні підлоги користуються популярністю в невеликих приміщеннях квартир або заміських будинків. Основною умовою для монтажу електричних підлог є наявність лінії електропостачання, здатної працювати під великим навантаженням. Електрична система підігріву підлоги має лише той недолік, що вона підвищено споживає електроенергію.

У разі обігріву підлоги у великих приміщеннях, в яких до того ж відсутнє центральне опалення, має сенс застосовувати водяні підлоги, оскільки вони здатні суттєво економити електроенергію.

Водяна підлога в якості джерела тепла має нагріту котлом воду, яка циркулює по вмонтованих у підлогу трубах. Роль нагрівальних елементів відводиться металопластиковим трубам (є варіанти застосування пластикових труб). Вони укладаються на чорнову підлогу і через розподільний механізм з’єднуються з колектором. Вода, що циркулює в трубах, має температуру + 35-45 ° С. Більш високі температури зробили б підлогу некомфортною, а згодом привели б до її руйнування.

Водяна система опалення має ряд переваг:

  • витрати на обігрів знижені за рахунок невисокої температури теплоносія;

  • як самостійна одиниця дає можливість ефективного використання житлової площі (при відсутності радіаторів);

  • економічність порівняно з системою електричного підігріву підлоги, незважаючи на високі витрати при установці.

Яку саме підлогу зробити в приватному будинку, в кожному випадку вирішується завжди в індивідуальному порядку. При цьому потрібно узгоджувати призначення підлог, їх ціну та якість матеріалів, що використовуються. Знаючи тонкощі всіх варіантів, переваги та недоліки того чи іншого виду підлог, можна врешті-решт домогтися унікального результату, отримавши при цьому кращі для себе підлоги.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up